ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕТРИКСЕНАЛ / ETRIXENAL

Съдържа напроксен, лактоза монохидрат, царевично нишесте, железен оксид, повидон, натриев нишестен гликолат тип А, магнезиев стеарат

Предназначение

етриксеналЕТРИКСЕНАЛ е нестероидно противовъзпалително средство с активна съставка напроксен. Помага при болка в стави, мускули и сухожилия най-често вследствие на травми; съдейства за преодоляване на възпаления и оток, зачервяване и затопляне на засегнатите зони.

ЕТРИКСЕНАЛ се препоръчва като продукт за краткосрочно приложение. Ако в рамките на седмица няма положителен резултат от приема му, терапията трябва да се преосмисли.

Как се приема

Таблетките ЕТРИКСЕНАЛ се поглъщат винаги цели, с вода, без връзка с храненията. Лечението започва с две таблетки наведнъж, след което лекарството се взема през 6 до 8 часа. Медикаментът може да се взема и без лекарски контрол – краткосрочно и не повече от три таблетки за 24 часа. Специалистите препоръчват приемът на този продукт да е възможно най-кратко време, а дозата – минималната ефективна.

Пациенти в напреднала възраст или с бъбречни и чернодробни проблеми обикновено приемат редуцирана доза. ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе обичайното количество. При предозиране консултирайте се с медицинско лице.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЕТРИКСЕНАЛ може да причини вътрешни кръвоизливи, изразени в повръщане на кървава маса, черни изпражнения, дискомфорт и болки в стомаха, диария, загуба на тегло.

Съобщавано е за алергични реакции с кожни обриви, мехури, сърбеж, отоци на крайниците, затруднено дишане. В редки случаи се наблюдават смущения в чернодробните функции – гадене, умора, бели екскременти, пожълтяване на кожата, поява на мехури по гърлото и очите, повишена температура. Медикаментът може да провокира сърдечни пристъпи, инсулт.

Чести прояви са храносмилателните смущения – киселини, гадене и повръщане, диария или запек, газове, болки в стомаха. Има данни също за зрителни и слухови смущения, сънливост и замайване, промени в показателите на кръвната картина, нарушения на съня, затруднения в концентрацията.

Други симптоми са още косопад, високо кръвно, мускулна слабост, пневмония, кръв в урината, проблеми с бъбреците. Пациенти са съобщавали също за припадъци и гърчове, анемия, фоточувствителност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕТРИКСЕНАЛ не се прилага при алергия съм някоя от съставките на медикамента, към ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни..

Лекарството е само за възрастни – противопоказано за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при минали инциденти с вътрешни кръвоизливи, язва на стомаха и дванадесетопръстника, при случаи с перфорация на стомаха след прием на нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът не е подходящ за лечение при тежки проблеми с бъбреците, черния дроб и сърцето.

Рискови са пациентите с хипертония, диабет, висок холестерол, пушачи. Преди прием на този медикамент такива пациенти следва да обсъдят с лекар възможните последици и опасности.

Необходима е индивидуална оценка на риска при пациенти с астма, алергичен ринит, чувство на слабост, при проблеми с кръвоносните съдове и съсирването на кръвта, при системен лупус, колит или болест на Крон.

Не се препоръчва при бременност и кърмене; приемът през последния триместър на бременността може да предизвика преждевременно раждане, кървене и други смущения.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да е информиран за всяко лекарство, което пациентът е приемал или трябва да приема едновременно с ЕТРИКСЕНАЛ. Някои от съчетанията са недопустими, при други се налага корекция на дозите. Това се отнася за такива продукти като антикоагуланти, други обезболяващи, лекарства за епилепсия, против диабет, против инфекции, диуретици, АСЕ-инхибитори, стероиди, сърдечни гликоантибиотици от хинолоновата група, лекарства за подагра, артрити и рак, за лечение на СПИН, за прекъсване на нежелана бременност.

_________

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 10 таблетки от 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *