ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЦЕФУРОКОН / CEFUROCON

Съдържа цефуроксим аксетил, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, натриев лаурил сулфат, колоиден силициев диоксид, хидрогенирано растително масло, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400

Предназначение

цефуроконЦЕФУРОКОН е антибиотик от групата цефалоспорини; унищожава широк кръг патогенни бактерии, които предизвикват инфекции в различни зони на организма. Препоръчван е при лечението на възпаления на гърлото, средното ухо, синусите, бронхите и белите дробове, срещу възпаления в отделителната система, кожата и меките тъкани.

Прилага се още и при тежки инфекции като Лаймска болест, причинявана от кърлежи.

Как се приема

Приемът на ЦЕФУРОКОН става по лекарско предписание в дози и с продължителност, определени индивидуално. Имат значение фактори като вид на инфекцията, възраст, общо здравословно състояние на пациентите. Антибиотичните таблетки се поглъщат цели – с вода, след хранене. Обичайната доза за възрастни е 250 до 500 мг два пъти дневно, през равни интервали от време. Лекуваните с този антибиотик деца също приемат медикамента два пъти дневно. Единичната доза за деца над три месеца се изчислява от медицинско лице в зависимост от килограмите и тежестта на състоянието. Обикновено тя е 10-15 мг за килограм телесно тегло, но не повече от 125-250 мг за прием .

При пропуснат прием обикновено се изчаква времето за следващия, без да се удвоява дозата с цел компенсиране. Превишаването на определената от лекуващия доза може да причини неврологични проблеми, включително гърч – потърсете навреме медицинска помощ!

Продължителността на терапията трябва да бъде изпълнена според указанията на лекуващия; приемът на лекарството не бива да се прекъсва при първите признаци на подобрение.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ЦЕФУРОКОН може да предизвика алергични реакции, макар и в сравнително редки случаи. Описани са реакции от типа на обриви с подуване, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и говор. Не са изключени гъбични инфекции, токсична епидермална некролиза с мехури и лющене на кожа, псевдомембранозен колит, повишена температура и треска, главоболие, болки в мускулите.

Има информация и за други смущаващи симптоми като стомашни болки и гадене, замайване, промени в показатели на кръвната картина, смущения в работата на черния дроб, хемолитична анемия и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЦЕФУРОКОН не се прилага при алергия към една или повече съставки на медикамента, както и при предишни реакции на свръхчувствителност към други бета лактамни антибиотици.

Медикаментът е противопоказан при лечението на деца под тримесечна възраст.

Бременни и кърмачки биха могли да вземат ЦЕФУРОКОН, ако лекуващият оцени очакваните ползи за здравето като по-големи от потенциалните рискове за майката и плода/детето.

Ако приемът на лекарството причинява замайване, главоболие и забавени реакции, не бива да се шофира.

Взаимодействие с други медикаменти

При паралелния прием на този антибиотик с други лекарства трябва да се отчетат взаимните им влияния и това да се отрази на дозирането и ритъма на прием. ЦЕФУРОКОН влиза в лекарствени взаимодействия с антиациди, пробенецид, антикоагуланти. Коментираният антибиотик редуцира ефективността на пероралните противозачатъчни таблетки.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 10 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *