Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои продукти са полезни за щитовидната жлеза и кои- вредни?

Щитовидната жлеза регулира нашия метаболизъм, контролира редица функции в тялото и взаимодейства с различни хормони

Клетките на щитовидната жлеза имат свойството да абсорбират йод, който приемаме чрез храната, и след това участва в образуването на хормоните- трийодтиронин, тироксин и дийодтиронин. Съществуват полезни и вредни продукти за щитовидната жлеза, които могат да подобрят или да влошат функцията на жлезата.

Кои са основните симптоми при нарушения на щитовидната жлеза?

хипофуцнкия
Изпъкнали очи- характерен симптом при хипофунцкия на щитовидната жлеза

При хипофункция:
*чувствителност към студ
*загуба на коса, включително и на веждите
*груба кожа
*повишаване на телесните килограми
*запек
*хипогликемия
*изпъкнали очи

*суха коса
*умора
*често забравяне
При хиперфункция:
*безпокойство и раздразнителност
*загуба на тегло
*замъглено виждане
*аритмия

Ето кои продукти са полезни за хората, страдащи от хипофункция:

Йодът има участие при формирането на скелета, мозъка и други важни части на тялото. Този минерал се намира в морските дарове, водораслите, растения, отглеждани в богата на йод почва, морската сол. Йодираната сол се абсорбира трудно от щитовидната жлеза и затова е препоръчително да я избягвате. Важно е да се запомни, че приемането на твърде много йод може да има и обратния ефект върху организма.

Тирозинът, йодът и селенът са много важни за здравето на щитовидната жлеза

Селенът е важен за доброто състояние на щитовидната жлеза. Той потиска възпалителните процеси, регулира имунните реакции и предотвратява хроничните заболявания. Среща се във водата, почвата, дивата сьомга, бразилските орехи, млечните продукти, чесъна, лук, домати и слънчогледови семки.

Тирозин- аминокиселина, която е съставна част от почти всеки един протеин в тялото ни. Явява се неразделна част от химичните вещества в мозъка- невротрансмитери, допамин, които регулират настроението и хормоните. Тирозинът се открива в бадемите, бананите, дивата сьомга, авокадото, яйцата и тиквените семки.

кръстоцветни зеленчуци
Препоръчва се хората с хипофункция да приемат повече кръстоцветни зеленчуци- репички и зеле. Те повишават нивата на глутатиона

Хората, чиято щитовидна жлеза не работи достатъчно активно, трябва да изберат храни, богати на антиоксиданти и електролити- калий, натрий и други:
Ето кои са тези храни: черен пипер, морков, зелен фасул, домати, целина, краставици, аспержи, патладжан, манго, ябълка, киви, цитрусови плодове, боровинки, ананас, кайсии и череши.

Кои продукти не са подходящи?

Продуктите, които не са подходящи за щитовидната жлеза, имат нещо общо- те не са реални, тоест те са преработени, пастьоризирани, имат изкуствени добавки.

забранениПо-специално трябва да избягвате:
–Глутен
Освен до нарушения на щитовидната жлеза, може да предизвика възпалителни процеси, смущения в стомашно-чревния тракт и други заболявания.
–Соя
Без значение колко натурални могат да бъдат соевите продукти, проучвания показват, че фитострогените в тях могат да повлияят неблагоприятно върху функцията на щитовидната жлеза, особено при жените.
–Различни преработени продукти– например продукти третирани с пестициди, сладката сода, спортните напитки, печените продукти.

Продуктите, които приемаме, могат да окажат голямо влияние върху състоянието и функцията на щитовидната жлеза и именно заради това, трябва внимателно да избираме храната си.

При проблеми с щитовидната жлеза помага и чаят ТИ ЛАЙФ. 

ти лайф - чай за щитовидната жлеза
Чаят Ти Лайф помага при проблеми с щитовидната жлеза

Източник: https://estet-portal.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *