Корен от глухарче – как, кога и какви форми на рак лекува?

Корен от глухарче – надежда за пациенти с рак!

Корен от глухарче – за какво помага?

корен от глухарче рецепта
За корена от глухарче

 

Цитатът по-горе е от клубовете на dir.bg, в които се обсъждат въпроси, пряко ангажирани с лечението на онкологични заболявания. И по-точно – от тема за „Противоракови билки”, която е публикувана преди повече от 6-7 години.

Макар да е изминало доста време, същият този въпрос – наистина ли корен от глухарче е ефикасен лек при рак – към днешна дата набира огромна популярност. Нещо повече, множи се броят на пациенти, които споделят за пълно излекуване от различни форми на рак, благодарение на разглежданата алтернативна терапия.

Чрез настоящия текст ще направим опит да дадем отговор на това питане. Без да преписваме на лековитото растение магически свойства и качества, ще разгледаме онези данни за състава и свойствата на екстракта от корен на глухарче, които имат доказано противораково действие. Ще дадем примери, ще посочим точни пропорции за рецепти, ще дадем информация за продукти и ще се опитаме да бъде в помощ на всички онези от онкоболните, които имат нужда от надежда и подкрепа.

В началото, спираме се на думите на Murray Succer, MD, популярен лекар-диагностик в САЩ, който често е интервюиран във връзка с възгледите му за лечение на рак. Запитан какво би предприел, ако на него самия му поставят тежката диагноза, той отговаря уверено – това, което и сега.

Поддържането на здрав и чист организъм е правилният подход както за лечението, така и при превенцията от рак:

Цвят или корен от глухарче – какъв да е изборът?

На мястото на въведението, ще се спрем на важно разграничение, което мнозина пропускат да направят – с качества при лечение на рак се отличава корен от глухарче, а не цветовете на растението!

По принцип глухарчетата, както много от познатите на народната медицина лековити растения, има богат арсенал от полезни качества. На фармакологичен интерес се радват всички части от билката, в които се съдържат различни биоактивни вещества, приложими при разнородни заболявания.

Д-р Татяна Мороховец
Д-р Татяна Мороховец (сн. „Софиямед“)

В интервю за в. „24 часа“ д-р Татяна Мороховец (специалист по гастроентерология и вътрешни болести, практикуваща в Университетска клиника „Софиямед“) потвърждава тези знания. Според думите й, в различни ситуации успешно намират приложение цветове, листа, стъбла, корени. С една дума – всички части на растението имат качества във връзка с правилното хранене, превенцията и съпътстващото лечение на разнородни заболявания.

И защото сме свикнали да търсим най-големи ползи именно в цветните части на растенията, без да се замислят много хора посягат към стъблото и цвета. Това в никакъв случай не е погрешно – в него се съдържа изобилие от витамин А. Запарка от цвят на глухарче подобрява очното здраве, подпомага естественото дрениране на течностите от тялото, действа детоксикиращи и намалява нивата на триглицеридите.

Салата от пресни листа на глухарче пък, твърди д-р Вергиния Николова, позната със знанията си в имуно-фармакологията, е ефикасно средство за преодоляване на пролетната умора. Приготвя се, като пресни листа от лековитото растение се измият, почистят и залеят с хладка, подсолена вода. След 30 минути се отцеждат, наситняват и овкусяват.

При рак

Когато обаче човек е изправен пред онкологичен проблем, трябва да търси корен от глухарче. За условията, на които трябва да отговаря лековитият екстракт, ще се спрем малко по-късно в текста. Сега ще посочим само, че подземната част на растението е мощен източник на антиоксиданти, най-вече на витамин С в големи дози. Осигурява естествено противодействие срещу свободните радикали. Немалък е вече и броят на публикациите, които потвърждават ефективното му приложение при карцином на простатата, при рак на гърдата, рак на кожата, на правото черво и други.

Ще посочим още, че при редица заболявания комбинацията между цветове и корени се оказва най-правилният подход за овладяване на здравословния проблем.

Как корен от глухарче лекува рак?

Преди да дадем конкретни насоки за приложението на корена при лечение на рак, трябва да обърнем внимание на нещо изключително важно. Става дума за начина, по който се добива лековитият екстракт.

Както редица други продукти, така и тази билка е обект на огромен интерес от страна на производителите. Именно поради това много са вариантите, под които може да се открие на пазара.

Ако решите обаче сами да си приготвите лек, следвайте внимателно тези основни насоки за събиране, сушене и преработване на лековития корен:

  • коренът се събира на пролет, когато е пълен със сокове, или есенно време, щом розетката започне да завяхва. Именно през есенните месеци се смята, че е най-подходящият период;
  • с лечебна цел се използват само големите корени. Предварително се белят, почистват, промиват се, след което се режат на малки парченца;
  • парченцата от корена се сушат в специална пещ. Ако не може да се осигури такава, могат да се сушат и в домашни условия. За целта се разстилат внимателно върху хартия и се оставят в топло помещение с добра вентилация. Температурата не бива да надвишава 40 градуса, без значение дали се използва пещ или корените се сушат у дома;
  • признак за правилното и достатъчното сушене е характерният звук, наподобяващ „хрущене”, който трябва да се чуе при отчупване на парченце;
  • готовите корени се съхраняват на тъмно и сухо, при добро проветрение и влажност, ненадвишаваща 14%.

Рецепти с корен от глухарче при рак

корен от глухарче рак
Корен от глухарче

За да дадем най-точен отговор на въпроса как корен от глухарче лекува рак, ще посочим конкретни рецепти. За преобладаващата част от тях вече е ставало дума в нашето електронно издание и то нееднократно.

В зависимост от знанията, които е получил, всеки фитотерапевт има своята интерпретация за това как да се приложи корена така, че да се извлекат в максимална степен здравословните ползи от него. Именно поради това броят на самите рецепти с участието на лековитото коренище никак не е малък. От корените се приготвя настойка, чай, тинктура и други продукти с лечебни качества. Може да се каже, че всяка една от тях намира приложение при конкретен пациент, форма на заболяването, стадий и прочие. Не бива да пренебрегваме и вариантите, които ни предлагат фармацевтичните компании – за прием на корен от глухарче под формата на готови разтвори, добавки и съпътстващи традиционното лечение продукти.

Основна рецепта с корен от глухарче при рак

Като основна рецепта повечето източници посочват тази, при която коренът се консумира директно. Необходимото количество е ½ ч.л. стрит на прах корен, който се разтваря в предпочитана напитка. Важно условие е течността да не е сгорещена. Така приготвената доза се консумира ежедневно до изчезване на патологията.

Рецепти с корен от глухарче при рак
В редовете по-долу ще посочим някои от най-дискутираните варианти за използването на корен от глухарче при лечение на рак:
  • настойка от корен от глухарче – настойка се приготвя както от пресни, така и от изсушени корени. Ако се използват пресни корени, то необходимото количество е 1 с.л. към 400 мл вода. Ако се използват изсушени корени, достатъчно е 1 ч.л. да се добави към 240 мл вода. И в двата случая корените предварително се мелят, за да се извлекат в максимална степен полезните вещества.

Билката се добавя към съответното количество сгорещена вода и се оставя под капак, докато настойката се охлади.

След прецеждане от нея се консумират по 2-3 пъти на ден по 100 мл преди хранене;

  • отвара от корен от глухарче – отварата е по-концентрираният вариант на природния лек. Приготвя се, като 3 ч.л. се кипнат в 490 мл вода и се оставят да врат за поне 10 минути. Течността се похлупва, докато се охлади. На ден се консумират по 2-3 дози от по 50 мл преди храна;
  • тинктура от корен от глухарче – мнозина предпочитат именно този вариант за приготвяне на лек, защото не изисква ежедневен ангажимент и позволява да се съхранява значително по-дълго. Най-често съотношението, в което се приготвя, е ½ ч.ч. пресни наситнени корени и 500 мл висококачествена водка. След смесване съставки се държат на тъмно при стайна температура за 14 дни. Готовата тинктура се съхранява в хладилник. Стандартната доза е 2 приема на дена по 1 ч.л., разредена във вода или друга напитка.

Голям брой варианти за приложението на корена ще открием и в аптечната мрежа. Става дума за различните форми, под които може да се намери лековитото растение – екстракт, тинктура, капсули, таблетки, добавки и прочие. В зависимост от формата се определя и схемата на прием, като под внимание трябва да се вземе и състоянието на пациента. Ще разгледаме някои от най-популярните:

Корен от глухарче от аптеката:
Генотрон
Генотрон
Генотрон с корен от глухарче!

Конкретно за приложение при ракови заболявания в аптеките се открива Генотрон, основаващ се на екстракт от корен от глухарче.

Освен корен от глухарче, Генотрон съдържа още лековити съставки с доказани ползи при онкологични проблеми – джинджифил, гъби рейши и чага.

Приемът му се препоръчва с цел нормализиране на дейността на храносмилателната система, подобрява функционирането на имунната и кръвоносните системи, които често са изложени на вредното въздействие на заболяването.

Насърчава възстановяването на емоционалния баланс.

На ден се приемат между 2 и 4 капсули по време на хранене.

Ето какво четем за Генотрон в популярен здравен форум:

Генотрон мнения
Мнения за Генотрон

 

Сух корен от глухарче

Редица родни фирми предлагат добит у нас изсушен корен. Цената е повече от достъпна – под 2 лева за опаковка от 40 – 50 г. Стандартния прием на подобни продукти предвижда приготвянето на настойка от 1 ч.л., кисната за 15 – 20 минути в чаша с гореща вода.  След прецеждане полученото количество се изпива на няколко приема през деня.

Тинктура корен от глухарче

Изборът отново е голям. Редица производители, в това число и български, предлагат тинктура от корен от глухарче. По правилно от тинктурата се приема ежедневно, като в зависимост от състоянието на пациента и целта, с която се приема, количеството варира от  2 до 3 приема на ден и съответно от 15 до 30 капки, разтворени в малко количество вода.

Капсули корен от глухарче

Под формата на хранителна добавка се откриват и капсулите. При повечето пациенти целта на приема на подобни продукти е очистване и тонизиране на черния дроб и жлъчката. Още пречистване на тялото от вредния холестерол и подобряване на храносмилането, възпрепятства разпространението на увредени клетки.

Под формата на добавка, а и не само, корен от глухарче се препоръчва още и заради антибактериалните свойството на лековитото растение.

В зависимост от препоръките на производителя на ден се приемат между 1 и 3 капсули.

Сок 

В аптеките се открива и чист сок от стъбло и корен от глухарче. Приготвя се от растения, отглеждани в биологично чисти земеделски райони, и се препоръчва отново при проблеми с жлъчката и черния дроб, за по-добро храносмилане и оптимален метаболизъм.

Дневната доза е 3-4 приема на 10 мл сок, по желание разреден или неразреден.

Кога корен от глухарче лекува рак?

Утопично би звучало да отговорим на този въпрос с „Винаги!”. Екстракт от корен от глухарче е просто още една капчица надежда, която се добавя към перспективата за живот на онкоболните.

Въпреки че на този етап изследванията за това как и доколко корен от глухарче лекува рак все още продължават, със сигурност може да се говори за положителните му ефекти при начални стадии на болестта. При пациенти, изпълняващи стриктно предписанията на традиционната медицина, чайовете, добавките и другите форми, под които може да се набавят полезните вещества от познатото у нас като плевел растение, носят само допълнителни ползи за здравето.

Заради изобилието от качества, екстрактът от корен на глухарче повлиява не само конкретното онкологично заболяване, но и цялостното здравословно състояние на пациента в положителна посока.

Нещо повече – с успех корен от глухарче се прилага и с превантивна цел срещу появата на разсейки. Ще ви предложим част от писмото на Тодорка Нанева, наша читателка, която преди време сподели с нас изпитанията, през които е преминала по време на битката на съпруга й с рака:

Корен от глухарче против метастази

„… Живко заболя от рак, когато беше едва на 44 години. За всички ни шокът беше огромен. Млад, прав, здрав мъж изведнъж се оказа психическа и физическа развалина. Без да навлизам в детайли – операция, химиотерапия…

… Още една рецепта, за която съм сигурна, че ни помогна да предотвратим метастазирането на болестта, е тази на проф. Манолов. Изпълнявахме я стриктно (говоря в множествено число, защото аз бях с него във всеки един миг.

Съставките са следните (ако не знаете някоя билка, моля, вижте в интернет, аз така се ориентирах):

  • по 60 г корен от глухарче, корен от репей, цвят от невен, стрък от червена детелина, стрък от камшик, стрък от жълт кантарион;
  • по 40 г корен от ранилист, стрък от бял имел, стрък от розмарин, корен от сладник, стрък от бударица, стрък от жълто прозориче;
  • по 30 г стрък от блатен аир, корен от невен и корен от кисел трън.

Билките се смесват в дълбок съд и се прехвърлят в хартиена или платнена торбичка. 2 с.л. от тях се заливат с ½ литър гореща вода. Връща се тенджерата на огъня за 5 минути, след което се оставя да се охлади. Преди закуска, обяд и вечеря се пият по 150 мл. На другия ден пак се приготвя отвара…”

Кои форми на рак лекува корен от глухарче?

В тази част от текста ще разгледаме съвети и конкретни рецепти с корен от глухарче, които се препоръчват при различни форми на онкологично заболяване.

Ще споменем обаче отново – не бива да се възлагат необосновано големи надежди на лековития екстракт. Да, ползи има, но в немалка част те зависят от здравословното състояние на пациента, от стадия на заболяването, от проведената до момента терапия, както и от редица други фактори.
И все пак – ето как се лекува рак с корен от глухарче според достъпната в интернет информация, според знанията на народната медицина, според споделено от пациенти.

Корен от глухарче при рак на гърдата
глухарче рак
Глухарчето като надежда при пациенти с рак!

Още през 2010 г. д-р Майкъл Луис от Baylor College of Medicine, Houston, Texas споделя своя опит при лечението на пациентки с рак на гърдата с употребата на екстракт от корен от глухарче. Според данните, изнесени от него и екипа му, конвенционалната лечебна терапия, която се прилага при жени с тумор на млечната жлеза, води до загиване на определена част от туморната клетъчна популация. В същото време, стволовите клетки на рака остават незасегнати, в резултат на което болестта е в състояние да се възобнови и разпространи повторно.

Ако се приложи обаче терапия с екстракти от лековитото растение, то на унищожение са подложени стволовите клетки на рака изцяло, като това провокира загиване и на самия тумор.

Проучване на друг изследователски екип, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, допълва тези знания. Акцент се поставя върху специфично действие на естествения противораков лек – да индуцира клетъчна смърт само на абнормните клетки. Здравите клетки остават незасегнати и насърчават възстановяването на организма, твърдят учените, провели изследвания с пациентки, страдащи от злокачествено заболяване на млечната жлеза.

Тези и не само медицински заключения повишават увереността, че самостоятелно или в комбинация с други лековити растения корен от глухарче може да се използва с успех като съпътстваща терапия при рак на гърдата.

Корен от глухарче при левкемия

Приблизително по същото време – около 2010 г. – екип от канадски биолози, начело с д-р Сийрам Пандей /Siyaram Pandey/, стартират серия от лабораторни изследвания. Целта на научните експерименти е да се конкретизира ефектът, който екстракт от корен на глухарче, има при пациенти, страдащи от левкемия.

За целта д-р Пандей сам си приготвя лек от глухарче. Прилага го при участниците в проекта и щателно анализира кръвните проби на всеки един доброволец на всеки един етап от лечението. Заключенията, до които изследователят достига, са сходни с тези на американските учени. Екстракт от корен на глухарче е средство, чрез което се стартира процес на самоунищожение на раковите клетки. Той допълва знанията за природния лек с това, че коренът е цитотоксичен по отношение на 3 типа клетки, засегнати от левкемията.

Може би най-голяма сензация обаче предизвиква твърдението му, че въпросният лек е способен само за 48 часа да доведе до загиването на до 96% от клетките на болестта.

В тълкуването на изводите на канадските учени някои издания си позволяват дори да излязат със заглавия от рода на „Корен от глухарче ще замени химиотерапията при пациенти с рак!”. В основата на тези твърдения, застават именно заключенията, че прилагането на природния лек води единствено до разпад на раковите клетки. В същото време здравите остават незасегнати.

От видеото по-долу, което е публикувано онлайн в началото на настоящата 2018-та година, става ясно, че проф. Пандей и екипът му не са сложили точка на изследванията си. Те продължават кампанията, цел на която е да потвърди ползите на корена от глухарче в битката с едно от най-коварните заболявания:

Корен от глухарче при меланома

Името на д-р С. Джей. Чатърджи /S.J.Chattarjee/, изследовател, част от екипа на проф. Пандей, фигурира в редица научни материали. Той защитава тезата, че клетките, отговорни за развитието на меланома, също се намират под пряко влияние от лековития ефект на корен от глухарче.

При рак на белите дробове

Наред с всички тези изследователски твърдения, няма как да пренебрегнем и знанията на народната медицина. Става дума за това, че в не една или две рецепти, които се откриват в старите бабини тефтери, присъстват съвети за това как корен от глухарче може да се приложи по време на терапия за лечението на раково заболяване.

Ще си позволим да цитираме няколко такива рецепти, които се дискутират обширно в клубовете на dir.bg, за които вече стана дума. Ето какво се препоръчва при рак на белите дробове:

 

Корен от глухарче при рак на черния дроб
Корен от глухарче при рак на белите дробове
Корен от глухарче при рак на белите дробове

На същото място във виртуалното пространство попадаме и за насоки как коренът може да се приложи при лечението на рак на черния дроб:

 

В никакъв случай не трябва да се смята, че това са единствените възможни приложения на корен от глухарче. Напротив, това са само част от онкологичните заболявания, при които лековитото растение намира място сред алтернативните методи за справяне с коварното заболяване. Тези обаче са най-дискутираните, за тях се говори сравнително често, а и интернет средата изобилства от примери и съвети.

Корен от глухарче за надежда

Нееднократно в текста споменахме думата надежда. И това не е случайно. При пациенти, които са заболели от рак, да повярват, че ще се излекуват и че още дълго време ще се радват на близките си, е част от пътя към здравето.

За жалост, все още няма безотказен лек за най-коварното заболяване, който да помага при всички пациенти или при всички форми на болестта.

Именно поради това всеки един натурален или фармакологичен продукт, който демонстрира ползи, трябва да се разглежда като надежда! Това важи с пълна сила и за корен от глухарче.

Генотрон
ГЕНОТРОН – Концентрирана формула с екстракт от глухарче, ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Източници:

https://sunwarrior.com/healthhub/11-health-benefits-of-dandelion-leaves-and-dandelion-root

https://www.quora.com/Can-dandelion-roots-cure-cancer

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Корен от глухарче – как, кога и какви форми на рак лекува?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *