Как онкологът Андрей Павленко се бори с рак на стомаха?

Онкологът Андрей Павленко е избрал необичаен начин да се бори със своето заболяване – рак на стомаха. Лекарят започва да списва блог, в който има информация за всички етапи на неговото онкологично заболяване

Андрей Павленко е хирург-онколог от Санкт Петербург. В продължение на 16 години той е спасил живота на стотици пациенти. През март 2018 г. хирургът научил, че има рак на стомаха, трети етап. Тъй като има малък шанс за изцеление, Андрей избра необичаен начин за надмощие над рака: лекарят решил да направи болестта си публична, за да покаже целия процес и всички сложности при лечението на пациентите с рак на стомаха. И най-вече – за да сподели своя личен опит.

За тази цел онкологът направил блог, в който описва всичко и редовно публикува видеа. Да проследи хода на болестта, промените в живота на хирурга, да се вслуша в мислите му, може всеки, който се нуждае не само от информация, но и от подкрепа.

Основното оръжие в борбата срещу ужасната болест е информацията. Как да живеете, ако имате онкологично заболяване? Андрей Павленко е пълен с идеи и планове, и няма намерение да се откаже.

„Искам да бъдете информирани, колкото е възможно повече, за това заболяване. Искам да ви уведомя за всички възможни усложнения, които може да очаквате. И искам да ви кажа възможно най-открито как да се борите с тях.“

Как един лекар-онколог се справя с диагнозата „рак на стомаха, трети етап“

Човек, който страда от онкологично заболяване, особено такъв, който само преди дни е научил, че му предстои битка със страшната болест, не знае какво да направи. Объркването през първите седмици е голямо. Този човек буквално започва да се дави в морето от информация. И колкото повече чете и слуша за болестта рак, толкова по-малко знае.

Андрей Павленко смята, че това състояние е неприемливо. В своя проект (блог) „Животът на човека“ Павленко говори за живота си, и за това как се е променил той, щом е попаднал в „системата“. Както знаете, всяка държава има своя собствена политика (система), с която болните от рак трябва да се съобразяват.

„Когато колегите за първи път ми казаха, че имам рак, усетих как една гореща вълна започна да ме залива – от върха на главата, та чак до пръстите на краката. Това беше шок! Но като цяло, в рамките на няколко минути, дойдох на себе си и разбрах точно какво да направя. Този ден се прибрах вкъщи и казах директно на жена ми: „Аня, имам рак.“ Не скрихме тази новина и от децата.“

Андрей е на 40 години, води здравословен начин на живот и не е изложен на риск. Но професията и начинът на хранене изиграха жестока шега на лекаря. „Моята диета, моят сбъркан начин на хранене е виновен за всичко!“, откровен е лекарят.

Всичко започнало с болка и дискомфорт в стомаха. Нередовните хранителни навици провокирали появата на язва, която докарала и злополучния тумор

Скоро Андрей ще трябва да премине четири курса на химиотерапия. „Реших първо да имам четири химиотерапии и след това да направя операция. В третия етап, в моя случай, е невъзможно да се започне с операция, тъй като в тази ситуация ще се изпарят и малкото шансове за оцеляване на пациента. Всъщност, пациентът съм самия аз… “

След химиотерапията косата на Андрей започнала да капе. Той взел машинка за подстригване, събрал семейството си и направил кратък видео клип, докато се подстригвал.

Децата се смеели, Андрей – също. „Боже мой, каква малка глава имам!“

Позитивното отношение на пациента също е част от лечението, казва лекарят

„На следващия ден отидох на работа, и гледам – всички носят шапки. В началото не разбрах какво става…“ Малко след това колегите му свалили шапките, и станало ясно, че всички – до един, се били подстригали нула номер. Целият отдел по онкохирургия се обръсва, за да подкрепи и за да развесели своя наставник.

„Наистина искам да се опитам да променя ситуацията с обучението на млади хирурзи. Модерните млади специалисти се развиват не чрез системата за обучение, а въпреки нея. Искам да работя, дори сега работя върху определена програма за хирургично онкологично обучение. Тя ще се различава коренно от програмата, която е приета в Руската федерация, “ – казва хирургът.

„За много хора паника е синоним на рак. Хората мислят, че техният живот свършва точно в момента, в който са научили за болестта. Но болестта не трябва да поставя човек на колене. Той трябва да изживее месеците и годините, които му остават, с достойнство. Да живее пълноценно! Дори по-пълноценно отпреди!

Това е най-мъдрото нещо, което може да се направи в тази ситуация, и единственото което е правилно. Преди всичко, бих искал да накарам хората да вярват в това, и да го направят. Бих искал онези, на които им се налага да живеят с рак, да го третират като просто хронично заболяване „, казва Андрей Павленко.

Без съмнение това е много лична битка и откровена история. Андрей Павленко споделя мислите, чувствата и болката си с напълно непознати хора. Това не е само личен блог на онкоболен пациент, но и образователна платформа за всички, които се борят с рака, за техните близки, както и за онколозите. Установяването на проблемите е само малък принос за решаването им. Необходимо е да се борим чрез съвместни усилия и само след честен разговор между пациента и лекаря.

С такова силно желание да живее, да работи, и да предаде своя опит на младите колеги, онкологът Андрей Павленко заслужава похвала и благодарност. Пожелаваме на Андрей добро здраве, търпение и сила по пътя, който му предстои да извърви.

Източник: aif.ru

Оценете статията
Оценка 2.9 от 9 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.