7 магически ползи за здравето от райската ябълка, доказани от науката

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Сладка, ароматна, очаквана… В природата има повече от две хиляди разновидности на райска ябълка, но само няколко от тях са неизменно обичани и търсени от хората.

Сред най-известните сортове са „китайските“. Плодовете имат кръгла, леко удължена форма. В средата на плода има малка вдлъбнатина, което прави райската ябълка да изглежда като две половини на маршмелоу, съединени заедно. „Пчелен мед“. Както подсказва името, вкусът на тази райска ябълка има нотки на мед. Тя е много сочна и сладка и няма семки. „Биволско сърце“. Градинарите познават сорта домати под това име. Външният вид на зрелите райски ябълки е много подобен на тях. Те  са сладки, меки и много вкусни, но трудни за съхранение и транспортиране. „Крале“. Второто им име е „шоколад“. Плодът има ярко оранжева кора и кафява „шоколадова“ плът. Между другото, колкото по-тъмна е, толкова по-сладки са плодовете.

Райска ябълка

Как да изберем най-добрата райска ябълка?

Когато избирате райска ябълка, трябва преди всичко да обърнете внимание на цвета на плода, както и на листата и стъблото.Райската ябълка трябва да е мека и лъскава, с богат цвят. Ако има тъмни петна по кората, внимавайте, райската ябълка е презряла! Листата и стъблото на плода трябва да са тъмни на цвят и да са сухи. Ароматът на избраните плодове трябва да е лек и приятен, без киселинност.

Ползите от райска ябълка са „магически“

Според д-р Шела Горинштейн, изследовател в катедрата по медицинска химия в Еврейския университет в Йерусалим в Израел, една райска ябълка на ден може да бъде по-здравословна от една обикновена ябълка.Според резултатите от научното ѝ изследване, райските ябълки осигуряват повече ползи за предотвратяване на риска от сърдечно-съдови заболявания при хората.А сърдечните заболявания са причина номер 1 за смърт в света!Възможностите на райската ябълка не се ограничават до това!

  1. Намалява нивата на „лошия“ холестерол

Една от причините, поради които райската ябълка е толкова полезна за човешкото здраве, е нейният хранителен състав.

Според учените един цял плод съдържа 2733 IU витамин А, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием. 12,6 mg витамин С, което е повече от 20% от дневната нужда от антиоксиданти. И в по-малки количества райската ябълка съдържа витамините Е и К, и от групата В. Всички те, както и танините и фибрите, се оказват много ефективни при лечението на високия холестерол.

  1. Подобрява здравето на очите

В допълнение към витамин А, който е споменат по-горе, райската ябълка е ценен източник на още две вещества, от които зависи зрителната острота и здравето на човешкото око. Това са лутеин и зеаксантин. Те се съдържат в най-големи количества в кожата на плода, така че райската ябълка трябва да се яде цяла. Проучване на повече от 100 000 души установява, че хората, чиято диета е богата на тези вещества, са с 40% по-нисък риск от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта. Това е често срещана причина за намалена зрителна острота в зряла възраст.

  1. Влияе положително на храносмилането

Един плод райска ябълка съдържа почти една четвърт от дневните нужди на човешкото тяло от фибри. Това стимулира храносмилателния тракт и помага на тялото да се освободи от токсините, като се грижи за здравето на червата. Изследователите също така установяват, че богатите на фибри храни подобряват популацията на „добрите“ бактерии в червата. По този начин яденето на райска ябълка може да помогне за увеличаване на количеството пробиотици в тялото ви, които са от съществено значение за доброто храносмилане.

  1. Обогатява организма с калций

Здравето на зъбите, костите и ноктите до голяма степен зависи от съдържанието на калций в организма. Ако няма достатъчно калций, тялото е принудено да „вземе” този минерал от костната маса и това е една от причините за развитието на остеопороза. 100 грама райска ябълка съдържат около 127 mg калций, което се равнява на 11% от дневната норма. Педиатрите НЕ препоръчват да се дава райска ябълка на деца под тригодишна възраст.

  1. Предпазва от ендокринни нарушения

За нормалното функциониране на ендокринната система и по-специално на щитовидната жлеза, е необходим йод.Една райска ябълка съдържа около 30 мкг от това ценно вещество. Известно е, че човек се нуждае от 2-2,5 mcg йод на ден за всеки килограм от тялото си. Част от дневната нужда може да се набави от райска ябълка.

  1. Помага за укрепване на имунната система

Journal of Food Quality установява, че не-стипчивите райски ябълки съдържат повече витамини А и С, отколкото техните стипчиви аналози. Повечето сортове райска ябълка съдържат едно уникално вещество – антиоксидантът бета-каротин. Именно това придава на плодовете богатият, ярко оранжев оттенък. Изследователите го свързват с превенция на рака, намаляване на риска от сърдечни заболявания и укрепване на имунната система. Ето защо, ако е възможно, райска ябълка трябва да се яде всеки ден.

Предстои брането на райската ябълка

  1. Подобрява настроението

Отдавна не е тайна, че положителната нагласа и оптимизъм подобряват качеството на живота и го удължават.

Райската ябълка помага да се чувствате по-добре. Първо, сочните плодове съдържат витамини от група В, чието съдържание в организма определя здравето на нервната система. Второ, плодовете съдържат триптофан, който участва в производството на серотонин в тялото – „хормона на радостта“.

Само два плода райска ябълка на ден са достатъчни за положителна нагласа и радостно отношение към живота.

Не случайно  райските ябълки са наричани „храната на боговете“, „ябълката на сърцето“, „ябълката на дълголетието“. Тя е не само невероятно вкусен десерт, но и склад от полезни витамини и минерали, които са спечелили уважението на практикуващите традиционна медицина още преди хиляди години.

Предупреждение! Имайте пред вид обаче, че твърде голямо количество райска ябълка може значително да понижи кръвното ви налягане. Така че внимавайте с количеството, ако сте с ниско кръвно. Райската ябълка не е силен алерген, но съществува риск от индивидуална непоносимост. А танините и органичните киселини в плода могат да причинят кариес.

Така че като всичко друго, включително и райската ябълка, е полезна за здравето в умерени количества.

Източник: medaboutme

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “7 магически ползи за здравето от райската ябълка, доказани от науката

  1. Тоска Добрева каза:

    Чудесен плод! Моята ябълка в двора дава изобилен берекет! Няма изяждане. Подаряваме по цели касетки на приятели, а тази година сварихме ракия от тези вкусни плодове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *