Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се грижим правилно за атопичната кожа?

Сухота, лющене и сърбеж – това са най-разпространените симптоми на атопичния дерматит

Какви са начините да намалим тези раздразнения и да осигурим на кожата комфорт и защита?

При много хора тези симптоми се явяват дори в най-обикновени ситуации – дори просто при миене с чешмяна вода. Такъв тип кожа се определя от лекарите като атопична, а самото заболяване се нарича атопичен дерматит. Терминът атопичен произхожда от гръцки и означава „странен, неочакван“ и отразява същността на проблема: непривична реакция към обичайно въздействие, което всъщност определя атопичния дерматит като алергичен проблем.

Предразположеност и допълнителни фактори

Днес тази диагноза е доста разпространена. С такива симптоми са 15-30% от децата и 2-10% от възрастните, като цифрите растат. Една от причините за този ръст е въздействието на факторите на околната среда (вкл. неадекватна козметична грижа, високо ниво на стрес, употреба на храни с твърде много изкуствени добавки).

атопичната кожа
Как да се грижим за атопичната кожа?

Атопичната кожа може да е наследствена. Кожата, склонна към атопични проявления, изработва по-малко мастни компоненти -липиди, които осигуряват защитните функции на кожата и възпрепятстват излишното изпарение на влагата. При атопия се наблюдават мутации в гена на структурния белтък на кожата, от който зависят киселинният баланс и влажността на кожата. И още: при хора с атопичен дерматит се забелязва повишено ниво на имуноглобулини Е, които отговарят за атопичната алергична реакция – този фактор също е обусловен генетично.

Много често атопичният дерматит се проявява след раждането на детето. В първите месеци се забелязва зачервяване и лющене на кожата в сгъвките и по-голяма склонност към подсичане. Децата с такъв проблем страдат от силен сърбеж, плачат повече, хранят се по-лошо и спят неспокойно. При повечето деца острите симптоми отшумяват в училищна възраст, но все пак не са малко онези, които страдат от проявите на това заболяване цял живот.

Къде се проявява проблемът?

Най-често засегнатите участъци се локализират в подколенните и лакътни сгъвки. При постоянното им чесане кожата загрубява, удебелява се, покрива се с корички. Розовите сърбящи участъци могат да се наблюдават и на други места: на лицето, шията, раменете, ръцете, гърба. Заболяването протича вълнообразно – ремисиите се сменят с влошавания, като невинаги е ясно какви са факторите, които предизвикват обостряне в определения момент.

Успокояване и възстановяване на нормалните функции

Дълго време в терапията на атопичния дерматит за „златна среда“ се смяташе прилагането на специални видове маз и кремове със стероидни хормони – глюкокортикостероиди. Те позволяват на възпалената кожа бързо да се успокои.

Сега много специалисти вече смятат за важно да се обърне внимание на процеса на извеждане на токсините през кожата. Според тях, ако този процес се потиска (вкл. и чрез прилагане на локални средства), то нараства рискът от интоксикация на други органи. Конкретно се отбелязва връзката между атопичния дерматит и риска от поразяване на респираторната система и развиването на астма.

Именно поради тази причина, днес дерматолозите придават голямо значение на възстановяването на нормалните функции на кожата, което трябва да осигури профилактика на обострянията. Някои от тях препоръчват козметика, която е разработена в сътрудничество с дерматологични клиники. Не съдържа потенциални алергени (оцветители, консерванти, парафини, силикони) и преминава задължителни тестове за алергична поносимост.

Почистване

Кожата на всеки човек се нуждае от хигиенни процедури, които отстраняват от повърхността мръсотията, остатъците от кожна мазнина, патогенните микроорганизми. Но при атопичния дерматит е особено важно пенещите се вещества (тензиди) да не увреждат хидролипидната мантия и да не влошават бариерните свойства на кожата. Затова обикновено в добрите препарати за третиране на атопична кожа се използват меки растителни тензиди на основата на кокосово масло и природни захари, както и вещества, които осигуряват оптимална киселинност, а също и овлажняващи компоненти.

Миещите средства се нанасят на влажна кожа, разпенват се внимателно. Отмиват се без натиск и кожата се попива с мека кърпа, като се избягва търкането.

Защита

Веднага след измиването, върху кожата се нанася защитно средство (мляко, крем или балсам), което трябва да съдържа емолиенти (вещества, които възстановяват хидролипидната мантия), овлажняващи средства, успокояващи компоненти и имуномодулатори. Към най-ефикасните емолиенти се отнася т.нар. сквалан – природно вещество, открито първо в черния дроб на акула. Сега сквалан се получава и от растителни масла.

Благодарение на родството му с липидите на епидермиса, скваланът се намества в междуклетъчните пространства на роговия слой, като „смазва“ и защитава кожата.

Природните масла, богати на гама-линоленова киселина (която има и противовъзпалителни свойства), са способни и да се „вграждат“ в дефектите на липидната бариера на кожата и така да предотвратяват загубата на влага. Един от шампионите по съдържание на гама-линоленова киселина е маслото от семена на пореч (бораго).

От овлажнителите особено ефикасни са мазилата с карбамид (урея). Тази сол е известна със способността си да задържа значително количество влага. Добре се отразяват и различните комплекси със соли от Мъртво море. Тази уникална комбинация от магнезий, калций, натрий, калий и други съединения успокоява раздразненията, а за атопичната кожа това е особено необходимо, защото заради непълноценността на кожната бариера, кожата реагира (с хронично раздразнение) на много външни фактори.

Имуностимулиращите и защитни свойства на бетаина, който се получава от захарно цвекло, превръщат и това вещество в много добър компонент в козметиката за атопичната кожа.

Важно: защитните средства за атопична кожа трябва да се ползват постоянно. При леки случаи и за профилактика на обострянията е достатъчно два пъти на денонощие.

Ако кожата е възпалена и сърби, защитният крем или емулсия се нанася по-често – при необходимост дори през 2 часа, за да се премахне напълно дискомфортът. Така състоянието на кожата се подобрява значително по-бързо.

Източник:Жуpнaл,medpоrtаl.ru

Успокояващ околоочен крем за атопична кожа (Vis Plantis) – срещу парене, сърбеж, нацепване на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *