ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да овладеете симптомите при болестта на Бехчет?

Болестта на Бехчет засяга определени органи и тъкани, включително очите, устата, белите дробове и други. Но тези 6 метода могат да облекчат симптомите на заболяването

 

болестта на бехчет
За пръв път болестта на Бехчет е била описана от Хипократ през 5 век. Това заболяване се характеризира с повтарящи се рани, язви и възпаления на очите

Болестта на Бехчет, наречена също синдром на Бехчет, е разстройство, което причинява възпаление на кръвоносните съдове в целия организъм. Тоза заболяване се придружава с болезнени рани в устата и гениталиите, проблеми с кожата и зрението. Ставите, нервната система и храносмилателният тракт също могат да бъдат засегнати.

Заразна ли е болестта на Бехчет?

Не, това заболяване не е заразно и така не може да се разпространява от човек на човек.

Каква е прогнозата за това заболяване?

Болестта на Бехчет се счита за хронично заболяване, което може да изчезне и да се появи независимо от лечението. Продължителността на болестта варира. Може ли да се загине от това заболяване? Смъртните случаи са само 4% и причината обикновено е чревна перфорация, инсулт или аневризъм.

Симптоми:

*Рани в устата или гениталиите (понякога изчезват и след това отново се появяват)
*Ставни болки
*Раздразнение по кожата
*Възпаление на очите

Какви са причините за появата на болестта?

*Къде живеете– Турция, Иран, Япония, Китай.
*Възраст- най-често засяга мъжете и жените на възраст около 20-30 години.
*Пол- среща се и при жените, и при мъжете. При мъжете заболяването е по-тежко.
*Гени- има някои гени, свързани с по-голям риск от развитие на това заболяване: HLA–B51

6 напълно безопасни методи за облекчаване на симптомите на Болестта на Бехчет:

Според клиника „Майо“: „Няма лечение за болестта“. Ако имате лека форма на заболяването, Вашият лекар може да ви предложи лекарства за контролирането на временните обриви, да намали болката и възпалителните процеси.

1.Спазвайте противовъзпалителна диета

Въпреки, че най-добрата диета за борбата с възпалителните процеси варира за всеки пациент по отделно, всеки може да се възползва от храненето с противовъзпалителни храни. Намаляването на възпалението и засилването на имунната защита е изключително важно за болестта на Бехчет. Тъй като около 70% от имунната ви система е в лимфната тъкан, свързана с червата, това, което ядете ежедневно, може да допринесе в борбата с възпалителните процеси и доставянето на важни хранителни вещества за организма ви.
Яжте дъгата всеки ден“
Това означава да наблягате на цветните плодове и зеленчуци във вашата диета и да се опитвате да ядете по един от всеки цвят всеки ден. Освен това се препоръчва да включите здравословните мазнини в менюто си- зехтин, орехи, авокадо, маслини. Избягвайте рафинираната захар и рафинираните източници на въглехидрати.

2.Елиминирайте нездравословните храни от вашата диета

Избягвайте преработените храни с високо съдържание на захар и транс-мазнини. Намалете или премахнете храни, които могат да предизвикат проблеми с червата. Примери: глутен, захар, конвенционалните млечни продукти. Също така, избягвайте консумацията на сурови морски дарове и недостатъчно изпечено месо. Намалете приема на кофеин, подсладени напитки и алкохол- те могат да нарушат функцията на храносмилателната система и да увеличат възпалението.

3.Поддържайте доброто състояние на устата

Тъй като хората с болестта на Бехчет са склонни към развиване на рани в устата, е много важно да поддържат добро орално здраве, което включва редовно миене на зъбите. Препоръчва се да използвате пробиотична паста за зъби, за да редуцирате здравите бактерии в устата. Експертите също препоръчват да избягвате „дразнещите агенти като киселини, пикантни или солени храни, алкохолни напитки.

4.Цинков сулфат

Цинкът е добре известен с повишаването на имунната защита на организма. Проучвания доказват, че приемът на цинк може да бъде добър вариант при пациенти с болестта на Бехчет. Хората с това заболяване имат ниски нива на серумния цинк и затова е необходимо да го приемат допълнително.

 

5.Традиционната китайска медицина

Някои хора предпочитат да изпробват традиционната китайска медицина (ТКМ), за да помогнат за лечението и регулирането на болестта на Бехчет. Подходящият курс на лечение с ТКМ ще зависи от диагностицирането на лекувания специалист въз основа на моделите на вашето заболяване. Възможните модели на ТКМ, включени в случай на болест на Бехчет, могат да включват:
Бъбречна недостатъчност
Дефицит на слезка
Дефицит на яйчник
Слезка и стомашна влажност

6.Упражнения

Известно е, че упражненията помагат при този вид заболяване. Да останеш физически активен е особено полезно, ако пациентът се бори със ставните болки.

Източник: https://draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *