Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВИЛСПОКС / VILSPOX

Съдържа вилдаглиптин, метформинов хидрохлорид, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, жълт железен оксид, макрогол 4000, талк

Предназначение

вилспоксВИЛСПОКС е антидиабетен лекарствен продукт с две активни съставки – вилдаглиптин и метформин. Използва се при терапии на неинсулинов диабет – диабет от тип 2. Вилдаглиптинът въздейства върху панкреаса така, че да произвежда повече инсулин и по-малко глюкагон. Метформинът оптимизира усвояването на инсулина. Прилагането на двукомпонентния продукт нормализира стойностите на кръвната захар и предпазва организма от диабетните усложнения.

Как се приема

Приемът на ВИЛСПОКС става по лекарска препоръка. Дозата е индивидуална за всеки пациент; приема се два пъти дневно, като според състоянието на пациента се избира един от вариантите за активните компоненти вилдаглиптин и метформин: съответно 50/850 или 50/1000 мг. Ако терапията включва и други антидиабетни продукти, дневната доза може да бъде редуцирана. Намалена доза вземат и бъбречно болните.

Таблетките се поглъщат цели, с вода – сутрин и вечер, по време на хранене или веднага след него. Паралелно с медикаментозната терапия се спазва диета за контрол на телесното тегло.

При пропуснат прием забравената таблетка може да се вземе на следващото хранене, но не и ако тогава е наред следващата доза. Не бива да се вземат две таблетки наведнъж; предозирането може да увеличи риска от проява на страничните ефекти – консултирайте се с лекар.

Спирането на приема трябва да стане по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти от приема на ВИЛСПОКС изискват спешна медицинска намеса; не са изключени животозастрашаващи състояния. Ето за какво става дума:

  • Ангионевротичен оток: свързан с алергична реакция и изразен в оток на лицето и гърлото, копривна треска, дихателни затруднения;
  • Лактатна ацидоза: патологично състояние, което може да се развие до кома; изразено е в коремни болки и повръщане, дихателни затруднения, спазми на мускулите, неразположение и умора, понижена температура и пулс;

Сред другите тежки, макар и редки прояви, са хепатитът и възпалението на панкреаса. Други последици от приема на ВИЛСПОКС могат да са ниска кръвна захар, тремор, замайване и главоболие, диария или запек, отоци на крайниците, възпаление на гърлото, нарушения на паметта, объркване и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се използва при алергия към някоя от съставките му.

ВИЛСПОКС е противопоказан при неконтролиран захарен диабет, диария, лактатна ацидоза или кетоацидоза, обезводняване; при сърдечна недостатъчност или преживян инфаркт; при заболявания на бъбреците и черния дроб в напреднал стадий; при алкохолна зависимост.

Не се прилага за лечение на бременни и кърмачки; противопоказан при деца и подрастващи под 18 години.

Не шофирайте, ако лечението с този медикамент ви причинява замайване, объркване, забавени реакции, сърдечни смущения.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на медикамента се прекратява, ако на пациента му предстоят изследвания с прилагане на контрастни вещества.

Приеманата доза може да се коригира при съчетаване с някои медикаменти, или да се промени терапевтичната схема, ако пациентът освен от ВИЛСПОКС се нуждае от глюкокортикоиди, други медикаменти за диабет, за дихателни проблеми, диуретици, медикаменти за повишено артериално налягане, за лечение на възпаления и болка, за щитовидната жлеза, за нервната система.

________

Усреднена цена в аптеките – 23 лв за опаковка от 30 таблетки тип 50/1000 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *