Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бурсит – прочетете всичко важно за болестта и лечението й

Бурсит. Лечение на бурсит. В домашни условия: сребърна вода, вино, репей, прополис. Бурсит на коляното. Бурсит на рамото. Бурсит на стъпалото. Бурсит на глезена. Бурсит на тазобедрената става. Кое лекарство помага? Хранителни добавки и мазила. Какво е бурсит? Причини, симптоми, диагностика, усложнения.

Лечение на бурсит

Бурсит е възпаление на околоставната торбичка!

Бурсит или възпаление, което обхваща торбичката около ставата, изпълнена със синовиална течност, изисква специално внимание, но може с успех да се третира и в домашни условия. За да се облекчи болката и да се неутразилират възпалителните процеси, често се дават следните съвети:

  • трябва да се ограничи натоварването във възпалената става. Дейностите, които причиняват болка, е добре да се избягват напълно;
  • при появата на най-малката болка, дори такава в близките до ставата мускули, препоръчително е да се приложи студен компрес или директно лед. Компресът престоява до 15 минути, а процедурата се повтаря на всеки 2 часа. Продължителността е 3 дни, след които студените компреси могат да се редуват с топли;
  • за ограничаване на възпалението и облекчаване на болката се препоръчва прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Не бива обаче препаратите да се приемат с цел да се повиши издържливостта при натоварване;
  • добре е засегнатата става да се раздвижва ежедневно. По този начин ще се ограничи сковаността. Когато болката намалее,упражненията вече са с цел укрепване на мускулатурата в близост до възпалената бурса;
  • за да се ограничи възпалението и да се ускори процеса на възстановяване на тъканите, се препоръчва да се ограничи тютюнопушенето и излагането на тютюнев дим;
  • при много подута бурса, необходима е адекватна помощ. При лекарска препоръка част от течността в околоставната торбичка може да бъде изведена чрез метода на аспирация;
  • при съмнение за инфекция задължително е посещението при специалист. Антибиотичният курс на лечение не бива да се отлага.

Бурсит – лечение в домашни условия

При първите индикации за проблем със ставите, мнозина са готови да търсят вариант за лечение в домашни условия. Това се благоприятства и от обстоятелството, че народната медицина предлага голям брой алтернативни варианти за лечение – било то при бурсит или при друго ставно състояние. Ще се спрем на няколко от популярните рецепти:

Компрес със сребърна вода

От дълбока древност са познати ползите на сребърната вода при посттравматични усложнения. С цел да се ограничи възпалението се препоръчва няколко последователни дни да се прави компрес. За целта малко парче плат се напоява със сребърна вода и се прикрепя към болното място с помощта на бинт. Оставя се да изсъхне, след което се отстранява и на нейното място се поставя нова. Самото приготвяне на сребърна вода може да стане и в домашни условия по няколко начина – вариант е да се остави вода да престои в сребърен съд или да се разтопи малко количество сребро, което да се добави към вода.

Червено вино

Друг подход за преодоляване на възпалението е колкото полезен, толкова и приятен. Ежедневно се изпиват по 200 мл сухо червено вино. Когато признаците за възпаление изчезнат – няма болка, оток и възпаление, се приготвя смес от 500 мл от посоченото по-горе вино и 2 смлени лютиви чушки. След седмица време сместа се прецежда и от нея ежедневно се втрива в областта на засегнатата става.

Репей

При хронична форма на бурсит се препоръчва ежедневно ставата да се налага с пресен лист от репей, който се прикрепва с помощта на бинт или парче плат и се оставя да действа за няколко часа.

Прополис

Златко Димков от Стара Загора ни е изпратил обширно писмо, в което разказва за здравословните перипети, през които е минал. Обръща специално внимание на лековитите натурални елементи, които са му помогнали „да се закрепи”, както той се изразява.

Ето каква рецепта ни е изпратил, приложима конкретно при бурсит:

В бурканче от лютеница или сходно слагам между 10 и 20 г прополис. Режа го на ситно и го заливам с чист медицински спирт. За 10 г – 1 лъжица спирт, за 20 г – 2 лъжици спирт. Затварям бурканчето с капачката, разклащам и оставям на тъмно и хладно място. Оставям го 7 дни. После добавям около 100 г масло с растителен произход, разбърквам и домашният лек е готов за употреба. От него мажа ставата по 2-3 пъти на ден и отгоре омотавам бинт. Средно стегнато, колкото да я придържа. Само за няколко дни болката и паренето изчезват, гарантирам!”, пише ни Златко Димков.

Сок от лук
Домашни рецепти помагат при различни форми на бурсит!

С лековити качества при възпаление на околоставната торбичка се отличава и прясно изцеденият сок от лук. За целта се смесват равни части сок и мед. След разбъркване сместа се съхранява за 3 дни на стайна температура. Прибира се в хладилник за още 10 дни, след което от нея се консумира ежедневно 3 пъти по 1 с.л. поне 30 минути преди храна.

Приложими в домашни условия са и следните съвети за преодоляване на възпалението на бурсата.
Бурсит на коляното – лечение

На голяма популярност при лечение на бурсит на колянната става се радва компрес със зелев лист. За изпълнението на рецептата е нужна голямо зелево листо и няколко по-малки, от които внимателни се отстраняват жилките. Вътрешната страна на зелевите листа се намазва с мед и се прикрепя към коляното. Поставя се шал и се фиксира с вълнен шал. Компресът престоява поне 6 часа.

Друг вариант при възпаление е отвара от целина. Приготвя се, като 1 с.л. семена от растението се запарват в ½ ч.ч. гореща вода. След прецеждане дозата се изпива еднократно, като е препоръчително на ден рецептата да се изпълнява 2 пъти.

Бурсит на рамото – лечение

При хронична форма на бурсит на раменната става се препоръчва отвара от корени на репей. Приготвя се, като 1 с.л. корен, предварително почистен и нарязан, се залива с 200 мл гореща вода. Оставя се за 5 минути на тих огън, след което да изкисне за още 15. В така получената лековита течност се напоява тампон, който се поставя директно върху рамото. Прикрепя се внимателно и се оставя да действа, докато изсъхне.

Бурсит на лакътя – лечение

Сред изпитаните рецепти е следната. 1 с.л. натрошени черупки от яйца се смесват със същото количество кисело мляко. Сместа се разпределя върху памучно парче плат и се прикрепя към подутата част на ставата. Лакътят се омотава с вълнен шал и се оставя компресът да действа. Най-добре е рецептата да се изпълнява вечерта и така да се прекарва нощта – поне 5 поредни. При необходимост след 5-дневна почивка курсът може да се повтори.

Бурсит на стъпалото – лечение

Смесват се равни количества мед и ябълков оцет, с които се напоява памучна марля. Тя се прикрепя към болното място, обува се чорап и така се прекарва нощта.

Бурсит на глезена – лечение

При възпаление на бурсата на глезена се приготвя лек от ½ чаша водка и 10 г прополис. След настояване за 5 дни, получената смес се използва за компрес на болезненото място.

Бурсит на тазобедрената става – лечение

Използват се пресни люлякови листа. Намачкват се, за да отделят сок и се прикрепят към възпалената става. Оставят се да действат за 4 часа, след което компресът се подменя.

Бурсит – кое лекарство помага?

По-надолу в текста ще разгледаме основните причини за появата на бурсит. В голяма степен именно от първоизточника на възпалението зависи и подхода за лечение, а от там – и изборът на медикаменти.

Заради спецификата на самото състояние, най-често се предписват 2 групи препарати – такива с противовъзпалителен ефект и такива, които неутрализират болката. Възможно е и терапията да се проведе с медикамент, който комбинира тези основни действия.

Използват се както медикаменти за орален прием, така и продукти за локално приложение.

Кое е правилното лекарство във всеки конкретен случай най-добре ще прецени специалист. Но ето кои са някои от често предписваните медикаменти при бурсит:

Дексалгин

Дексалгин принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства и се предписва за облекчаване на болка с различен интензитет. Съдържа декскетопрофен трометамол и е с подчертан противовъзпалителен ефект.

Диклофенак
Диклофенак е сред популярните продукти при бурсит!

Диклофенак под формата на таблетки или капсули се използва за лечение на възпаления на ставите и ставните структури с различен произход, още при артроза,  при скованост, наранявани и смущения в съединителната тъкан. Активната съставка в продукта действа едновременно болкоуспокояващо и противовъзпалително.

Ибупрофен

Ибупрофен под формата на таблетки има леко до умерено противовъзпалително и температуропонижаващо действие. Абсорбира се в стомашно-чревния тракт, като в рамките на 1-2 часа облекчава болката. Прилага се при редица възпалителни процеси, в това число и при случаи на бурсит.

Мелоксикам

Мелкоксикам е продукт от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, които се предписват при различни форми на артроза, ревматоиден артрит и други ставни заболявания, протичащи с болка и възпаление.

Аналгин

Активната съставка в Аналгин метамизол натрий повлиява от умерени до силни болки от различен характер, в това число и от ставни заболявания. Използва се и за понижаване на телесната температура.

При бурсит – хранителни добавки и мазила       

Вариант за ограничаване на възпалението и възстановяване на ставата е и употребата на редица продукти, които не принадлежат към изброените по-горе основни групи. Те са по-скоро хранителни добавки, мазила и съпътстващи препарати, употребата на които цели да се насърчи възстановяването на поразената става.

Разнообразието от подобни препарати прави невъзможно тяхното изброяване, затова ще се спрем едва на няколко, които принадлежат към различни направления. Ето какво подбрахме за вас:

Ре-флекс

Ре-флекс попада в групата на хранителните добавки при ставни проблеми. Уникалното при този продукт е това, че приемът му спомага за самостоятелното регенериране на организма. Комбинацията от полезни вещества подобрява кръвообращението, в резултат на което се намалява сковаността и неразположенията в коленете, раменете, таза. Болката също се повлиява успешно.

Полезността си Ре-флекс дължи на т.нар. ревулсивен ефект – един от най-популярните нови методи за решаване на проблеми със ставите.

Съдържа добити по натурален начин масла от сусам, ленено семе, джинджифил, коприва.

Крем със зеленоуста мида

Съставките в Крем със зеленоуста мида на Sanct Bernhard са така подбрани, че помагат при различни проблеми със ставите, мускулите и сухожилията. Действат подхранващо и релаксиращо, като в същото време имат и противовъзпалителен ефект. Препоръчват се при редица заболявания на опорно-двигателната система, в това число и при възпаление на бурсата.

Съдържа екстракт от зеленоуста мида, камфор и евкалипт.

Стоп Пейн

Подход за преодоляване на болката при бурсит, който заслужава внимание, е и употребата на уреда Стоп Пейн. Става дума за уред, изграден на основата на иновативна технология, който спомага за подобряване на цялостното състояние на организма. Елиминира болката в различни части на тялото, появили се в резултат на травма или заболяване. Повлиява успешно и болка и скованост, провокирани от бурсит.

Биосел Колаген

Биосел Колаген е вариант за поддържане на доброто състояние на ставите. Използва се с успех за преодоляване на възпалението при различни ставни проблеми, в това число и при бурсит, като в същото време укрепва съединителната тъкан и отделните елементи на ставите.

В състава на добавката влиза освен колаген, ползите от който са добре познати при проблеми с опорно-двигателната система, но още и хилауронова киселина. Комбинацията от тези вещества спомага за по-бързото възстановяване на ставите след възпаление, поразило околоставната торбичка, подпомага гъвкавостта и насърчава преодоляването на дискомфорта и сковаността при движение.

Нанобелт
Нанобелт облекчава болката в кръста!

Не на последно място, вариант за справяне с проблеми със ставите е и магнитният колан Нанобелт. Поставянето му спомага за преодоляване на възпаления от различен характер, поразили гръбначния стълб или кръста.

Ефектът си – да възвърне увереността в движението и да елиминира сковаността – Нанобелт дължи на иновативни нанотехнологии в комбинация с положително действие на 17 мощни магнита.

Доказано е, че магнитният колан бързо и ефикасно облекчава болката, ограничава спазмите, действа противовъзпалително и подобрява микроциркулацията на кръвта.

В потвърждение на тези твърдения идва и мнението на Цветомир К.Л., което си позволяваме да копираме от популярен здравен онлайн портал:

„На 32 г. съм от Пловдив. От 19-годишен работя тежка физическа работа, последните няколко години съм работник в склад за фаянс. Работата ми е свързана с ежедневно вдигане на тежки кашони и прочие. Няма да ви казвам как постепенно всички мускули и кости започнаха да ме болят. Най-тежко беше положението с кръста и с левия крак горе в хълбока. Посетих няколко лекаря тук в града, пращаха ме и в София. Пих, мазах, почивах и нищо. Нанобелт ми купи приятелката ми заради кръста. Носех го от сутринта, през целия ден в склада. Това беше вторият подобен колан, но от този съм по-доволен. Кръстът вече ме отпусна, а отскоро мога да движа по-свободно и левия крак.”, пише Цветомир К.Л.

Какво е бурсит?

Бурсит представлява възпаление на околоставната торбичка (бурса), което може да се появи във всяка една част на опорно-двигателната система. В резултат на възпалението се получава дразнене на тъканта, която покрива вътрешността на бурсата, тя загрубява и започва да произвежда интензивно синовиална течност.

По правило количеството на въпросната течност е минимално, а стените на самата околоставна торбичка, която има леко приплесната форма, се плъзгат гладко и безпроблемно една спрямо друга. По този начин се осигурява нормалното движение на структурите, между които е разположена бурсата.

Когато настъпи възпаление, в резултат на загрубелите повърхности и повишеното количество течност, се увеличава и налягането в торбичката, появяват се затруднения и болка.

Факторите, които могат да доведат до това състояние, са разнородни. Обединява ги това, че при продължителен възпалителен процес в бурсата се наблюдава отлагане на калциеви кристали.

Самото състояние бурсит може да протече в:

  • остра форма – появява се и се развива бързо със силно изразени неразположения. Преминава след адекватно лечение;
  • хронична форма – симптомите са слаби или се появяват на пристъпи, но са налице за дълъг период от време.

Причини за бурсит

Както вече споменахме, различни са обстоятелствата, при които може да се развие бурсит. Най-общо причините за възникване на състоянието могат да се разграничат в 3 основни групи:

  • травма – може да става дума за остра или едномоментна травма или за такава, която има хронични последици;
  • инфекция – при инфекция в тялото навлизат болестотворни микроорганизми, срещу които организмът задейства механизма на възпалението с цел ограничаване на инфекциозния процес;
  • отлагане на микрокристали.

Травмата като причина за бурсит се среща най-често. В повечето случаи става дума за хронична травма, появила се в резултат на многобройни и многократно повтарящи се нормални движения. Те предизвикват микроразкъсвания и изливи на минимални количества кръв и тъканни течности в бурсата, които предизвикват възпаление. Състоянието е характерно както за спортисти, така и за хора, които в ежедневието си изпълняват рутинни дейности.

По-рядко причина за бурсит е остра травма, обхващаща най-вече повърхностно разположените бурси – на лакътя, на коляното и други. При тях вследствие на удар или друго нараняване в околоставната торбичка зе излива малко количество кръв, което стартира възпалителен процес.

Претоварването на дадена област от тялото също може да предизвика възпаление.

Инфекцията, появила се след проникване на микроорганизми в бурсата, най-често се появява при дори микроскопично разкъсване на кожата.

В редки случаи инфекцията достига до ставата по кръвен път, когато болестотворните патогени са обхванали друг орган или структура.

Някои заболявания и състояния, например хронично бъбречно заболяване, захарен диабет, алкохолизъм, също са предпоставка за по-лесно инфектиране на бурсата.

Отлагането на кристали като причина за бурсит се свързва в повечето случаи с отлагане на кристали на пикочната киселина при болни от подагра.

Симптоми на бурсит

Без значение от причината за възпаление на околоставната торбичка , от това коя е поразената става и къде точно е разположена тя, като основни симптоми на бурсит се сочат следните:

  • болка – локализира се малко над мястото на самата бурса, като интензитетът варира. Често преминава през тъпа до остра, усилва се при изпълнението на някои движения и заемането на дадена боза, при които налице е триене на стените на бурсата една в друга. При натиск се усилва.
Болката е основен симптом на бурсит!

При остър бурсит болката се появява бързо и е изключително отчетлива, докато при хроничната форма се наблюдава постепенно усилване и достигане до умерена форма.

При много пациенти с бурсит болката често се появява и през нощта и е причина за неспокоен и непълноценен сън;

  • подуване – симптомът е характерен най-вече за повърхностно разположените стави. Провокира се от увеличеното количество серозна течност в торбичка;
  • зачервяване – зачервяване на надлежащата кожа се появява отново при разположени близо до повърхността стави, каквито са лакътя, коляното и други. Дължи се на повишеното количество кръв и други телесни течности. В някои случаи силното зачервяване е признак за инфекциозен източник на възпаление;
  • топлина – често кожата над бурсата е с по-висока температура. Обяснението, което се дава, е сходно с това за предходния симптом;
  • затруднено движение – при бурсит се наблюдават характерни ограничения в движението на засегнатата става. Проблемни са движенията, при които е налице триене или разтягане на стените на бурсата при съкращаване на сухожилия и мускули;
  • триене – усещането за триене като симптом на бурсит е налице, когато причина за заболяването е отлагането на кристали – при подагра, например, или при дълбоко възпаление, довело до отлагането на калциеви кристали.
  • температура – ако причината за състоянието е инфектиране с болестотворни микроорганизми, то често телесната температура се повишава.

Бурсит – рискови стави?

Както споменахме, торбичката при всяка една става в човешкото тяло може да се възпали. И все пак като най-често срещани се определят следните бурсити:

Бурсит на рамото

При тази форма на заболяването болката се локализира отпред или встрани на рамото, като характерно е усилване през нощта. Самото повдигане и отвеждане на ръката встрани се свързва с болка, която отшумява при придвижване над 90-100 градуса. Останалите движения не са или остават съвсем слабо засегнати. Почти не се наблюдават подуване или зачервяване, а по-скоро стържене или прескачане.

Бурсит на лакътя
Бурсит на лакътя е сред честите форми на болестта!

Нарича се още бурсит на олекранона и се характеризира с наличието на отчетливо подута, зачервената и болезнена формация при лакътя. Разположена е над костната изпъкналост на костите над предмишницта. При сгъване и разгъване се увеличава интензитетът на болката, тъй като стените на бурсата се обтягат.

Бурсит на коляното

За бурсит на коляното или още за препателарен бурсит са типични подуване, зачервяване, болка, обхващащи преднодолната повърхност на капачката. Оплакванията се появяват около седмица след силен удар или друга травма на коляното.

Възпаление на бурсата на „пачия крак”

Това е състояние, което засяга най-вече жените с наднормено тегло, при които са налице артрозни изменения на колянната става. Характеризира се с остра болка във вътрешната страна на коляното при сгънато положение на крака, която през нощта по правило се усилва. В някои случаи болката се излъчва и към прасеца или към вътрешната страна на бедрото. Наименованието си възпалението дължи на специфичното подуване, което се появява от вътрешната страна на коляното и често наподобява пачи крак.

Бурсит на петата

Става дума за възпаление на бурсата, разположена около ахилесовото сухожилие. Болката се локализира в задната част на петата и се усилва при пасивно разгъване на ходилото, т.е. когато се приближава към подбедрицата, или при сгъване на ходилото. Появява се често при хора, които въряват много, или при такива, които носят неудобни обувки на висок ток;

Бурсит на седалището

При продължително седене или вървене се появява остра болка в областта на седалището, която често продължава към задната повърхност на бедрото.

Бурсит на хълбока

Наричан още трохантерен бурсит, който се наблюдава по правило при жени на средна възраст с повишено телесно тегло, при които е индикиран проблем с тазобедрената става. Болката по правило е тъпа, усеща се дълбоко отстрани на бедрото. При натиск, лежане на една страна, изкачване на стълби и други се усилва.

Бурсит – лекар и диагноза

Без значение дали става дума за някоя от изброените по-горе форми на възпаление или за проблем с друга става, добре е при съмнения за бурсит да се потърси лекарски съвет. Това важи с пълна сила особено за случаите на инфекциозен причинител и повишена телесна температура. Оплаквания, които не бива да се пренебрегват, са:

*остра болка в зоната на околоставната торбичка;

*затруднения в движенията;

*болка и оток в ставата;

*болка, оток, зачервяване, които се локализират в повече от една зона на тялото или мигрират;

При необходимост се извежда част от течността!

Ако решите да предприемете домашно лечение, но то не подейства за срок от 5 до 7 дни, консултацията със специалист е задължителна.

Първоначално можете да потърсите съвет от личния лекар, който при необходимост може да насочи случая ви към ортопед-травматолог.

Конкретна диагноза се поставя въз основа на обстоен преглед и снета анамнеза. Оглед, опипване, проследяване на движенията са най-честите методи за определяне на състоянието. Важно условие е сравняването на ставата със симетрично разположената от другата страна на тялото.

Допълнителни изследвания, които могат да се наложат с цел конкретизиране на състоянието, са:

  • рентгенография – използва се за отхвърляне на вероятността от други заболявания на костите;
  • анализ на течно съдържимото на бурсата – течността се изследва за наличието на белези за инфекция, хронично заболявания и други;
  • кръвен анализ – взема се кръв от периферна вена и се търсят индикации за инфекция;
  • магнитен резонанс, ултразвуково изследване и други се прилагат в по-редки случаи.
Лечение на бурсит

След като се потвърди диагнозата бурсит, може да се пристъпи към конкретно лечение. От съществено значение е да се определи каква е конкретната причина за състоянието – дали става дума за травматичен, инфекциозен или за бурсит в резултат на отлагане на кристали. Не бива да се пренебрегват и други особености на състоянието, каквито са продължителността и интензитетът на оплакванията, наличието на съпътстващи заболявания, общо здравословно състояние на пациента.

Ако се отхвърли категорично наличието на болестотворни микроорганизми към източник на възпалението, то основните методи за справяне с неразположението са студени компреси, почивка и прием на противовъзпалителни и обезболяващи продукти. При необходимост чрез аспирация може да се изведе част от течността от околоставната торбичка, което ще намали напрежението и съответно оплакванията.

Ако пък се потвърди инфекциозният характер на състоянието, по правило се налагат по-агресивни методи за лечение. Прилага се антибиотично лечение, като при необходимост антибиотиците се вливат интравенозно.

Течността, която се изтегля от бурсата, задължително се изпраща за анализ, за да се изолират с точност микробите, причинили инфекцията.

При тежки случаи на възпаление може да се наложи поставянето на дренаж или отстраняване на възпалената бурса по хирургичен път (бурсектомия). След заздравяване на раната от интервенцията се смята, че съседната на възпалението става функционира без затруднения.

Усложнения при бурсит

Острият бурсит възниква внезапно. Усеща се болка, ставата се зачервява, подува се и се затруднява сгъването й.

В случай, че не се приложи адекватно лечение, острият бурсит преминава в хронична форма. Все по-трудно става сгъването на ставата, а възпалението се засилва.

Ако и в тази ситуация пациентът не се погрижи за здравето си, бурситът достига до гнойна форма. Често се наблюдава появата на абсцес, който засяга и околните тъкани.

Източници:

https://www.webmd.com/pain-management/arthritis-bursitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/152120.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Бурсит – прочетете всичко важно за болестта и лечението й

  1. Ангелина Барова . каза:

    Имам въпрос.
    Такава болка изпитвам на същото посочено от вас място.
    Правиха ми снимка и решиха че е от дискотеката херния.Изпусаха ми аркоксия 90 .Колко ще трябва да я пия.
    Болките спират и пак почват.
    Стълби много трудно изкачвам.
    Нощем не мога да спя от болки.
    Само хапчета смятам че не ми действат вече.Дайде съвет
    Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *