ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимание! Тези 9 храни причиняват главоболие!

Често страдате от главоболие?

То може да е предизвикано от много фактори – от промени във времето до стрес. Но причина могат да бъдат и някои храни.

Учените все още изследват как точно влияят храните на главоболието, което може да се прояви като силни и кратковременно атаки, или да продължи дълго време.

Кои храни се считат за рискови? Сред основните заподозрени са продуктите, съдържащи тирамин. Той освобождава норадреналин, като стимулира увеличаването на сърдечната честота и кръвното налягане. Разбира се, това не означава да изхвърлим тези храни от менюто си. Още повече, че някои от тях носят много ползи на организма. Не бива да се прекалява с количествата, тъй като това води до предозиране на тирамина и оттам се увеличава рискът от появата на главоболие. Симптомите при предозиране са гадене, сърцебиене, повишаване на телесната температура, раздразнителност, замайване…

главоболие
Има храни, които причиняват главоболие

Други храни пък могат да причинят главоболие по други причини.

Херинга и сьомга

Както и всички риби с червено месо – тон, аншоа и др. В тях се съдържат високи нива хистидин – прекурсор на хистамина. Има го също така в скумрията, сардините и хамсията. При рибите по принцип проблем е и начинът на съхранение. Най-правилно е в лед. Симптомите при предозиране на хистамина са сходни с тези при хранителното отравяне: мигрена, замаяност, сърбеж, спазми, зачервяване на лицето и шията, гадене.

Бирена мая

Обяснението е просто. В 100 г мая се съдържат 150 мг тирамин, а той провокира свиване на кръвоносните съдове, което води до главоболие.

Сирена

Не всички, а само някои. Отново става дума за тирамин, който не бива да се предозира. За справка ето какво е съдържанието на това вещество в 100 г някои от най-популярните сирена: чедър – 146 мг тирамин, ементал – 51 мг, пармезан – 29 мг, пекорино – 24 мг, камембер – 20 мг, бри – 18 мг.

Картофи и други зеленчуци

Проблемът отново е съдържанието на тирамин. В 100 г картофи има около 84 мг. Други зеленчуците с висок коефициент на тирамин са спанак, зеле и домати, които все по-често са сред основните виновници за алергии и различни хранителни непоносимости. Но ако тези зеленчуци се консумират в техния нормален сезон на зреене, а не целогодишно, то няма опасност от предозиране с тирамин, твърдят експертите.

Плодове

Не всички разбира се, а само някои, които съдържат висок процент тирамин. Такива са авокадото, сливите, смокините, гроздето, както и всички сушени плодове. Те имат средно 69 мг тирамин за 100 г продукт.

Шоколад

Той е богат на антиоксиданти, но може да се отрази и негативно на здравето, увеличавайки риска от наднормено тегло, хипертония, възпалителни състояния. Най-вредни са белият и млечният, а най-малък риск и най-много ползи носи черният шоколад. Черният обаче има друг проблем – може да причини главоболие. Горчивият му вкус стимулира производството на серотонин, който има ефекта на антидепресант. Но когато е в излишък, може да доведе до появата на мигрена.

По тази причина специалистите препоръчват шоколадът да се избягва по време на главоболие или консумацията му да се ограничи до едно квадратче еднократно, особено в случаите на хронично главоболие.

Алкохол

Виното и бирата могат да повлияят на главоболието, тъй като съдържат тирамин, за който вече стана дума. Той предизвиква типични симптоми на интоксикация. А алкохолът функционира и като вазодилататор (предизвиква релаксация на гладката мускулатура на съдовата стена). Затова е добре да не се прекалява с него и след всяка чаша вино например, да се изпива и една чаша вода.

Сладолед

Дори сладоледът може да причини главоболие. И в случая не са виновни конкретни вещества, които се съдържат в него. Причината е друга. Студът стимулира нервните окончания по небцето и това може да причини временно главоболие.

Кафе

Въпросът е спорен и леко индивидуален. При някои хора, които приемат големи количества кафе, кофеиновата напитка може да предизвика мигрена. При други не се забелязва такъв ефект. Връзката между кофеина и главоболието все още е предмет на изследване. По принцип кофеинът има вазодилататорно (разширяващо) действие, което се проявява в периферните съдови области, на коронарно и белодробно ниво. По отношение на нервната система обаче е точно обратното – кофеинът има съдосвиващ ефект, което може както да предизвиква главоболие, така и да има леко болкоуспокояващо действие.

Два начина да прогоните главоболието

Чаша вода

Дехидратацията може да увеличи симптомите, свързани с главоболието. Често забравяме да пием вода, а не си даваме сметка, че това може да е една от причините за болките в главата. При дехидратация се изостря това състояние. Затова – пийте по-често вода.

Супа

Супите (но без съдържание на сирене и млечни продукти) подпомагат хидратацията. Освен това те детоксикират организма и могат да повлияят благотворно кръвното налягане. Всичко това помага срещу главоболието. Още една причина да ги включвате в менюто си.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,med.vesti.ru,balkans.kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *