Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добавки за стави – как действат и как да изберем подходящата

Добавки за стави. Добавки за стави от ново поколение. Добавки за стави според съставките. Добавки за стави според приложението. Добавки за стави според формата.

Болката в ставите се повлиява от добавки!

Добавки за стави! Една твърде обширна тема, в която човек трудно се ориентира. Причината е проста – изобилието от продукти, предлагани в търговската мрежа, които попадат в тази категория, е огромно. Вариантите за избор са многобройни. Както по отношение на състава, така и във връзка с формата, приложението, начина на действие, продължителността на прием, очакваните резултати и още, и още. Едва ли ще можем да начертаем конкретни граници, в които да обединим всички нелекарствени препарати, които са налични на пазара и които в една или друга степен обещават справяне с проблемите на опорно-двигателния апарат и в частност – с болката и сковаността в ставите.

Именно поради това няма и да си поставим толкова амбициозна задача. Цел на настоящия материал ще бъде по-скоро изграждането на една основна пътека. По нея всеки, изправен пред избора на хранителна добавка за стави, ще може да върви, без да се изгуби сред изобилието от продукти.

Добавки за стави от ново поколение

В началото се спираме на нещо едновременно ефикасно, но в същото време любопитно и новаторско. Добавки за стави от ново поколение! Ето за какво става дума.

Ако сте се интересували до момента от темата за хранителните добавки, които се препоръчват при болни, сковани, износени стави, то със сигурност сте се запознали с действието на традиционните такива. Чрез привнасянето на хранителни вещества, те укрепват ставния хрущял. Ограничават болката, насърчават раздвижването и осигуряват задоволително възстановяване. Повечето от тях съдържат колаген, глюкозамин, хондроитин и други. Все вещества, които са познати с регенеративните си възможностите.

При продуктите от ново поколение начинът на действие е коренно различен. Те залагат на т.нар. ревулсивен ефект – карат организма да стартира процес на самовъзстановяване, като по този начин се преодоляват всички оплаквания, свързани със ставите.

Ефикасността на добавките, които попадат в тази категория, се дължи на свойството им да засилват кръвообращанието. По този начин до поразената става достига по-голямо количество кръв, обогатена с кислород и полезни вещества. Това подпомага стартирането в кратки срокове на процес на саморегенерация.

Ре-Флекс
Ре-флекс е продукт от ново поколение!

Пример за продукт от категорията „Добавки за стави от ново поколение” е Ре-флекс – иновативен препарат, който освен изброените по-горе преимущества, се отличава с още 2 силни страни – не дразни стомаха, като в същото време е мощен антиоксидант.

Препоръчителният дневен прием на Ре-флекс е достатъчно условие за по-добро кръвооросяване на целия организъм. По този начин се преодоляват и основните неразположения и оплаквания, свързани с проблемните стави – болка, скованост, дискомфорт при движение. В състава на продукта влизат изцяло натурални екстракти – биоактивни масла, извлечени чрез процес на студено пресоване. Масла от ленени семена, сусам, джинджифил, коприва, в комбинация с витамин Е. Тази гама от полезни вещества благоприятства здравето на целия организъм, но в най-голяма степен влияе върху поразените стави.

Според изобилието от положителни коментари от страна на клиенти, изпробвали ефекта на Ре-флекс, при по-леки случаи на болка в ставите още след първата седмица на редовен прием облекчението е налице. Затова ако сметнете, че подходящ във вашия случай е именно продукт от ново поколение, действащ на принципа на ревулсивния ефект, Ре-флекс е препоръчван избор.

Как да изберем добавки за стави?

Добавки за стави – избираме по състав!

Идва ред и на частта от материала, в която ще разгледаме най-популярните добавки за стави, разграничавайки ги по основния им компонент. Ето какво подбрахме за вас.

Добавки за стави с колаген

Сред най-ефикасните съвременни методи за превенция и лечение на дегенеративни ставни проблеми е употребата на препарати, съдържащи колаген тип 2.

Самият колаген намира разнородни приложения в човешкото тяло. Това в голяма степен се обуславя от разнообразието от видове. Но именно колаген от тип 2 е този, от който в най-голяма степен зависи здравето на ставите и сухожилията. Той взема участие в строежа на хрущялите, стъкловидното тяло и междрупрешленните дискове. Поддържа сухожилията и ставните връзки. Именно поради това ролята му за здравето и оптималното функциониране на опорно-двигателната система е огромна. Липсата и нарушеният му баланс е предпоставка за редица заболявания като ревматизъм, артрит, увреда на ставните връзки.

Приеман под формата на хранителна добавка, колагенът се превръща в идеално средство за укрепване на ставите. Той снабдява хрущяла с хранителни вещества. Подпомага синтеза на нов хрущял. Спомага за преодоляване на болката и сковаността при ставни проблеми, ограничава темпа на разграждане на ставната тъкан, забавя развитието на остеопороза.

Биосел Колаген
Биосел Колаген е утвърден продукт!

Пример за продукт с гарантирано качество, източник на колаген тип 2, е Биосел Колаген. Наименованието може да ви звучи познато, защото мнозина ползват добавката като средство за борба със стареенето. Тук е мястото да допълним, че от колагена в голяма степен зависи и добрият външен вид на кожата.

На практика Биосел Колаген снабдява организма и в частност ставите с цялото необходимо им количество колаген и хиалуронова киселина, за да гарантира правилното функциониране на опорно-двигателната система – без болка, скованост и дискомфорт.

Предлагаме ви малък цитат от популярен онлайн портал за здраве и добра форма, в който се обсъждат преимуществата на разглежданата добавка.

Колаген ГОЛД ЕКСТРА

И тъй като колаген от тип 2 е сред най-често използваните основни съставки, ще се спрем на още няколко продукта в тази категория.

Такъв например е Колаген ГОЛД ЕКСТРА. Продуктът на Sanct Bernhard намира място както сред добавките, влизащи в антиейдж групата, така и при тези за здравето на опорно-двигателната система.

В контекста на нашата тема, прилага се за облекчаване на болките в ставите и костите. В същото време забавя развитието на дегенеративните процеси, засягащи двигателната система.

Колаген ГОЛД ЕКСТРА съдържа специално разработен колагенов хилизат, който насърчава регенерацията на ставните хрущяли. Може да се използва както с лечебна, така и с профилактична цел. Едно от основните му приложения обаче е при възстановителни процеси – след оперативна намеса или преживяна травма. В подобни случаи спомага както за по-бързото възстановяване на функциите на опорно-двигателния апарат, така и за цялостното укрепване на организма.

И за да приключим темата за добавки за стави с колаген, ще споменем – приключване няма. Броят на продуктите е неизчерпаем. Сред останалите популярните нелекарствени препарати откриваме още КОЛАГЕН Актив, Колаген Комплекс Макс и други.

Добавки за стави с калций и магнезий

Сред предпочитаните продукти за болни стави няма как да пропуснем да отдадем заслуженото и на тези, които съдържат калций, магнезий или комбинация от двата продукта.

Ролята на калция е незаменима – той не само че има роля в изграждането на костите и зъбите, но още взема участие в процесите на пренос на кръв, в кръвосъсирването и функционирането на мускулите. Когато се приема в комбинация с магнезий, спомага за здравето на опорно-двигателната, нервната, сърдечно-съдовата системи.

Калций + Магнезий на Equilibra

Вариант за добавка, която комбинира полезното действие на двата елемента, е продуктът на Equilibra Калций + Магнезий. Освен с лечебно действие, препаратът се отличава и с качества при профилактиката на редица ставни заболявания, помага при натоварване и травми от различно естество.

Добавки за стави с глюкозамин

Място сред съставките, традиционно използвани при добавки за стави, намира и глюкозаминът. На особена популярност тази категория продукти се радва при спортистите и при тези, които се занимават активно със спорт. Нещо повече – почти всички препарати, които се основават на комплексна формула, съдържат веществото в едно или друго количество.

Мястото на глюкозамина обаче не е случайно – той облекчава неразположенията в ставите и хрущялите и предпазва опорно-двигателния апарат от редица дегенеративни смущения.

Нещо повече – веществото има мощен противовъзпалителен ефект. Не само че изолира, но и забавя възпалителните процеси в ставите и хрущялите, с което ограничава пораженията от редица дегенеративни заболявнаия.

Неоставит
Неоставит е продукт за здрави стави!

Пример за препарат, произведен на основата на глюкозамин, е Неоставит. Продуктът се препоръчва при редица заболявания на опорно-двигателния апарат, каквито са артрози, артрити, дископатии, при травми на костите, сухожилията и ставите.

Освен споменатия вече глюкозамин, в състава на Неоставит влизат още хиaлуронова киселина, колаген от тип 2 и екстракт от бяла върба за постигане на максимален оздравителен ефект при болки в ставите.

Добавки за стави с босвелия

Босвелия е продукт, който открай време намира приложение при болки в опорно-двигателния апарат и по-конкретно при болки в ставите. По своята същност веществото е смола, използвана още в древната аюрведическа практика. Тя се събира от кората на специално дърво и се отличава с мощен противовъзпалителен ефект.

Ефектът от препаратите, които съдържат босвелия серата, често се сравнява с този на нестероидните противовъзпалителни средства, като акцент се поставя върху ограничения набор от странични ефекти. Подходящата дозировка и редовният прием на босвелия се смята за подходяща терапия при лечението на редица заболявания – елиминира се болката в ставите и се подобрява кръвообращението в поразените зони.

Добавки за стави с куркумин

Макар за мнозина да звучи неочаквано, редица хранителни добавки при болни стави съдържат куркумин. Веществото с характерен жълт цвят се отличава с мощен противовъзпалителен ефект, като в същото време потиска действието на онези ензими, които са отговорни за усещането за болка.

Трябва да се има предвид обаче, че добавките с куркумин следва да се приемат внимателно при пациенти с диабет и при такива, които страдат от проблеми с кръвосъсирването.

Добавки за стави с рибено масло

И защото рибеното масло е незаменим източник на полезни вещества, в това число и на ненаситени мастни киселини, то има отредено място и сред хранителните добавки, които се препоръчват при болни стави. Към ефекта от омега-3 мастните киселини се добавя и противовъзпалителното свойство на продукта. На особена ефикасност добавките с рибено масло се ползват при болка в ставите, причинена от тренировка, прекомерно натоварване, работа на крак. Под внимание трябва обаче да се взема обстоятелството, че ако става дума за заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и други, рибеното масло няма профилактичен ефект, когато се ползва самостоятелно. То трябва да се комбинира с други полезни вещества.

Още нещо важно – за да има наистина ползи, а не вреди (например натрупване на токсини в тялото), трябва да се ползва качествено рибено масло. Пример за подходящ избор e Омега-3 рибено масло на Doctor’s Nature.

Добавки за стави – избираме по форма

Следващият критерий, които често се откроява като ориентир, е формата, в която се предлага съответният продукт. Както при голяма част от наличните в търговската мрежа суплементи, така и при добавките за стави налични са таблетки, капсули, масла, добавки на прах, добавки в течна форма и прочие.

За мнозина именно формата е от решаващо значение за избора, защото конкретният човек не успява да преглъща големи таблетки или не понася лекарствени напитки.

Най-разпространеният вариант си остават обаче таблетките. Много от популярните продукти на пазара се предлагат именно под тази форма.

Любопитен пример, който можем да дадем веднага – дори Крил Ойл или Масло от крил не се предлага под формата на масло! Продуктът на Nature’s Way, препоръчван за здрав черен дроб, стави и нервна система, можете да закупите в удобна опаковка, съдържащ таблетки за ежедневна употреба.

Въпросното масло или по-точно въпросният крил е група от морски ракообразни, от които се извлича богато на антиоксиданти масло. Смята се, че продуктът намира място сред най-мощните естествени врагове на свободните радикали в организма. Има доказан ефект при проблеми със ставите.

Добавки за стави – избираме според приложението

В зависимост от начина на приложение добавките при болни стави се разделят най-общо на такива за локално приложение и за перорален прием.

Преобладаващата част от продуктите са предназначени за прием през устата. Причините за това са многобройни, но като основни се изтъкват по-обширното поле на действие, по-ясно изразеният ефект и други. Таблетки, капсули, вече стана дума за големия асортимент, на който може да се попадне в почти всеки търговски обект.

Когато става дума за продукти за локално приложение, то повечето от тях са за директна употреба. Нанасят се под формата на крем, мехлем, лосион, унгвент непосредствено върху ставата, която боли. Често моментният им лечебен ефект е по-ясно изразен, като самото облекчение идва и по-бързо. По правило в състава им влизат веществата, които често намират място и при продуктите за орална употреба, но има и такива мазила, които разчитат на изцяло различни компоненти.

Матсан Дойч със змийска отрова
Матсан Дойч за локално приложение!

Нелекарствен продукт за локално приложение при болки в ставите, костите и мускулите, който от дълги години си е завоювал място в търговската мрежа, е Матсан Дойч със змийска отрова.

С особен успех кремът се прилага при възпалителни процеси от разнороден характер, поразили опорно-двигателната система – ревматоидни и неравмотоидни, още при дегенеративни изменения на ставите, при болка, предизвикана от натоварване, травми, преразтягания и други състояния.

Тайната си продуктът дължи на съдържащата се в него суха змийска отрова от пепелянка, която има обезболяващ и противовъзпалителен ефект, като в същото време повишава притока на кръв в третираната зона.

Щом проникне в кожата, змийската отрова увеличава секрецията на кортикостероиди, в това число и на кортизон. Именно кортизонът действа ограничаващо по отношение на възпалението, като в същото време има и противоревматичен ефект.

В състава на Матсан Дойч влизат още екстракт от черен оман, който спомага за обновяването на клетките, като в същото време насърчава заздравителните процеси в тъканите, екстракт от прополис, салицилова киселина.

Вирумин загряващ гел

Друг вариант за продукт за локално приложение при болки и дискомфорт в ставите е Вирумин загряващ гел. Продуктът се отличава с бързо действие, като освен по отношение на сковаността и ограниченото движение в ставите, действа ефикасно и при напрегнати мускули. Само няколко минути след нанасянето гелът загрява третираната зона и носи бърз релаксиращ ефект.

Самият продукт дължи успеха си на съдържащия се в него рутин. Рутин е вещество, което се извлича от екстракти от люспи на елда и зелен овес и действа в посока на по-добра еластичност на кръвоносните съдове.

Добавки за стави при възпаление

Причините, които могат да провокират възпаление в ставите, не са никак малко на брой. Като се започне от инфекциозни фактори, премине се през токсични и се стигне до травматични. И не само те, а и някои заболявания, особености на околната среда, навици и други.

В голяма връзка с конкретната причина е и начинът, по който протича възпалителният процес. Засегната може да е една става, но може да страдат няколко, а при отделни случаи и целият опорно-двигателен апарат. Там, където се развива възпалението, ставата се подува, отича, налице е болков синдром и повишение на телесната температура.

Ако става дума за тежка форма на възпаление, по правило човек търси консултация със специалист. Но мнозина залагат и на нелекарствените продукти, като метод за справяне с неразположението.

Преобладаващата част от продуктите, които посочихме по-горе в текста, имат доказан противовъзпалителен ефект. Със същото действие се отличават и редица други.

Борон
Борон помага при проблем и със ставите!

Конкретно при възпалени стави на помощ идва Борон. Бор или Борон е хранителна добавка, която подпомага нормалното функциониране на метаболитните процеси в тялото. Насърчава и усвояването на приетите с храната полезни вещества, като калций, магнезий, фосфор.

Когато приемът на препарата е с цел преодоляване на възпалителните процеси, той подобрява здравословното състояние на опорно-двигателната система в общ план, като укрепва ставите. Помага им да преодолеят крехкостта и склонността към счупване, провокирани от липсата на калций и магнезий. Насърчава движението и не позволява да се стигне до деформации.

Добавки за стави и още нещо

Не на последно място, изборът на продукт, който да подпомогне здравето на ставите, е във връзка и със съпътстващите неразположения. Става дума за това, че мнозина подбират препарат за стави, който обаче ще се погрижи и за здравето на мускулите или и костите им.

И това не е случайно. Много от продуктите, които се предлагат, са създадени на основата на комплексна формула. Едновременно укрепват ставите,  гарантират устойчивостта на костите, осигуряват мускулния тонус. Такива например са Флекситера – препарат, препоръчван за доброто здраве на ставите, на ставния хрущял и мускулите, Флекси – за кости, стави и сухожилия, Санокор – успокояващ болката в ставите и подпомагащ заздравяването на счупени кости, както и много други.

https://www.youtube.com/watch?v=ocDU2IrRt_g

Източници:

https://www.healthline.com/symptom/joint-pain

https://www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *