Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарствата НЕ трябва да се пият с минерална вода – ето защо!

Най-често приемаме лекарствата с чаша вода…

Но се случва, особено ако не сме у дома, да нямаме шише с вода и да използваме каквато и да било течност – кафе, сок или дори алкохол. Подобни решения могат да ни докарат вместо облекчаване на състоянието – нови, допълнителни проблеми.

Ето кои са напитките, с които категорично не трябва да пием лекарства.

Алкохол

Продуктите от преработката на етиловия спирт влияят на много органи в нашето тяло, но най-вече на черния дроб. Подобна промяна води до това, че черният дроб не успява да преработи лекарството и ефектът му става по-силен или по-продължителен, отколкото лекарят е очаквал. Има и други възможни последствия като вътрешни кръвотечения, дори инсулт. Алкохолът действа и на киселинността в стомаха, а това води до по-ранно неправилно усвояване на лекарството.

лекарствата
С какво да пием лекарствата?

Сок от грейпфрут

И този, и други цитрусови сокове блокират работата на ензима CYP3A4, който отговаря за усвояването на лекарствата в стомаха и червата. Сокът от грейпфрут може да попречи на възприемането от организма на контрацептиви, антихистамини, обезболяващи, антидепресанти, лекарства за намаляване нивото на холестерола.

Чай

В него има танин, който може да се окаже в лоша комбинация с някои лекарства. Чаят (говорим за напитка от растението чай) е способен да свързва желязото и някои други микроелементи, затова не трябва с чай да се пият медикаменти за лечение на желязодефицитна анемия и мултивитамини и минерали. Например под действието на танина сърдечните гликозиди кристализират и се утаяват, като така не само не помагат, а могат да навредят.

Кафе

Освен танин, в тази напитка се съдържа и кофеин, който има възбуждащ ефект. Безсмислено е с кафе да се пият седативи, които намаляват кръвното и успокояват сърдечния ритъм – лекарството в такъв случай просто ще се опитва да компенсира действието на кафето. Какво още? Тази напитка повишава киселинността на стомаха, затова, когато разреждащи кръвта препарати се пият с кафе, рискуваме да провокираме увреждане на лигавицата и дори стомашно кървене. Безполезно и дори опасно е с кафе да се пият лекарства, които намаляват киселинността на стомаха, както и медикаменти за лекуване на язвена болест.

Мляко

Съдържащите се в млякото йони на калция, магнезия и желязото са способни да се свързват с молекулите на най-различни антибиотици, като така значително намаляват техния ефект. Не се препоръчва с мляко да се пият ензимни лекарства, предназначени за подобряване на храносмилането и лечението на хроничен панкреатит. Безполезна е терапията на дисбактериоза с преобладаващи лактобактерии „по прикритието“ на млякото – с него в стомашно-чревния тракт постъпват допълнителни млечно-кисели бактерии. При непоносимост към лактоза, пиенето на лекарства с мляко е противопоказно.

Газирани напитки

В тях има твърде много въглероден диоксид. Не е добре да се пият лекарства с такива напитки – газът предизвиква в стомаха нещо като газова бариера, която възпрепятства абсорбирането на лекарствата. В същото време с част от молекулите, попаднали в самите газови мехурчета, се случва обратното: те се възприемат твърде бързо от организма. Всичко това прави действието на лекарствата непредсказуемо.

Минерална вода

Алкалната среда намалява киселинността на стомашния сок и води до забавено (или непълно) усвояване на лекарствата, като по този начин намалява ефикасността на лекарството.

Най-добрата течност за прием на лекарства е водата – с 50-100 мл (със стайна температура) за една таблетка.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,http://po4emu.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *