ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети, които ще ви помогнат да се справите с хепатит С

Хепатит С, това е вирус, който може да предизвика сериозни увреждания на черния дроб, чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб и дори смърт

Голяма част от хората, които са заразени с хепатит С, не знаят, че го имат, защото вирусът може да не даде никакви признаци. Симптомите могат да се появят години след инфекцията.
хепатит с

Как можем да се заразим с хепатит С?
Хепатит С е кръвно заболяване, което означава, че може да се предаде чрез контакт с заразена кръв. Обикновено вирусът влиза в тялото при наличие на рана по кожата. Може да се разпространи чрез сексуален контакт или чрез споделяне на лични предмети като самобръсначка или четка за зъби.

Не всички хора забелязват съществена промяна в начина, по който се чувстват. Някои са постоянно уморени, депресирани или болни.

Не съществува специална диета за хепатит С или определен план за упражнения, които да успеят да излекуват болестта. Но това, което консумирате и физическата активност определят как ще се развие болестта.

Хранете се правилноправилно хранене
Необходима е консумацията на голямо количество плодове и зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни. Освен това, е задължително да се намали приема на мазни храни, сол и захар. Някои хора, заразени с хепатит С, твърдят, че болестта ги кара да не чувстват глад. Ако това нещо се случи и на вас, не е нужно да правите голяма закуска, обяд или вечеря. Яжте по-малко, но по-често през целия ден.

 

Движете се
Спортуването ще ви накара да се чувствате по-силни. Също, може да ви помогне да се справите с депресията, която може да възникне след прием на някои лекарства. Един от основните симптоми на хепатита е постоянното чувство на умора. Може да изглежда така, сякаш тренировката ще ви изтощи още повече, но се получава точно обратното- тя ви осигурява повече енергия. Аеробиката е подходящ вид спорт за подобряване на състоянието.

 

Консумацията на алкохол трябва да се забрави

без алкохол

Причината е увреждащото действие върху черния дроб. Освен това има лекарства, които също могат да навредят на черния дроб и затова се препоръчва консултация със специалист преди приема на някои медикаменти.

 

Забавете темпото
Ако се чувствате през по-голямата част от времето уморени, е необходимо да си почивате повече. Дори, ако е възможно, помолете някой да ви помага вкъщи или поискайте от работодателя си по-кратък или по-гъвкав работен график.


Потърсете помощ за депресията

депресияВъзможно е да се ядосате или депресирате, когато разберете, че трябва да живеете с дългосрочно сериозно заболяване. Ще срещнете трудности в споделянето с близките относно болестта. Затова се обърнете към консултант, чиято работа е именно това- да успокоява пациентите и да дава съвети как да се справят с нея. Може да се присъедините към група с хора, които също са преминали или в момента преминават през това изпитание.

 

Научете повече за болестта
Проучването за хепатит С ще ви накара да имате чувството за контрол върху болестта. Колкото повече знания имате, толкова ще ви бъде по-лесно да взимате решения относно начина за лечение и промените в начина на живот. Това ще подобри физическото и психическото ви състояние.

 

Засега няма ваксина, която да предпази организма от появата на хепатит С. Но можете да намалите риска от заразяване:

–Не използвайте едни и същи игли или друго оборудване.
–Носете предпазни ръкавици и дрехи, ако работите в сферата на здравеопазването. Задължително изхвърляйте замърсените игли.
–Уверете се, че се извършва стерилизация на инструментите преди татуиране или акупунктура.

игли

Съвети, които ще ви помогнат да се справите с хепатит С:

1.Приемайте хранителни вещества от всички видове групи- например пълнозърнести храни, протеини, нискомаслени продукти, плодове и зеленчуци.
2.Консумирайте продукти с високо съдържание на фибри- леща, боб, свежи плодове и зеленчуци. Това е най-лесният начин да бъдат премахнати вредните вещества извън организма.
3.Ограничете приема на червено месо. То понякога довежда до подуване на стомаха и изисква повече време да бъде разградено от организма.
4.Избягвайте приема на организми с черупки- стриди, миди и други.
5.Ограничете храните и напитките с високо съдържание на захар и сол- водят до задържане на течности и излишък на токсини в кръвта.
6.Избягвайте мазните храни.
7.Хранете се често, но в малки количества.
8.Приемайте голямо количество вода, при възможност филтрирана.
9.Избягвайте алкохола и наркотичните вещества, защото ще доведат до по-сериозни увреждания на организма.
10. Хранителната добавка Готу Кола е подходяща при борбата с хепатит
11. Шизандра– при хепатит възстановява състоянието на клетките в черния дроб и има тонизиращо действие

Източник: https://www.medicinenet.com/hepatitis_c_pictures_slideshow/
https://www.webmd.com/hepatitis/tc/hepatitis-c-home-treatment#1

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *