Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕЗЕТИМИБ / EZETIMIBE

Съдържа 10 или 5 мг езетимиб, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, натриев лаурил сулфат, магнезиев стеарат, хипромелоза, кросповидон

Предназначение

езетимибЕЗЕТИМИБ понижава стойностите на лошия холестерол в кръвта; редуцира и количеството триглицериди. Същевременно в организма се създават предпоставки за увеличение нивата на т.н. добър холестерол. Балансираният липиден обмен намалява риска от образуване на склеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и застрашаващи живота състояния като инфакт на миокарда.

Как се приема

Приемът на ЕЗЕТИМИБ става по лекарска препоръка, като паралелно с терапията се спазва диета за понижаване на холестерола. Обикновено режимът включва една таблетка от 10 мг дневно – медикаментът може да се взема с или без храна, по което и да е време на деня. Добре е все пак пациентът да се ориентира към един постоянен час на приема. Таблетката се поглъща цяла, с вода. Ако е пропуснат прием на обичайната доза, трябва да се изчака времето за следващата, т.е. на другия ден. Не бива да се удвоява приемът с цел компенсиране на пропуснатото. При неволно предозиране трябва да се направи консултация с лекар.

Пациентът не трябва да прекратява приема на медикамента самоволно, тъй като е възможно обратно развитие и влошаване показателите на липидния профил.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при лечение с ЕЗЕТИМИБ могат да са опасни, затова при проявата им следва незабавно да се търси медицинска помощ. Това се отнася за алергичните реакции – обриви, оток на лицето и гърлото, затруднен говор и преглъщане, дихателни проблеми. Опасно е и състоянието, при което пациентът чувства необяснима болка в мускулите и слабост. Не са изключени процеси, свързани с разпад на мускулна тъкан и увреждане на бъбреците.

Сред съобщаваните странични ефекти са коремни болки и диария, запек, интензивно образуване на газове, киселини, кашлица, промени в показателите на кръвната картина, ствни болки, болки в гърдите, отслабване на апетита, високо кръвно налягане, горещи вълни. Има информация също за пресъхване на устата, парене и сърбеж, болка в гърба, слабост, главоболие, възпаления на панкреаса, нжлъчката; депресивни състояния.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕЗЕТИМИБ не се употребява при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се използва, ако пациентът е с чернодробно заболяване.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 17 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на този медикамент едновременно с други лекарствени продукти трябва да бъде анализиран от лекуващия и да се прецени безопасно ли е комбинирането. Особено внимание е необходимо при съчетаване с циклоспорин – за пациенти с трансплантиран орган; антикоагуланти; колестирамин, фибрати.

__

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *