ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подкожно акне: причини за появата и лечение с натурални средства

Подкожно акне се появява в резултат от възпаление на кожата, което е придружено от нагнояване. При повечето хора то идва с юношеството и изчезва в зряла възраст

подкожно акне
Лечение на подкожно акне с натурални средства

Тенденцията към възпалителни кожни процеси в някои случаи остава, и заради това лечението на подкожно акне изисква време. Има няколко прости насоки, които могат да ви помогнат да се справите сами с този проблем.

Защо се появява подкожно акне?

Мастните жлези произвеждат вещества, необходими на косъмчетата, които растат от фоликула. Понякога жлезите са запушени с тапи от умиращи клетъчни структури и патогенна микрофлора. В такива случаи се образува подкожното акне.

Вътредермалните образувания често се локализират върху кожата на лицето, но могат да се появят навсякъде по тялото. Първоначално около огнището на възпаление кожата започва да се зачервява и да сърби, а малко по-късно може да се появи болезненост. Кожата около пъпката става червена и набъбва под формата на малка подутина. Това се дължи на активирането на патогенни микроби в областта на възпалението.

Фактори, допринасящи за образуването на подкожно акне:

• нарушения на хормоналната система;
• микротравма;
• вредна околна среда;
• алергични реакции;
• наследствени заболявания;
• небалансирана диета;
• стресови ситуации;
• заболявания на храносмилателния тракт;
• резки температурни спадове;
• неподходяща козметика.

За да се премахне подкожното акне, е необходимо да се определи точната причина за появата му. Основният фактор по време на пубертета са хормоналните нарушения. Същата причина може да повлияе за появата на кожни лезии и в зряла възраст. Ето защо, преди да използвате каквито и да е козметични процедури, трябва да се консултирате с ендокринолог. Също така трябва да изключите заболявания на храносмилателната система.

Появата на възпалителни обриви може да бъде провокирана и от неблагоприятна екологична ситуация, например близки химически заводи или други промишлени предприятия. Декоративната козметика като правило не причинява възпаление, но може да допринесе за тяхното разпространение, тъй като козметиката съдържа компоненти като сяра, ланолин и т.н.

В допълнение, акарите причиняват подобни на акне малки мехурчета и зачервяване, които лесно могат да бъдат объркани. В такива случаи трябва да се подобри хигиената. Старателното почистване на лицето се комбинира с честа смяна на калъфката на възглавницата.

Лечение на подкожно възпаление

Възпалителните лезии трябва да се лекуват, за да се предотврати тяхното разпространение по цялото тяло. За да се отървете от него, се препоръчва да се използва терапия, която ще включва:

• борба срещу възпалителните процеси;
• нормализиране функциите на жлезите с вътрешна секреция;
• кистозните образувания не се пипат и се пазят от разраняване.

Не изстисквайте огнищата на възпаление сами. Това може да доведе до белези, които не зарастват добре и могат да останат. В допълнение, екструзията често инфектира и здравите области на епителната тъкан.

Какво да правите ако вече имате подкожно акне?

1. Необходимо е своевременно да се консултирате с дерматолог, за да установите причината за нарушението на организма и да се предпише адекватно лечение. Не трябва самостоятелно да си купувате разни мазила, нито да приемате хормонални лекарства. Средствата за лечение на подкожно акне се изписват след като се направят необходимите изследвания.

2. За периода на лечение е нужно да се изключат мазните, пикантни и сладки храни. За нормализиране на метаболизма се препоръчват спорт или дълги разходки. Избягването на цигарите, алкохола и кафето може да помогне за намаляване на възпалението.

3. Билките и натуралните съставки са задължително помощно средство при лечението на акне от всякакъв тип. Баните и измиването с отвари от лайка, невен и градински чай ще помогнат за намаляване на възпалението, тъй като имат антисептични и дезинфекциращи свойства.

Народни средства за лечение на подкожно акне

Алое: Разрежете лист от 3-годишно растение наполовина и приложете като компрес. Може да се пасира и да се слага като маска. Преди да използвате, тествайте за алергична реакция, като намажете малка част от алоето върху чиста кожа.

Чай от коприва: В продължение на поне три месеца пийте всеки ден чай от коприва.

• Обтриване на лицето с разтвор от морска сол: Намалява възпалението и леко изсушава кожата. За целта се разтварят 1-2 чаени лъжички морска сол в 500 мл. преварена вода.

Масло от чаено дърво: Нанасяйте върху пъпките по няколко пъти на ден.

• Смес от морска сол и камфор: Накиснете памучен тампон в камфор и потопете в смес от сол и сода, нанесете върху лицето за 10-15 минути, след което изплакнете.

• Маска с мед и канела: Направете паста от 2 супени лъжици мед и 1 чаена лъжичка канела. Нанесете сместа върху засегнатата област и я оставете да действа 10-15 минути. Изплакнете и подсушете кожата.

Ябълков оцет: Смесете една част органичен ябълков оцет и три части вода (сложете повече вода, ако имате чувствителна кожа). Нанесете сместа върху засегнатата област с помощта на памучен тампон. Изчакайте 5-20 секунди, след това изплакнете с вода и подсушете. Повторете този процес веднъж или два пъти на ден, ако е необходимо.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *