Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КОСОПТ / COSOPT

Съдържа дорзоламид хидрохлорид, тимолол малеат, както и помощните вещества дихидратен натриев цитрат, хидроксиетил целулоза, манитол, натриев хидроксид, двойно дестилирана вода, бензалкониев хлорид

Предназначение

косоптКОСОПТ (2% и 0.5% съответно за активните съставки) е офталмологичен продукт – капки за очи, препоръчвани при повишено вътреочно налягане. Прилага се профилактично – за предпазване на очния нерв, и като терапия при диагностицирана глаукома и влошено зрение.

Как се приема

Прилагането на очните капки КОСОПТ става по лекарска препоръка. Пациентът следва да изпълнява препоръките на специалиста, без да коригира дневните дози или да прекратява приема в случаи на бързо подобрение.

Обичайната апликация е по една капка от разтвора в засегнатото око, сутрин и вечер. При изпълнението не бива да се докосват окото или клепача; опаковката е за индивидуална употреба.

При пропусната процедура е най-добре да се изчака времето за следващата и да се постави обичайната доза. Предозирането може да причини симптоми, засягащи сърдечната дейност – забавен пулс, виене на свят, затруднено дишане. При подобни признаци трябва да се потърси медицинска помощ.

Прекратяването на лечението става само след лекарска преценка.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с КОСОПТ може да причини алергични реакции, изразени в зачервяване, парене и сълзене на окото; оток на клепача и лицето, затруднено преглъщане и дишане, обриви по лицето. При подобни прояви незабавно трябва да се търси лекар.

Често съобщавани смущения след поставянето на капките са преходно парене и смъдене, зачервяване, възпаление на клепача, влошаване на зрението – замъгляване и повишена чувствителност към светлината. Паралелно могат да се проявят главоболие и виене на свят, депресивни състояния, влошено качество на съня, кошмари, обриви по лицето, косопад.

Възможно е лечението с този продукт да е причина за пристъпи на задух и упорита кашлица. Има оплаквания от пресъхване на устата, загуба или промяна на вкуса, забавен пулс или аритмия, сърдечна недостатъчност, мозъчна исхемия, изтръпване на крайниците, шум в ушите. В редки случаи се установява връзка между лечението с КОСОПТ и появата на камъни в бъбреците и лупус.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОСОПТ не се използва при алергия към активна съставка или помощно вещество в продукта.

Противопоказан при кърмене. Бременни биха могли да се лекуват краткосрочно само по лекарска препоръка и под контрол.

Не се използва за лечение на деца.

Прилагането на медикамента е изключено при заболявания като бронхиална астма, обструктивна белодробна болест, сърдечна недостатъчност, брадикардия, кардиогенен шок, тежки бъбречни страдания.

За рискови пациентски групи се преценява индивидуално възможно ли е прилагането на медикамента при превишаване на ползата над потенциалния риск. Касае се за потребители с хипогликемия или ниско кръвно налягане, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, миастения гравис.

Преди операция с прилагане на анестезия лекарският екип следва да бъде информиран, че пациентът се лекува с този продукт.

Пациентът следва да се въздържа от шофиране, ако лечението с КОСОПТ причинява странични ефекти, засягащи възможностите му за бърза ориентация и адекватни реакции.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването на КОСОПТ с други медикаменти е възможно след преценка на лекуващия. Специално внимание трябва да се обърне на прилагането при пациенти, които са на лекарства за високо артериално налягане, диабет, сърдечни заболявания, високи дози аспирин, МАО-инхибитори; условието се отнася и за наркозависими.

Допуска се използването и на други очни капки заедно с КОСОПТ, но между апликациите трябва да има поне 10-минутен интервал.

_

Усреднена цена в аптеките – 14 лв за опаковка от 5 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *