ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АКСУРА / AXURA

Съдържа мемантин хидрохлорид, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400, оцветители

Предназначение

аксураАКСУРА е лекарствен продукт против деменция. Медикаментът въздейства върху специфични рецептори в мозъка и подобрява качеството на предаваните нервни сигнали – което подпомага нормалното протичане на мисловните процеси и предотвратяване влошаването на паметта. Използва се при лечението на пациенти с Алцхаймер в умерена до тежка степен.

Как се приема

Приемът на АКСУРА става по лекарско предписание. Стандартната доза – включително за пациенти в напреднала възраст – е 20 мг, веднъж дневно. Лечението започва с начална доза от 5 мг на ден, която се увеличава с още толкова всяка седмица – до достигане на поддържащата от 20 мг. За пациенти със заболяване на бъбреците може да се установи по-ниска доза. Продължителността на приема е по лекарска преценка; важно е лекарството да се взема редовно, по едно и също време. Таблетките се гълтат цели, с малко вода, без връзка с храненията.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия; не бива да се вземат две дози в рамките на едно денонощие. Предозирането не би следвало да има тежки последици освен по-усилена проява на страничните ефекти. Въпреки това е препоръчително да се направи консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Сред често развиваните странични ефекти са алергични реакции, световъртеж и главоболие, задух, повишено артериално налягане, нарушаване на равновесието. В по-редки случаи е съобщавано за халюцинации и объркване, повръщане, умора и отпадналост, гъбични инфекции, сърдечна недостатъчност, венозна тромбоза.

Други възможни последици са гърчовете, както и възпаление на панкреаса и/или черния дроб, депресивни състояния със суицидни мисли, опити за самоубийство.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АКСУРА не се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години.

Медикаментът не е подходящ за бременни и кърмачки.

Рискови пациенти, за които се преценява конкретно безопасно приложение, са такива с преживян инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, неконтролирана хипертония. При бъбречно болни е необходим периодичен контрол на кръвните показатели, ако е предприето лечение с този продукт.

Пациентът не бива да шофира, ако лекарството причинява смущения като световъртеж, забавени реакции, влошена ориентация.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелното прилагане на АКСУРА с други лекарства може да наложи промени в дозировките и режима на прием. Това се отнася до антиконвулсанти, барбитурати, невролептици, антикоагуланти. В сила е също за лекарства при чревни спазми и двигателни нарушения, както и хинин, хинидин, ранитидин, амантадин, баклофен, кетамин и др.

Усреднена цена в аптеките – 28 лв за 28 таблетки от 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *