Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как нервното напрежение вреди на здравето: 6 важни факта

Пренебрегване на нервното напрежение може да доведе до появата на физически симптоми, които да намалят качеството на нашия живот. Ето защо е толкова важно да се отговори на този проблем своевременно

нервното напрежение
Източник на изображението: pixabay.com

Тежкото нервно напрежение обикновено се причинява от тревожност. Например, поради важно събитие, труден момент или задача, сме притеснени и изпитваме напрежение. По правило това състояние може да продължи от няколко часа до няколко дни. В този случай не трябва да се страхуваме от сериозно увреждане на здравето.

Друг въпрос е, ако силното нервно напрежение стане хронично. Особено, когато не се борим с този проблем. В този случай състоянието е опасно не само за нашата психика, но и за общото ни здравословно състояние.

Последици от хроничното нервно напрежение

В днешната статия бихме искали да говорим за последствията от хроничното нервно напрежение. Понякога приписваме тези симптоми на други заболявания. Коренът на проблема обаче е точно в нервното напрежение.

1. Разширени зеници

Когато нашите зеници се увеличават, независимо от яркостта на слънчевата светлина, трябва да сме бдителни. Това е проблем, който е нужно да бъде разпознат и решен, особено ако се наблюдава в продължение на няколко дни.

Една от причините за дилатацията на зениците е хроничното нервно напрежение. То кара нашето тяло да бъде нащрек по всяко време на деня. В резултат на това, повишеното безпокойство може да доведе до дилатация (разширяване) на зеницата. И това, от своя страна, предизвиква замаяност, усещане за странни светлинни вълни и влошаване на зрението.

Източник на изображението: pixabay.com

2. Трудно преглъщане

Трудността при преглъщане на храна и вода е друг често срещан симптом на хроничното нервно напрежение.
Нарича се дисфагия и е ясен соматичен признак на нервно напрежение. Дисфагията има пряка връзка с жлезите, които са отговорни за производството на слюнка.

Не забравяйте, че силното нервно напрежение има важна цел! А именно – да подготви човека да се защитава. В резултат на това тялото започва да съсредоточва всички течности върху мускулите. В крайна сметка, както разбирате, от подготовката на мускулите зависи колко бързо можем да избягаме от опасността. Това предполага висока загуба на влага, и в резултат – обилна секреция на пот.

Липсата на слюнка в резултат на нервно напрежение затруднява дъвченето на храната и така за нас става още по-трудно да я преглъщаме.

3. Главоболие и силно нервно напрежение

Поради нервното напрежение, всички вени и артерии на нашето тяло се отпускат. В резултат на това мускулите получават повече кръв.

По този начин, кръвният поток става по-силен и налягането върху съдовете се увеличава. Това е причината за главоболието. Като правило, в този случай главоболието най-често се появява сутрин или следобед.

Източник на изображението: pixabay.com

4. Болка в челюстта

За съжаление, някои части на тялото ни страдат повече от други при стрес и нервно напрежение. Става въпрос за врата, раменете, гърба и челюстта.

Ако забележите, че сутрин болката в челюстта е по-силна, и се усеща например до ушите ви, може да страдате от бруксизъм. Бруксизъм се появява, когато стресът и нервното напрежение кара човек силно да стиска и да скъца със зъбите по време на сън.

В този случай се препоръчва да се консултирате с лекар. Да, специална шина ще предпази зъбите от повреда. Но освен да се борим със симптомите, трябва да идентифицираме корените на проблема. За да направите това, започнете да търсите онова, което причинява нервно напрежение и стрес, във вашия случай.

5. Често използване на тоалетната

Преди важен изпит или интервю, често имаме желание да отидем в тоалетната. Факт е, че нервното напрежение кара бъбреците да произвеждат по-малко урина. Защо? Както вече казахме, тялото започва да се запасява с течности и да ги съхранява за мускулите. Но, въпреки това, по време на стрес има позиви за уриниране.

Това е така, защото тялото ни се опитва да се освободи от излишния товар. Така ще можем да бягаме по-бързо и по-лесно. Мозъкът дава сигнал да отидете в тоалетната. Въпреки огромния натиск, крайният резултат от посещението са само няколко капки урина.

Източник на изображението: pixabay.com

6. Усещане за нереалност

Понякога можем да имаме чувство за нереалност относно онова, което ни се случва. Започваме да го виждаме все едно го гледаме отстрани, все едно не сме тук. Може би не сте се сблъскали с подобни усещания? Но тези, които изпитват нервно напрежение или силен стрес, ще разберат за какво става дума.

Изведнъж човек чувства, че ситуацията около него е нереална. Той престава да бъде част от този момент и започва да го вижда отстрани.

Защо се случва това? Първо, заслужава да се отбележи, че честото появяване на този симптом е повод да се консултирате с лекар.

Силният нервен натиск засяга нашите бели дробове. Затова започваме да дишаме твърде бързо. Когато в белите дробове има твърде много кислород, настъпва хипервентилация и чувство за нереалност. Мозъкът престава да възприема адекватно ситуацията, и това причинява такива странни усещания.

Вероятно сте забелязали някои от тези признаци. Ако гореизброеното е било факт само няколко пъти, няма проблем. Опасността се появява тогава, когато нервното напрежение стане хронично и се превърне в постоянно усещане.

Източник: steptohealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *