Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анталгична походка: причини, симптоми и лечение

Анталгична походка – това е походка, която се развива като начин да се избегне болката при ходене. Най-общо думата „анталгична“ означава „срещу болка“


Причините за появата на анталгичната походката варират от леки наранявания, които просто наболяват от време на време, до инфекции и тумори на костите или меките тъкани, които се нуждаят от специално лечение.

Причини за появата на анталгична походка

– Наранявания: често незначителни и преминават сами. Продължителната болка може да показва фрактура на костта.

– Инфекция: вирусните или бактериални инфекции на костите при подрастващите може да причинят болка и накуцване при малки деца.

– Възпаление: артрит при юношите може да засегне ставите и да предизвика болка, подуване и характерна анталгична походка.

Два вида артрит могат да причинят болка и анталгична походка при по-възрастните хора.

– Остеоартрит : Това е артрит, който произтича от „износване“ на стареещите стави. Стари наранявания и затлъстяване също могат да допринесат за наличие на специфичната походка.

– Ревматоиден артрит : Това е образуването на анормална тъкан, която ерозира костта, разрушава хрущяла и уврежда лигаментите. Причинява болка и може да доведе до деформиране на ставите.

Следните състояния също могат да причинят анталгична походка:

– Тумори в костите и меките тъкани причиняват болка и накуцване.

– Болка в таза се наблюдава при бременни жени, тоест когато тазовите стави се движат неравномерно, което прави тазовия пояс по-малко стабилен и причинява болка.

Симптоми на анталгичната походка

Човек с анталгична походка може да вдигне и снижи крака си от глезена, фиксиран в една позиция. Иначе казано – кракът е скован. Често пациентите използват бастун или патерица.

Анталгичната походка се свързва и с болка в целия крак, коленете или бедрата, като всяка от тези области води до появата на характерната походка.

– Болка в краката: хората с болки в краката пренасят тежестта си върху петата, предната част на крака или страничния (вътрешен или външен) ръб на крака.

– Болка в колянната става: при хора с болки в колянната става има ограничение на движението в ставата, която не се огъва напълно.

– Болка в бедрената кост: хората с болка в бедрената кост може да изпитат затруднено движение в тази част на крака.

Диагностика на анталгичната походка

Наблюдението на начина на ходене на човек може да помогне за диагностицирането на анталгичната походка. Целта на диагнозата е да се открие основната причина за появата на този симптом. Първоначалната оценка обикновено се придружава от физически преглед, за да се определи дали има проблем в мускулите, ставите или костите.

Ако се окаже, че болката идва от коляното, лекарят ще извърши задълбочено изследване на връзките и колянните движения. Отокът или ограниченията при движение е възможно да показват увреждане на сухожилията. Лекарят също така изследва гръбнака за болка, скованост и наличие на сколиоза.

Следните методи за изследване ще помогнат при диагностицирането и откриването на основната причина за анталгична походка

– Рентгенов метод на изследване.

– Магнитно резонансно изображение (ЯМР): ако рентгеновото изображение не разкрива нищо и болката се локализира и не се повлиява от изписаното лечение, тогава костното сканиране може да помогне за откриването на фрактура, костна инфекция или костен тумор.

– Ултразвук: използва се за откриване на течност в ставите, особено на тазобедрената става, където отокът е трудно да се открие визуално.

– Лабораторни методи за изследване: те са полезни при диагностицирането на възпалителни състояния, като вирусни заболявания. Освен това, лабораторните методи могат да помогнат за идентифицирането на младежкия и ревматоидния артрит.

Лечение на анталгична походка

Лечението ще помогне да се премахне основното състояние и да се намали болката, която причинява накуцване или затруднено движение на крака. Ето някои от причините, както и препоръчаните методи за лечение:

– Остеоартрит. Лечението може да включва медикаменти и упражнения. Отслабването и намаляването на натиска върху ставите е възможно да помогне за ликвидиране на болката при ходене.

– Ревматоиден артрит: след откриване на деформации, лечението може да включва упражнения и шини. Може да е необходима операция.

– Ишиас. В повечето случаи болката преминава в продължение на 6 седмици без лечение. Противовъзпалителните аналгетици, горещите или студените компреси могат да намалят симптомите. Допълнителното лечение може да включва специални упражнения, противовъзпалителни инжекции, мануална терапия и психологическа подкрепа.

– Остеомиелит на гръбначния стълб. Лечението обикновено включва интравенозни антибиотици в продължение на 6 седмици. Приблизително половината от случаите може да изискват хирургична интервенция.

– Дисцит: често се причинява от бактериална инфекция, която изисква изписването на антибиотици. Те могат да се прилагат интравенозно в продължение на 3 месеца. Може да се обмисли хирургическа намеса, ако антибиотиците не помогнат.

– Тумори: доброкачествените и злокачествените тумори изискват индивидуално лечение.

– Болест на тазовия пояс: масажната терапия ще помогне за намаляване на болката, като помага на бедрените стави и мускулите да се движат по-свободно. Упражненията ще помогнат за укрепването на мускулите, които поддържат таза.

Прогноза при анталгична походка

Перспективата зависи от тежестта и основната причина за появата на анталгичната походка. Много леки наранявания, които причиняват анталгична походка, могат да преминат сами, без да се налага лечение.

Времето за възстановяване на състоянието, изискващо допълнителна специализирана помощ, може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Понякога е необходима операция.

В редки случаи анталгичната походка се причинява от ракови тумори, при които лечението може да бъде по-дълго и по- сложно.

Източник: www.medicalnewstoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *