ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да извлечем максимална полза от плодовия оцет?

Представяме ви някои разновидности и аргументите защо именно тях да използвате

Плодовият оцет е ароматен и деликатно овкусява както салатите, така и ястията, които изискват употребата на такава подправка. Но той има и други ползи, важни най-вече за здравето ни. Представяме ви някои от най-популярните и други, не толкова известни, варианти на оцета, техните най-важни качества и как най-добре да ги използвате.

Ябълков оцет

Той е може би най-популярният от всички плодови. Богат е на минерални соли и е изключително полезен за чревната флора, тъй като подпомага храносмилането и възстановява баланса. Благодарение на високата концентрация на биофлавоноиди, има и антиоксидантни свойства и забавя клетъчното стареене.

оцет
Полезният ябълков оцет

Но също така балансира pH нивото на уринарните пътища, като предпазва от цистит или помага при наличие на такъв. При активно спортуващите този оцет е препоръчителен, тъй като възстановява изхвърлените чрез потта важни минерали.

Как да го използвате?

Освен за дресинг към салатата, може да се използва и за мариноване на месо. Дори като добавка към домашната майонеза е полезен, макар тя да не е сред здравословните храни.

Оцет от череши

Не е така популярен като този от ябълки, но ако попаднете на такъв или имате възможност сами да си направите, изобщо не се колебайте. Черешовият оцет е сред най-полезните за красотата.

Причината? Той стимулира производството на колаген и така поддържа кожата млада и красива. Но освен това колагенът е важен и за костната система, което прави този оцет от голямо значение – той предпазва от остеопороза, артрит и коксартроза. Не на последно място – идеален е и за хората, които страдат от наднормено тегло, тъй като има диуретичен ефект.

Как да го използвате?

Чудесен е, ако искате да придадете пo-изтънчен вкус на червените меса, салатите с моцарела и плодовите салати с пъпеш. Но не прекалявайте, тъй като ароматът му е силен и характерен.

Оцет от бъз

Освен много ароматен, този оцет има силен диуретичен ефект, което го прави незаменим в борбата с наднорменото тегло. Освен това той съдържа ценни елементи, които спомагат за разграждане на мастните депа и намаляват постепенно целулита. Също така стопира задържането на вода, която придава на тялото и лицето ни онзи неприятен подпухнал вид.

Как да го използвате?

Много подходящ е за мариноване и за всички салати. Но може да се използва и в различните сосове към пилешки меса или за овкусяване на предястията с месо.

Малинов оцет

Още един познат оцет. След ябълковия, това е може би вторият по-популярност плодов оцет. Той повлиява положително микроциркулацията, облекчавайки бързо неприятното усещане, особено ако страдате от студени ръце и крака. Богат е на фолиева киселина, благодарение на която дължи доброто си въздействие върху червените кръвни телца. Съдържа също така високи дози магнезий, фосфор, калий, цинк и витамини А, С и Е. Има силни противовъзпалителни и детоксикиращи качества.

Как да го използвате?

Освен като дресинг към зелените салати, е много подходящ за мариноване на бели меса и риби, сварени или задушени зеленчуци, както и свежи сирена. Прекрасен е и за детоксикация, като в този случай е добре да се пие сутрин на гладно, разреден в чаша топла вода с добавка 1 ч. л. акациев мед.

Оцет от круши

Крушовият оцет е перфектен, ако страдате от цистит или имате хронични гинекологични неразположения. Той може да регулира и pH нивото на стомашно-чревния тракт и уринарните пътища и да предотврати евентуални бъдещи проблеми. Освен това е идеалното природно средство срещу вируси и бактерии, тъй като прави организма по-устойчив.

Как да го използвате?

Този оцет е приятен за овкусяване на зелени салати, картофи – независимо от начина на приготвяне, и макаронени специалитети.

Дюлев оцет

Може би не сте чували за него? Грешка! Оцетът от дюля е сред най-полезните за здравето. Разреден във вода, е перфектен за детоксикация, тъй като бързо изхвърля токсините от организма. Той съдържа и много минерали и това го прави незаменим по отношение на костната система, тъй като предотвратява остеопорозата. Богат е на фосфор, калций, желязо и магнезий, бързо реминализира организма и намалява обилното потене до нормални нива.

Как да го използвате?

Идеален е към ястия с ориз, сирена или за ароматизиране на сладкиши – като заместител на ликьор или друг алкохол в рецептата.

Оцет от френско грозде

Този оцет е чудодейно средство срещу задържането на вода. Полезен е и при затруднения с храносмилането, тъй като стимулира стомашните секрети. И е богат на бетакаротин и витамин С, благодарение на което забавя стареенето на клетките.

Как да го използвате?

Много добре се съчетава с бели меса, риби, свежи сирена и различни салати. Може да се приема и след хранене, разреден с вода, за да облекчи евентуалните стомашни неразположения.

Източници:Здрaвeн жуpнaл,Pixabay.com,woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *