ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дефицит на хормони: хормонално-заместителната терапия забавя началото на старостта?

Хормонално-заместителната терапия е истинско спасение за жените тогава, когато е назначена от лекари, в зависимост от индивидуалните характеристики

 хормонално-заместителната терапия
Ако XX век се разглежда от медицинска гледна точка като век на нарастване на населението, тогава XXI век ще остане в историята като времето, през което възрастта на стареене стана нещо относително. Населението, в световен мащаб, започна значително да застарява.

Факт е, че днес в света има баби, които на възраст са почти колкото Мадона. Да, трудно е да си представим певицата в ролята на баба, но фактите са факти. Днешните баби нямат нищо общо с бабите, такива каквито бяха преди около половин век. Те изглеждат така, както нашите баби са изглеждали, когато са били на 35 години.

Проблемът е, че дефицитът на половите хормони е не само проблем с красотата, но и със здравето. Почти 89% от жените днес преминават безпроблемно през възрастта, когато техните майки са развивали остеопороза, защото при тях няма дефицит на полови хормони. Дори развитието на болестта на Алцхаймер, произтичайки от този дефицит, би могла да бъде избегната.

Още през миналия век учените разбират: жените се нуждаят от естроген, буквално до последния им дъх. За тях това е един вид залог за красота и здраве. И ако тялото престане да произвежда необходимото количество полови хормони, трябва да му се помогне. За тази цел бива измислена хормонално-заместителната терапия (ХЗТ).

Времето, прекарано в условията на дефицит на полови хормони, нанася на организма фатален удар: започва процес на стареене и развитие заболявания като атеросклероза, затлъстяване и т.н. Затова още през миналия век учени, лекари и жени започнаха истинска борба с дефицита.

Световната Здравна Организация препоръчва на жените на възраст над 35 години редовно да проследяват чрез изследвания фоликулостимулиращия хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза. Това може да се направи у дома с помощта на специални тест ленти. И веднага щом нивата на този хормон започнат да се увеличават, трябва да се назначи хормонално-заместителната терапия (ХЗТ).

Силата на стереотипите

Въпреки това, в България само 0,6% от жените използват хормонозаместителна терапия, не защото нямат нужда от нея, а защото се страхуват. Лекарите, от друга страна, изпитват нещо средно между страх и несигурност, при назначаване на ХЗТ. В същото време, в Швеция например, 87% от гинеколозите назначават хормонално-заместителната терапия, и следователно процентът на жените, които разчитат на хормоните да запазят здравето и младостта им, е много по-висок.

Лекарите не бързат да придобият собствен опит. А фактът, че ХЗТ се използва много малко в нашата страна, се дължи точно на страховете и липсата на личен опит, както и на многобройните митове около хормонозаместителната терапия.

Мит 1. ХЗТ е причината за рак на гърдата

Всъщност: ХЗТ не е причина за рак. Тя помага да се прояви вече съществуващ, но все още не диагностициран рак. И то преди появата на метастази.

Мит 2. ХЗТ може да замести хормоналната контрацепция

Всъщност : Тези хормонални терапии имат различни задачи. ХЗТ е попълване на липсващите, докато другото е един вид избавление от излишните хормони.

Мит 3. ХЗТ може да навреди на тялото

Всъщност : Както всяка терапия, хормоналната замяна има ясни индикации: наличието на климактерични симптоми, урогенитални проблеми, предотвратяване на остеопорозата.

И най-вече – всяка хормонална терапия изисква индивидуален подход. Тя трябва да бъде назначена от лекар. Изключително вредно и неправилно е да се взимат хормони, защото „една приятелка пие такива“.

И така, каквото и още да кажем, хормонозаместителната терапия е наистина ефективен начин за запазване на младостта, здравето и благополучието на жените. Според статистиката, средната продължителност на живота в България е 74,47 години (2015 г.). Последните 20 от тях повечето хора прекарват в борба с различни заболявания. Много от тях, най-вече при жените, ще бъдат предотвратени още в зародиш, ако дамите се погрижат навреме за онова, което хормоните причиняват на тяхното здраве и добрия външен вид.

Двайсетина години, прекарани в по-малко грижи за здравето, съвсем не е малък период. Струва си да се замислим над това, преди да определим ХЗТ като нещо вредно, или още по-лошо – като нещо абсолютно ненужно.

Източник: woman.ru, wikipedia.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *