Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кръв, бактерии, канцерогени: шишчетата на скара крият опасности за здравето

Шишчетата трябва да бъдат мариновани със сол и лук. Пържолите – също. Тогава Е. coli и Salmonella няма да могат да ви навредят


Пикник със шишчета, кебапчета и кюфтета на скара – какво може да бъде по-забавно, вкусно и питателно, особено сега – през лятото?

Месо печено на шишче, забавни приятели наблизо, слънце, поляни, море … За съжаление, в еуфорията на летния пикник, често забравяме, че шишчетата са не само много вкусно, но и опасно ястие. Някои от опасностите ще бъдат предотвратени чрез правилната предварителна обработка на месото месо, но други ще останат. И ще причинят непоправими щети на здравето.

Шишчета хапваме по всяко време на годината, през лятото на открито сред природата, или в ресторант. Никой не иска да си причини това забавление сред природата при +10 градуса на въздуха. Но, когато въздухът е топъл, в месото, колкото и да е свежо, бактериите започват да се размножават.

„Във всяко прясно месо може да има някаква инфекция, обикновено бактериална“, предупреждава Михаил Лебедев, експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотбравдзор. Такива бактериални инфекции най-често са дизентерия, Е. coli и салмонела.

Докато месото се съхранява на студено, тези бактерии са в микроскопично, безопасно за здравето количество. Може да ги изядете – и нищо няма да се случи. Когато температурата се повиши, те започват да се размножават. А тези микроорганизми могат да се възпроизведат наистина много бързо. Никой не смята, че температурата от 20 градуса за гореща. Но когато месото попадне в колата, напечена от слънцето, тези градуси стават много повече.

Михаил Лебедев

Спазването на правилните условия за транспортиране и съхранение на месото е гаранция за безопасност, напомня Лебедев

Месото трябва да се закупи от магазин, а не от случайно място. Или пък от частен производител. Колкото и да ви уверяват, че купувате „чисто“ месо, това не винаги е така. Но дори и ако купувате идеално свежо и добро месо, докато го пренасяте на мястото на готвене в горещината, то вече може да стане не толкова свежо i съвсем не безопасно. Ще започне процес на бързо разножаване на бактериите. Поради това е най-добре да мариновате месото възможно най-бързо. Сок от лук, подправки, оцет, сол – това са естествени и вкусни консерванти и антисептици. Те не позволяват развитието на микроорганизми в месото. Следователно, месото, до мястото за пикник, се транспортира безопасно в марината и в хладилна чанта, за да се поддържа оптимална температура на съхранение.

Опасност може да има и във вече топлинно обработеното месо. Ако остане за известно време (дори и час) на топло, тогава вредните бактерии ще започнат да се размножават отново. Експертът съветва да се приготвя месо на малки порции, и да се консумира веднага. Ако не се яде – незабавно да се сложи в хладилната чанта или в хладилника.

 

Трябва да се отбележи, че опасните бактерии могат да се открият във всякакъв вид месо. Пилето може да бъде по-опасно заради наличието на салмонелоза. Другите видове месо могат да съдържат патогени, които да предизвикат не по-малко опасни заболявания.

Кръв

Не може да се пренебрегне степента на печене на пържолите или шишчетата. Често се препоръчва да се пече говеждото или овнешкото месо „алангле“. Така месото е по-сочно, но и потенциално опасно.

„При това положение е необходимо да решите кое е по-важно: вашата безопасност или месото да е сочно. Особено внимателно е необходимо да се пече месото, което не е мариновано. Например, когато пържолите са пържени, те обикновено не са мариновани, просто омазнени и поръсени с подправки, брашно и яйца. И те просто трябва да бъдат добре изпържени. За шишчетата, които са напоени в марината, това не е толкова важно. Маринатата не позволява микроорганизмите да се развиват“, припомня експертът Лебедев.

Болест на мръсни ръце

Друга опасност са мръсните ръце. В медицината отдавна има такава стабилна концепция като „болест на мръсните ръце“. Чрез мръсни ръце често се предава, например, дизентерия и хепатит.

„Ако има начин да се мият ръцете по-често, дори и когато сте сред природата, може да се спасите от бактериите. В такива ситуации дори и мокрите кърпички ще помогнат „, казва Лебедев.

Канцерогени

Бактериите и Е. коли могат да бъдат изолирани, ако месото се съхранява правилно. Това вече стана ясно.

Но, има и друга опасност: черните линии и прегорелите краища, които се образуват при обработка на месото на открит огън, в контакт с дим и при високи температури.

„В резултат на тази топлинна обработка се образуват съединения като хетероциклени аминокиселини и полициклични ароматни въглеводороди“, заяви ендокринологът и диетолог Виктория Прилепская. – Тези съединения са канцерогенни, т.е. когато навлизат в тялото, те са способни да причинят промени на клетъчно ниво: мутации, които предизвикват процесите на карциногенеза (образуване на тумори) в организма. Тези промени се проявяват не само при печенето на шишчета. Основното нещо е да се обърне внимание на качеството на въглищата и средствата за запалване, с които те ще бъдат напоени. Защото, в процеса на изгаряне и образуване на дим, отровните вещества ще проникнат в месото.“

Виктория Прилепская

Мазнини

В светлината на опасностите, описани по-горе, не изглежда особено страшно, че шишчетата или пържолите понякога са доста тлъсто ястие.

„Честото използване на такива продукти води до развитие на затлъстяване и свързаните с него метаболитни промени: затлъстяване на черния дроб, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет“, предупреждава Прилепская. Освен това, учените от университета в Харвард потвърдиха, че тези, които са консумирали месо, изпечено на открит огън в продължение на много години, имат 17% по-голяма вероятност да развият артериална хипертония.“

След всичко казано до тук не ни остава нищо друго, освен да ви пожелаем „добър апетит“, както и да бъдете разумни при избора, предварителна подготовка и приготвяне на месото, което сте избрали за вашия пикник на открито.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *