БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

МИНИРИН / MINIRIN

Съдържа дезмопресин, лактоза монохидрат, картофено нишесте, повидон, магнезиев стеарат

Предназначение

миниринМИНИРИН е лекарствен продукт, аналог на хормона назопресин – подпомага и регулира функцията на бъбреците да концентрират урината. Препоръчва се при безвкусен диабет от нарушения на фипофизата; напикаване при деца над 5-годишна възраст; никтурия при възрастни.

Как се приема

Приемът на МИНИРИН трябва да бъде препоръчан от лекар. Специалистът преценява приложението му с оглед баланса на телесни течности. При нощно напикаване и никтурия трябва да се намали приемът на течности един час преди и осем часа след приема на медикамента.

Дозата МИНИРИН се определя индивидуално от лекуващия; таблетките трябва да се приемат по едно и също време.

При безвкусен диабет обикновено се взема по една таблетка от 0.1 мг три пъти дневно. При нощно напикаване най-често се препоръчва 0.1 до 0.2 мг вечер, при ограничен прием на течности. Терапията може да продължи до три месеца.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия – не бива да се компенсира чрез удвояване на дозата. Превишената доза може да провокира задържане на течности и хипонатриемия.

Възможни нежелани ефекти

МИНИРИН може да е причина за хипонатриемия – понижени нива на натрия в организма. Състоянието се изразява в главоболие, гадене и повръщане, болки в корема, замайване, объркване, нарушения на паметта, падания, гърч и кома.

Ако не е спазено условието да се ограничи приемът на течности, в организма могат да се задържат наднормени количества и това да доведе до общо неразположение, гадене и повръщане, отоци, умора.

Сред съобщаваните странични ефекти са още сънливост, раздразнение, хипертонични пристъпи, безпокойство и кошмари, депресии, нарушена концентрация. Не са изключени тежки алергични реакции с обриви, отоци и затруднено дишане – включително до анафилактичен шок.

В отделни случаи може да настъпи отслабване на кръвното налягане, безсъние, хипокалиемия, смущения във функциите на черния дроб, дехидратиране, мускулни спазми, увеличаване на теглото.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МИНИРИН не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Медикаментът не се използва в случаи с прекомерен прием на течности, при сърдечна недостатъчност и други болести, контролирани чрез диуретици; при бъбречна недостатъчност, хипонатриемия.

Рискови групи, при които е необходима конкретна преценка за възможен риск, са тези с гастроентерит, треска, системни инфекции, както и при дисфункция на пикочния мехур и възраст над 65 години – особено при свръхактивна продукция на урина.

Бременни и кърмачки биха могли да приемат продукта в случаи на крайна необходимост и под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на МИНИРИН с други лекарства изисква предварителен анализ за възможни промени в ефективността или проява на странични ефекти в по-силна от обичайната степен. Касае се за антидепресанти, лекарства срещу психази и епилепсия, лоперамид, нестероидни противовъзпалителни и др.

_________

Усреднена цена в аптеките – 23 лв за 15 таблетки по 0.2 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *