ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цвекло и кардамон – една напитка, вместо шепа лекарства!

Днес сме решили да ви запознаем с рецепта за напитка от цвекло и кардамон! Ще останете изненадани колко полезен и приятен за консумация е този тандем

Много хора пренебрегват използването на кардамон, не само като подправка за приготвяне на различни ястия, но и като лечебно средство. Това е голям пропуск, защото ароматната билка има няколко много важни свойства, които подпомагат доброто здраве.

Калий, калций и магнезий в кардамона регулират кръвното налягане и сърдечната честота. Мед, желязо, витамините С, В2 и В3 спомагат за борбата с анемията. Подправката е богата на манган – минерал, необходим за производството на ензими, които разрушават свободните радикали. Кардамонът стимулира секрецията на стомашна киселина, помага при тежест в стомаха, намалява апетита, предотвратява и се бори с инфекции на пикочните пътища. Честото му използване укрепва венците, лекува язви в устата и освежава дъха. Кардамонът облекчава главоболието и премахва гаденето. Има антисептични, успокояващи и антиоксидантни свойства. Поради вещества индол-3-карбинол и ди-индол метан, кардамонът има противоракови свойства. Подобрява циркулацията на кръвта в белия дроб. Полезен е при настинки, бронхит и астма. Подправката има затоплящ ефект и задължително трябва да се ползва от хора, които пушат, или вече са отказали цигари. На тях кардамоът ще помогне, като ги освободи от храчките.

За цвеклото е писано немалко и всеки знае какви са неговите полезни свойства. Още повече, цвеклото, за разлика от дъхавия кардамон, е познато средство из нашите ширини. Той се използва не само като добавка за различни салати, но и за приготвянето на сок, който подпомага пациенти след химиотерапия.

Как да направите полезната напитка от цвекло и кардамон?

Ето какво е нужно да имате, за да приготвите този толкова полезен, вкусен и ободряващ коктейл.

  • 1 малка глава цвекло – обелена
    1 банан
    1 малко, колкото кутрето ви, парче пресен джинджифил, обелен
    1 чаша портокалов сок
    1/4 чаена лъжичка смлян кардамон

Приготвянето е изключително лесно, стига да имате блендер. Първо поставете обеленото и нарязано цвекло, след това банана и джинджифила. Добавете малко портокалов сок. Разбъркайте, прибавете кардамона и долейте останалия портокалов сок. Продължете да разбърквате, докато напитката стане готова.

Бонус-съвет: изключително приятна за пиене ще е тази напитка, ако предварително замразите банана и половината портокалов сок.

Когато стане готова, налейте напитката в чаша. Насладете ѝ се рано сутрин, в приятна компания.

Източник: online-detox.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *