Ябълков оцет – прочетете над 50 изпитани рецепти за отслабване, изчистване и лечение

Ябълков оцет – достъпен лек при много неразположения

Ето ги най-популярните рецепти с ябълков оцет!

Ябълковият оцет е сред изпитаните лекове в народната медицина, който се радва на голяма популярност и често се употребява и днес.

Още от дълбока древност киселата напитка се прилагала за лечение и разкрасяване, за пречистване и освежаване на тялото. Освен с кулинарните си качества, тя била позната и заради ползите, които има за човешкото здраве.

В голяма част популярността си ябълковият оцет дължи на факта, че по време на ферментацията в него се запазват повече от  20 микроелемента, съдържащи се в пресните ябълки. Калий, пектин, мед, желязо са само част от полезните вещества, наред с биофлавоноидите, витамините А, В, С и други.

Топ 10 на случаите, в които се използва ябълков оцет

Както става ясно от заглавието, в настоящия текст ще ви предложим компилация от най-популярните рецепти с ябълков оцет. Ще разгледаме както приложенията му за здраве, така и за красота. Ще ви предложим някои от най-популярните рецепти, както и такива, които провокират полемика или недоверие.

За да поставим началото с нещо познато, започваме с 10 от най-честите случаи, в които ябълковият оцет е незаменим домашен лек.

Ябълков оцет за отслабване

Опитвали ли сте се да отслабнете, приемайки киселата напитка? Ако отговорът е „Да!”, то по всяка вероятност сте се запознали със свойството, което се приписва на ябълковия оцет – да изгаря мазнини. Факт е, че мненията по въпрос са доста полярни. Мнозина обаче смятат, че това е здравословен и траен вариант за понижаване на телесното тегло:

Това споделя читателка в популярен женски форум.

Дори да не е най-ефикасното средство за справяне с излишните килограми, знае се, че ябълковият оцет стимулира обмяната на веществата, което е предпоставка за отслабване.

Сред популярните рецепти за изгаряне на мазнините е паралелното приемане на оцет и зелен чай. За изпълнението й е необходимо просто да изпивате по 3 ч.ч. прясно приготвен зелен чай на ден. В същото време преди всяко хранене се изпива чаша с вода, в която са разтворени 2 – 3 с.л. оцет.

За комбинацията между зелен чай и ябълков оцет се знае още, че освобождава от организма лошия холестерол и подобрява сърдечната дейност.

Ябълков оцет при диабет

При хора, страдащи от диабет, ябълковият оцет е подходящ способ за регулиране на нивата на захар в кръвта. Това се дължи на обстоятелството, че продуктът има доказан антигликемичен ефект, чрез който значително се подобрява инсулиновата чувствителност.

За пациенти с доказана инсулинова резистентност е препоръчително да приемат ябълков оцет на всяко хранене. Като подходяща схема се препоръчва прием на 1 ч.л. от киселата течност, разредена в чаша с филтрирана вода. Ако на ден се приемат поне 3 дози, то това ще подпомогне храносмилателните процеси. Ще се увеличи времето, което тялото има, за да обработи захарите, в резултат на което нивото на кръвната захар ще остане сравнително стабилно.

Ябълков оцет при висок холестерол

При потвърдени проблеми с лошия холестерол се препоръчва приема на 2 чаши дневно оцетна вода. Въпросната оцетна вода се приготвя, като 1 ч.л. от киселата напитка се разтвори в чаша с вода.

За поддържане на нивата на холестерола в оптимални граници се препоръчва и следната лековита смес. Смесват се 1 ч.ч. ябълков оцет със същото количество мед и се добавят 8 скилидки чесън. Съставките минават през блендер и се оставят на тъмно и студено място (или в хладилник) за 5 дни.

След това лековитата смес е готова за употреба. 1 с.л. от нея се добавя към чаша с вода и се изпива еднократно.

Ябълков оцет за пречистване на черния дроб

При хора, които системно злоупотреба с алкохол или приемат тежки лекарства, се препоръчва пречистване на черния дроб с помощта на натурален ябълков оцет. Освен изобилието от полезни вещества, които освобождават органа от токсините, пектиновата киселина в ябълковия оцет атакува директно кристалите на пикочната киселина, като по този начин предпазва от по-тежки заболявания.

За да премахнете токсините от черния дроб, се препоръчва смесването на 2 с.л. оцет с 250 мл прясно изцеден сок от червена боровинка. За достатъчен се смята приемът на 3 дози от лековитата напитка, като по този начин от органа ще се премахнат натрупаните шлаки и токсини.

Ябълков оцет при камъни в бъбреците
В комбинация с лимони ябълковият оцет изчиства тялото!

Сред популярните рецепти за разбиване на камъни в бъбреците чрез натурални продукти е тази, в която ябълковият оцет се комбинира с лимон и зехтин. За изпълнението й е необходимо да се смесят 60 мл прясно изцеден лимонов сок и същото количество студенопресован зехтин. Сместа се изпива, а половин час по-късно се изпиват още 30 мл лимонов сок и 1 с.л. оцет.

След като измине още 1 час, двете стъпки на процедурата се повтарят. Смята се, че това е достатъчно, за разбиването на камъни в бъбреците.

Ябълков оцет при цистит

Ако на ден се приема чаша с вода, в която са разтворени 9 – 10 лъжици оцет, неразположенията, предизвикани от цистита, ще изчезнат. Важно е приемът да продължи поне седмица до 10 дни, защото първите признаци на облекчение ще настъпят едва на четвъртия или петия ден.

Ябълков оцет за щитовидната жлеза

В случаите на нарушено функциониране на щитовидната жлеза, народната медицина предлага следния лек. Към 1 ч.ч. вода се добавят 2 с.л. оцет, 1 капка йод и 1 ч.л. мед. Сместа се изпива бавно, на глътки, най-добре по време на хранене, като в седмицата се приготвят 2 дози по посочената схема. За да има ефект върху функционирането на щитовидната жлеза, процедурата се повтаря 4 поредни седмици. Прави се почивка от месец, а при необходимост – курсът на лечение се възобновява.

Ябълков оцет при херпес

Ако искате да лекувате херпес с помощта на ябълков оцет, то е необходимо единствено да третирате участъка от кожата с тампон, напоен с киселата течност, по няколко пъти на ден. Нанасянето е добре да започне още преди да се образува самият херпес, като по този начин по-бързо и ефикасно ще се ограничи действието на вируса, причинител на проблема.

Ябълков оцет при гъбички

За ябълковия оцет се знае, че успешно се справя и с гъбични инфекции. Необходимо е обаче да се снабдите с висококачествен продукт и с доза търпение, защото лечението изисква време. Смята се, че с помощта на ябълковия продукт гъбичната инфекция се изчиства напълно за период от 90 до 120 дни. Терапията се състои в ежедневното прилагане на компрес, приготвен от 1 с.л. оцет и няколко капки лавандулово масло, които се разтварят в чаша с вода. Напоява се памучно парче плат, което се нанася върху поразените участъци от кожата. Важно е да се остави да действа поне 3 часа, след което мястото се изплаква с хладка вода.

При гъбички в интимната зона ябълковият оцет се използва за промивки, като към литър вода се добавят 5 с.л. от продукта. Процедурата се повтаря до отшумяването на проблема.

Ябълков оцет при хемороиди

При хемороиди се препоръчва ежедневен прием на 1 ч.ч. оцетна вода (1 с.л. оцет към чаша с вода). По този начин натуралният продукт ще спомогне за укрепване на здравината и еластичността на периферните кръвоносни съдове.

Възможно е и локално приложение на продукта – тампон, напоен с оцет, се придържа към хемороида за поне 5 минути. Прави се няколкоминутна почивка и процедурата се повтаря. Необходимо е и трето повторение, след което хемороида се залива със зехтин. По време на самата процедура често се усеща парене, дразнене, дискомфорт.

Ябълков оцет за лечение

Изобилието от рецепти и съвети прави ябълковия оцет един от най-популярните продукти в народната медицина. Използва се за лечение на множество заболявания и проблеми, освен изброените по-горе. Прилага се като основна или съпътстваща терапия, чрез прием или чрез външно нанасяне.

В редовете по-долу сме направили опит да подберем някои от най-популярните начини за приложение на течността с характерно кисел вкус. И все пак ще отбележим – не претендираме за всеобхватност и изчерпателност, защото темата има много вариации и интерпретации.

Ако четейки, си припомните някоя записка от тефтера на баба с домашни лекове, ще се радваме да я споделите с нас.

Ябълков оцет при подагра
При подагра също помага ябълков оцет!

В народната медицина съветите за лечение на подагра са многобройни. За ябълковия оцет се знае, че помага при т.нар. „болест на кралете”, ако болният приема всеки ден по 2 ч.ч. оцетна вода. Рецептата я дадохме по-горе, но да припомним – към чаша с вода се добавя лъжица натурален ябълков оцет. По желание и за по-силен лечебен ефект може да се добавят и 2 ч.л. пчелен мед.

Ако болката в ставата е нетърпима, помага и компрес с ябълков оцет. В съотношение 1:10 киселата напитка се разтваря във вода, в която се напоява подходящ плат. Увива се около ставата и по възможност се оставя да действа цяла нощ.

Ябълков оцет при гастрит

Ако се приема малко количество ябълков оцет, разтворен в топла вода, това ще успокои кризата, предизвикана от гастрит. Макар да звучи нелогично, приложен като лек при гастрит, киселият продукт е препоръчван широко в народната медицина.

Все пак не липсват и твърдения, че подобно лечение може да навреди, но не и да помогне.

Ябълков оцет при колики

Ако страдате от колики, появяващи се след хранене или провокирани от други фактори, то преди всяко сядане на масата изпивайте по чаша с вода, в която са разтворени 1 с.л. мед и 1 с.л. ябълков оцет. По този начин ще се възстанови нормалната дейност на червата, което ще доведе до облекчение.

Славка Методиева ни препоръчва и прилагането на ябълковия оцет като компрес при стомашен дискомфорт: „Ако коликите са нетърпими, една кърпа се потапя в чист ябълков оцет и се поставя точно върху пъпа. Лежи се с кърпата в състояние на пълен покой за поне 30 минути и болката бързо ще отшуми.”

Ябълков оцет при болна жлъчка

Ако страдате или сте предразположени към жлъчнокаменна болест или друго заболяване на жлъчката, можете да приемете ябълков оцет профилактично или с лечебна цел. Съдържащите се в него вещества възпрепятстват отлагането на жлъчни камъни.

Особено ефикасен е лек, приготвен от равни количества мед, счукан чесън и ябълков оцет. Лъжица от така приготвената лечебна смес се разтваря в чаша с вода и се изпива еднократно през деня.

Ябълков оцет при настинка и болно гърло

С наближаването на зимния сезон все по-често се интересуваме от способите за справяне с настинката, кашлицата и болките в гърлото с натурални продукти. Оказва се, че може да се използва и ябълков оцет. Предлагаме ви няколко изпитани рецепти, които борят инфекциите и не позволяват разпространението на бактериите:

  • пригответе си компрес на гърлото от топъл оцет. По този начин ще отшумят кашлицата и болките в гърлото, а настинката ще премине по-леко. За целта кърпа се напоява в леко затоплен оцет и се увива около гърлото. Върху нея се завързва парче найлон и топла кърпа;
  • правете гаргара с оцет поне 1 – 2 пъти. Методът е идеално средство за превенция от настинка, но и успешно лекува кашлицата, защото киселинната среда унищожава бактериите;
  • на ден е добре да приемат по няколко дози тоник с оцет. За целта в чаша с топла вода се разтварят малко мед, оцет, джинджифил и канела – все съставки с доказан антибактериален ефект. Сместа се изпива на няколко пъти през деня.
Ябълков оцет при синузит

Ако страдате от синузит, можете да си приготвите лековити капки с ябълков оцет. Необходими са ви единствено 5 – 6 здрави листа бръшлян, които се заливат със 100 мл от ферментиралата течност. Поставят се на слаб огън, докато течността се изпари наполовина. Оставя се да престои една нощ, а на сутринта се прецежда. От така получената течност се капват по 1 – 2 капки във всяка ноздра вечер преди сън. По този начин ще се освободи натрупалата се назална секреция и ще се облекчи дишането.

Ябълков оцет при анемия

Смята се, че приемът на ябълков оцет напълно може да замени медикаментозната терапия при желязодефицитна анемия. Полезните вещества в киселия продукт набавят на организма липсващия му елемент по естествен начин. Достатъчно е на ден да се изпиват по 3 чаши оцетна вода (чаша вода с лъжица оцет).

Ефектът от това натурално лечение е двустранен. От една страна, организмът си набавя липсващото му желязо, от друга, се нормализират нивата на хемоглобина.

Ябълков оцет при разширени вени
При уморени крака прилагайте вана с ябълков оцет!

Ако страдате от разширени вени, можете да третирате проблема с компреси с ябълков оцет. За целта се приготвя разтвор от студена вода и ябълков оцет в съотношение 3:1. Поставя се в хладилника за няколко минути, за да се охлади допълнително, след което в него се напояват хавлиени кърпи. Компресите се поставят върху краката и се оставят да действат възможно най-дълго време, като периодично се потапят в студения разтвор.

При разширени вени и уморени крака помага и банята с оцетна вода. Приготвя се, като в дълбок леген или кофа се налее вода, в която се разтваря чаша с оцет. Краката се потапят за поне 30 минути, като добре е процедурата да се повтаря ежедневно.

Ябълков оцет при схващания

Ако крайниците ви често се схващат и изтръпват в резултат на крампи, това може да се дължи и на нарушение в електролитния баланс. Възстановяването при този проблем е възможно чрез употребата на ябълков оцет. За целта преди всяка тренировка или предстоящи физическо натоварване се изпива по 1 с.л. от киселата напитка, предварително разтворена в чаша с вода. По този начин тялото ще релаксира, а ставите и сухожилията ще са готови за упражнения.

Ябълков оцет при шипове

Ако имате установени шипове, то без съмнение сте наясно каква болка могат да предизвикат. За облекчаване се препоръчва масажиране на болното място с оцет.

Друг способ с гарантиран успех е третирането на шиповете с мехлем с ябълков оцет, приготвен у дома. За направата му са ви необходими, освен разглежданият продукт, още 3 домашни яйца и салицилов спирт. Яйцата се измиват добре и се поставят в стъклен буркан. Налива се количество оцет, което да ги покрие плътно. Бурканът се затваря и се оставя, докато яйцата се разградят. Неразградена ще остане единствено ципата, която се намира под черупката. Най-лесният вариант за премахването й е прецеждането на сместа след отварянето на буркана. Следва добавянето на салициловия спирт, като важно е това да стане при непрекъснато бъркане. С така приготвения домашен мехлем шиповете се мажат всяка вечер. Ако след изразходването на приготвената доза от мазилото болката не премине, то рецептата може да се изпълни още веднъж.

Ябълков оцет при запек

Преди време Симона Петрова, наша читателка от гр. София, ни беше изпратила следното писмо:

„Здравейте! Видях, че пишете методи против запек. Ще ви споделя на мен какво ми помогна. Вода! Да, топла вода сутрин на гладно. Оригиналната рецепта е да се добавя към водата сок от лимон, но аз не понасям мириса на лимоните и затова ме посъветваха да сменя лимона с оцет. И така от близо половин година нямам проблеми с тоалетната. Първото нещо, което правя сутрин, щом стана, е да стопля вода. Добавям 1 – 2 лъжици оцет (приготвям си сама оцета у дома, за да знам, че е качествен!) и 1 лъжичка мед, за да е по-сладичко. Това ми е абсолютно достатъчно, за да съм редовна в тоалетната. Не пропускам ден, защото след раждането имах страхотни проблеми с изхождането и не искам ситуацията да се повтори!”, завършва Симона.

Ябълков оцет при бяло течение

Както вече споменахме, промивките с ябълков оцет са приложими при интимни проблеми. При наличието на бяло течение при жените, ако не е поставена конкретна диагноза, може да се правят промивки по 2 пъти на ден, като няколко лъжици от натуралната течност се разтворят в литър вода. По този начин ще се нормализира влагалищната микрофлора и ще се ограничи развитието на бактериите, предизвикващи инфекция.

Ябълков оцет за красота

Освен за лечение, за което вече ви предложихме арсенал от рецепти, ябълковият оцет може да се използва и в редица процедури за разкрасяване. Ето кои са някои от най-често прилаганите техники за хубост и свежест.

Ябълков оцет за нежна кожа

За изящния външен вид от първостепенно значение е нежната кожа. Можете да я постигнете, като редовно обтривате лицето с тампон, напоен в неразреден оцет.

Друг вариант е приготвянето на маска за лице. Ето какво четем в популярен форум за красота:

Ябълков оцет за премахване на брадавици

Ако имате брадавици, то без съмнение знаете колко притеснително може да бъде това. Предлагаме ви да изпробвате следния лек, с помощта на който образуванията скоро ще изчезнат от кожата ви. За целта се приготвя тесто от ябълков оцет, брашно и чесън. Скилидка чесън се настъргва и към него се добавя 1 с.л. оцет и брашно, достатъчно за получаването на меко тесто. Оформя се топчица, която с помощта на лейкопласт се прикрепва към брадавицата. Мястото се превързва с бинт, така че да е сигурно, че лековитият компрес ще остане на място за поне 2 денонощия. С премахването на тестото, би трябвало да отпадне и брадавицата. Ако не стане от първия път, процедурата се повтаря.

Ябълков оцет при кондиломи

Освен брадавици, чрез употребата на ябълков оцет се премахват и кондиломи. Успехът на това лечение се дължи и на обстоятелството, че освен външния израз на заразата, киселият продукт спомага за премахването и на вируса – причинител. Методът за лечение е прост – памучен тампон се напоява в качествен ябълков оцет и се придържа към тъканта за 40 минути. В началото усещането не е никак приятно, но се свиква. На ден се процедурата се повтаря по 2 пъти до пълното изчистване на кожата.

Ябълков оцет при целулит

Смята се, че достатъчно за премахването на целулита е обтриването на поразените участъци от кожата с оцетна вода. Приготвя се, като към 300 мл вода се добавят 40 мл от киселата течност. Чрез нанасянето върху кожата се подобрява външният й вид, стимулира се кръвообращението и се з лимфата.

Ябълков оцет при екзема

В случай на екзема всяка вечер поразената кожа се накисва в неразреден оцет. Само след няколко процедури ще забележите видимо подобрение на кожата, а при последователно и редовно приложение – от кожния проблем няма да остане и следа. Важни условия при прилагането на процедурата са предварителното почистване на кожата и кисненето за поне 40 минути ежедневно.

Ябълков оцет при акне
С ябълков оцет се премахва и акне!

Мощното антисептично действие на ябълковия оцет го прави идеално средство за лечение на акне. Едновременно неутрализира микробите, чисти и затваря порите. Най-удачна е комбинацията му със зелен чай и мед. Тези две съставки правят противовъзпалителното свойство на оцета още по-ярко изразено.

При акне и подобни кожни проблеми се препоръчва приготвянето на следната маска. Необходими са 1 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. зелен чай, 7 с.л. захар (като 2 от тях се оставят за накрая) и 1 с.л. мед. Съставките се смесват и се нанасят върху лицето. Оставят се да подействат за около половин час и се отмиват с хладка вода.

Ако ви остане част от маската, можете да я приберете в буркан с винт и да я съхранявате в хладилник.

При трудно лечимо акне или белези от него се препоръчва и приготвянето на натурален лосион. Съставките са оцет и зелен чай в съотношение 1 : 2. За по-добър ефект и поносим аромат се добавят по желание няколко капки масло от чаено дърво.

С лосиона лицето се почиства вечер с помощта на памучен тампон. След него се нанася хидратиращ крем.

Ябълков оцет за здрава коса

Знаете ли, че онези вещества, които придават киселия вкус на оцета, имат свойството да подхранват изтощената коса? В същото време я заздравяват и възвръщат блясъка й. За да постигнете този ефект, необходимо е единствено да разтворите 3 с.л. от продукта в литър вода. С течността се облива щедро косата, като се оставя да подейства поне за час. След това се отмива с шампоан и топла вода.

Друга рецепта за здрава коса с помощта на ябълков оцет е за приготвянето на подхранваща масла. Необходими са 2 – 3 с.л. оцет и жълтъкът от едно яйце. След като съставките се смесят, се нанасят по цялата дължина на косата и се втриват внимателно в корените й. Оставят се да подействат поне за 30 минути, след което се отмиват.

Ябълков оцет при косопад

Знае се, че ябълковият оцет помага и при заплаха от оплешивяване. Ако и вие страдате от засилен косопад, пригответе си следната маска. Към 5 с.л. хума се добавят вода и оцет в равни количества до получаването на каша със среда гъстота. След като се нанесе върху косата, маската се оставя поне за час и се отмива с топла вода и шампоан. Смята се, че киселата течност спомага за повишаване на притока на кръв към скалпа, което е от съществено значение за справяне с косопада. В комбинация с хумата, оцетът де превръща в истински благодат за косата.

Ябълков оцет за бели зъби

За избелване на зъбите също се използва ябълков оцет. Комбинацията от витамини и полезни вещества в състава му го превръща в идеалното средство за отстраняване на петна от зъбите, като едновременно с това спомага за намаляване на бактериите в устата.

За целта е необходимо преди да измиете зъбите си сутрин, да се изжабурите с ябълков оцет в концентрат. След това се използват четка и паста за зъби без притеснение. Много скоро и първите признаци за избелване на усмивката ще са налице.

Ябълков оцет – изпитаната домашна рецепта

Ето я и рецептата за ябълков оцет!

Завършваме може би с най-важната рецепта, а именно тази за направата на лековития ябълков оцет в домашни условия. За приготвянето му са ви необходими ябълки – добре узрели и сочни. На всеки килограм плод се добавят по 200 г захар и 100 г пчелен мед.

Плодовете се почистват и се мелят на машинка за кайма. Поставят се в подходящ съд и се заливат със захарта. Добавят се медът и вряла вода, като тя трябва да покрие плодовете и да остане поне 3 пръста над тях.

Върху съда се поставя прегъната марля. Оставя се в хладно помещение за 10 дни, като се разбърква ежедневно по няколко пъти. Важно е да се използва дървена лъжица.

Когато изминат 10 дни, използва се марля, чрез която течността се прецежда. Оставя се на топло място за още 30 дни. Филтрира се повторна и се налива в стъклени шишета. Важно е да се съхранява на хладно и тъмно място.

Важно условие при направата на ябълков оцет е температурата, на която ферментира през отделните етапи, да не надвишава или пада под 20 – 30 градуса.

Ако сме ви били полезни или имате предложение, което е добре да включим, моля, пишете ни!

Източници:

https://www.rd.com/health/wellness/apple-cider-vinegar-benefits/

http://edition.cnn.com/2017/04/18/health/apple-cider-vinegar-uses/index.html

Ябълков оцет – световен хит с доказан ефект

Оценете статията
Оценка 4.3 от 54 гласували

От първия до “Ябълков оцет – прочетете над 50 изпитани рецепти за отслабване, изчистване и лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.