ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Топ 10 на грешките при хемороиди и над 30 съвета за правилно лечение

Хемороиди. Грешки при хемороиди. Лечение на хемороиди: билки, натурални елементи, народни рецепти. Лекарства. Свещички. Крем/мехлем. Добавки. Операция. Лазерно премахване. Хранене при хемороиди. Какво представляват хемороидите? Вътрешни хемороиди. Външни хемороиди. Симптоми. Причини.

Хемороидите причиняват болка!

Ако страдате от хемороиди, сигурно сте изпробвали всевъзможни продукти, медикаменти, билки и натурални елементи, спазвали сте десетки съвети, диети и режими. Някои с успех, други дори без най-малкия помен от облекчение. Без да ви натякваме защо и кога сте допуснали основните грешки, ще ги споменем мимоходом и ще продължим към това, което по всяка вероятност ви интересува. А именно кое е правилното лечение при ужасяващите хемороиди.

Топ 10 на грешките при хемороиди

Ето кои са основните грешки, които хората, страдащи от хемороиди, допускат:

Отложено лечение

При много пациенти проблемът с хемороидите се влошава, защото те не предприемат лечение непосредствено след появата на първите симптоми, а чакат кървенето и болката да станат ежедневие, за да посетят специалист.

Неподходящ лекар

Във връзка с горната грешка е и обстоятелството, че заради неудобство или срам, мнозина се консултират с личния си лекар, а не се насочват директно към проктолог – лекарят, който в най-голяма степен е запознат със спецификата на проблема.

Без диагноза

Неправилно е да се смята, че всяка болка или неразположение, свързани с ануса, са предизвикани от наличието на вътрешни или външни хемороиди. Често се предприема самолечение без поставена диагноза и без потвърждение, че здравословните проблеми са провокирани именно от хемороиди.

Неглижирани причини

Често допускана грешка е да се търсят единствено методи за намаляване на симптомите на вече възпалените и кървящи хемороиди. Едновременно с подобряване на моментното състояние, трябва да се подходи с нужното внимание и към причините, довели до него, и към начините за справяне с тях.

Прибързана операция

Често в отчаянието си, че не настъпва подобрение на състоянието им, хората прибързват и се подлагат на операция. Трябва да се има предвид, че оперативната намеса е за отстраняване на конкретното образувание. Тя не е гаранция, че след време проблемът няма да се повтори – дори по-изострен и нелечим.

Възможни усложнения

Опасност крие не само прибързаната реакция, но и липсата на каквито и да било действия. Често оплакванията като спорадично кървене, нередовна болка, парене и сърбеж от време на време се неглижират, докато не се стигне до анемия, пролапс на ануса и други усложнения.

Занижена лична хигиена

При хемороиди личната хигиена е от изключително значение. Някои източници препоръчват измиване след всяко изхождане, което да замени стандартното използване на тоалетна хартия.

Много лаксативи

Тъй като преобладaващите източници сочат запека като основна причина за появата на хемороиди и за тяхното възпаление, мнозина прекаляват с приема на лаксативи като превантивна мярка. Не се отчита обаче обстоятелството, че и честата диария може да е предпоставка за разглежданото състояние. А привикването към разхлабващи продукти може да се окаже причина за редица други здравословни проблеми.

Зараза

Погрешно е да се смята, че т.нар. хемороидална болест е заразна и че с хемороиди можете да се заразите от друг човек при какъвто и да било контакт.

Излекуване

За жалост, при много от пациентите с хемороиди не настъпва пълно излекуване. При спазване на основните насоки за хранене, движение, лична хигиена и подобни, при прилагане на подходящо лечение се подобрява моментно състояние, т.е. премахват се наличните хемороиди, а с това и оплакванията. Скоро или след дълъг период от време обаче няма гаранция, че няма да се появят нови хемороиди и да се повтори обиколката в омагьосания кръв от болка и проблемно изхождане.

Изпитани съвети, рецепти, мехлеми и продукти при хемороиди

Спряхме се на основните грешки, които се допускат при разбирането и лечението на хемороиди. А сега идва ред и на нашето предложение за над 50 съвета за преодоляване на основните оплаквания, предизвикани от хемороидална болест. Започваме с изпитани домашни рецепти и съвети за употреба на естествени продукти.

Чесън или чесън със зехтин

Сред изпитаните природни продукти, които облекчават оплакванията, е чесънът. Той може да се приложи под разнородни форми в зависимост от предпочитанията на самия пациент.

Вариант е сок от чесън под формата на компрес. За целта се счукват няколко скилидки чесън, прецеждат се и към получения сок се добавя малко количество сол. Сместа се оставя на хладно или в хладилник за няколко часа. След което се нанася внимателно върху самите хемороиди. Отгоре мястото „се запечатва” с тънък слой свинска мас, за да може лекът да подейства. Процедурата се изпълнява до подобряване на състоянието.

Друг начин за директно приложение на чесън е да се постави обелена и почистена скилидка чесън директно в ануса и така да се прекара нощта.

В популярен форум четем и друга рецепта:

Картоф или компрес с картоф

Суровият картоф е друг изпитан домашен лек при хемороиди. Вариантите за приложение отново са многобройни.

Парче картоф с дебелината на малкия пръст на ръката, предварително почистено, се поставя внимателно в ануса. Оставя се да действа цяла нощ, а на сутринта внимателно се отстранява.

Ползите от картофа могат да се извлекат и под формата на компрес. За целта се настъргва картоф с големината на юмрук на едро ренде. Поставя се върху марля или тензух, който се нанася върху ануса, колкото е възможно по-плътно. Компресът престоява поне 2 часа, през което време е препоръчително тялото да е в покой. Процедурата се повтаря ежедневно до преустановяване на кървенето и отшумяване на симптомите.

Ленено семе на отвара

При хемороиди в продължение на 10 дни се приготвя отвара от ленено семе. Пропорцията е 1 с.л. ленено семе и 200 мл вода, като дозата се приготвя сутрин. Оставя се да заври за минутка, след което кисне под капак за 30 минути. След прецеждане се изпива ½ от дозата, а останалата част 15 минути след вечерята.

Рициново масло при кървящи хемороиди

Ако хемороидите са възпалени, набъбнали са и кървят, поне 2-3 пъти на ден се мажат с чисто рициново масло. Продуктът се използва и след всяко изхождане, както и при парене или сърбеж.

Червено цвекло за стомашно-чревния тракт

Установена е връзката между функциониране на стомашно-чревния тракт и наличието на хемороиди. Именно поради това се препоръчва редовната консумация на червено цвекло, което е източник на разнообразие от микроелементи, соли и витамини със значение за храносмилането.

Полски хвощ за лечение

Вариантите за лечение на хемороиди с употребата на полски хвощ отново са няколко. Ето какво ни пише К. Йорданова:

„Имам хемороиди, които се появиха след второто раждане. Утихват, после пак се появяват. Кървят, сърбят, парят, направо не мога да си седна на Д-то, с извинение.
Забелязала съм, че често появата им е малко след период, в който съм била затруднена при посещенията на тоалетната. Именно поради това, щом усетя, че се запичам, ежедневно си приготвям чай от полски хвощ. Дозата е елементарна – 1 лъжица от билката и 1 чаша гореща вода. Кипвам за минутка и оставям да се запари за още 10. След като прецедя, изпивам на малки глътки. И така за седмица или 10 дни. По този начин си решавам не само проблемите с изхождането, но и облекчавам хемороидите и по-точно не им позволявам да се разкървавят.“, приключва нашата читателка.

Вариант за лечение на хемороиди с полски хвощ откриваме и в рецептите на Мария Требен.

Според заръките й свежа билка се почиства, измива и се смачква до каша върху дървена дъска. С болното място се налагат възпалените хемороиди. Оставя се да действа възможно най-дълго, след което мястото се измива с хладка вода.

Смрадлика
Смрадлика има антисептичен ефект при хемороиди!

За ефектите от смрадликата при локално приложение се знае много. Тя има мощно антисептично действие, което благоприятства заздравяването на тъканта при хемороиди. Препоръчва се ежедневното измиване с отвара от смрадлика. Вариант са и седящите вани, които се практикуват по няколко пъти на ден за по 10 минути.

Чай от жълт кантарион при хемороиди

Знае се, че при хемороиди помага и жълтият кантарион под формата на лековита отвара. Приготвя се от 1 лъжица билка и 250 мл гореща вода. Запарването трае не повече от 5 минути, след което лекът се прецежда и се изпива подсладен с малко мед.

Лекарства при хемороиди

Както голяма част от съветите, които дадохме по-горе, така и медикаментозното лечение на хемороиди в голямата си част има една основна цел – да доведе до моментно облекчение на симптомите. Причините, довели до появата на неразположенията, често остава незасегната. Дори в покой, скоро след терапията тя може да се активизира отново и да предизвика повторно активизиране на хемороидите.

В голямата си част медикаментите за лечение на хемороиди, които са налични в аптечната мрежа, съдържат растителен екстракт, който действа укрепващо по отношение на стените на кръвоносните съдове. Това важи както за препаратите за вътрешни, така и за външни хемороиди. Обстоятелството за честото приложение на подобни извлеци от лековити растения се дължи на факта, че те рядко предизвикват странични ефекти и взаимодействат добре с други продукти.

Ако обаче в терапията за лечение на хемороиди се включат противовъзпалителни или обезболяващи препарати или съставки с подобен ефект, то подборът трябва да е внимателен. Под внимание трябва да се вземат противопоказанията, които са налице при пациенти с проблеми с кръвосъсирването, с доказани алергии и други.

Не бива да се допуска и предозиране с болкоуспокояващи, което се среща сравнително често. Причината за прекомерния прием на подобни медикаменти се крие в това, че те действат при пациенти в начални стадии на хемороидална болест. С напредването на заболяването отслабва и действието на нестероидните противовъзпалителни средства.

Сред често предписваните медикаменти при хемороиди са:
Диокет
Диокет се използва при хемороиди!

Диокет принадлежи към групата на венотонични препарати. Прилага се при редица състояния, свързани с венозна недостатъчност, при тежест в краката и хемороидални кризи.

Трябва да се има предвид, че при липса на облекчение на симптомите при 15 и повече дни на прием, добре е да се посети лекар.

Препоръчително е по време на приема на Диокет да се промени начинът на живот в посока на здравословни навици, да се избягва злоупотребата с храна и директното излагане на слънце и топлина.

Флебодия

Основното предназначение на Флебодия е за по-добър тонус на мускулите на стените на кръвоносните съдове. В същото време увеличава устойчивостта на малките кръвоносни съдове по отношение на вредните влияния. Помага при проблемно кръвообращение, при обострени хемороиди и срещу капилярна чупливост.

Препоръчителният прием е до 15 дни, след което трябва да се потърси адекватна лекарска помощ при продължаващи оплаквания.

Цикло 3 Форте

За лечение на венозни циркулационни нарушения, каквито са тежестта в крайниците, отокът, болката, както и при остри хемороидални кризи често се назначава и терапия с Цикло 3 Форте. Продуктът представлява комбинация от 3 активни съставки – витамин С, хесперидин метил халкон и екстракт от бодлив храст. Използва се за венотоник и вазопротектор.

Детралекс

Детралекс е още един продукт, който често се предписва при хемороиди. Приемът му повишава венозния тонус и устойчивостта на малките кръвоносни съдове. Използва се за преодоляване на симптомите на венозно-съдови нарушения, сред които изморени и отекли крака, болка) и на остра хемороидална криза, включваща болка, дразнене, сърбеж.

В случай на възпалени и кървящи хемороиди се препоръчва 4-дневен екстремен курс на лечение. На ден се приемат по таблетки. Следват 3 дни, по време на които дневната доза е от 3 таблетки. Ако тази схема не доведе до желаното облекчение, най-добре да се потърси съвет от страна на специалист.

Смята се, че Детралекс е сред продуктите, които не само че облекчават моментното състояние, но и имат потенциал за лечение. Ако се съчетае със здравословен начин на живот, редовно движение и спазване на определен хранителен режим, препаратът е в състояние да нетутрализира оплакването за дълъг период от време.

Свещички при хемороиди

За локално приложение и с бърз ефект при болка, кървене или друг симптом на възпален хемороид се използват и свещички. В аптечната мрежа се предлага като супозитории, които действат ефикасно при вътрешни и външни хемороиди.

Сред популярните продукти в тази група са:

  • Прокто-Гливенол – активните съставки в свещичките Прокто-Гливенол са трибенозид и лидокаин, които действат облекчаващо при болка, парене, сърбеж. В същото време намаляват отока, успокояват възпалението и подобряват съдовия тонус. Трябва да се отбележи, че супозиториите не съдържат кортикостероиди, поради което могат да се използват за дълъг период от време без риск от странични ефекти. При остри хемороидални кризи се препоръчва поставянето на 1 свещичка сутрин и 1 вечер. След отшумяване на оплакваният терапията продължава само с употреба вечер, но не по-дълго за период от 7 дни;
  • Цикатридина – препоръчват се при вътрешни и външни хемороиди, при фисури и други анални неразположения. Свещичките съдържат хилауронова киселина, както и екстракти от лековити растения – невен, алое вера, азиатска центела и етерично масло от чаено дърво. Употребата спрямо препоръките – по 1 свещичка на 24 часа – подпомага процеса на заздравяване на тъканите, като едновременно с това намалява опасността от рецидиви. Лечението продължава 10 дни или спрямо лекарското предписание.

Може да се каже, че преобладаващата част от коментарите след употреба на Цикатридина супозитории при хемороиди са положителни. Ето какво четем в популярен здравен форум:

Други препарати при хемороиди

Сред популярните още продукти, които се препоръчват за лечение на хемороиди, са:

  • Калиев перманганат – калиевият перманганат има благоприятно действие върху основните симптоми на хемороидална болест. Използва се най-вече за облекчаване на сърбежа, като се препоръчват топлите седящи вани, при които калиевият перманганат се комбинира със смрадлика, лайка, дъбова кора;
  • Гентамицин – мненията за това приложим ли е Гентамицин при хемороиди са разнопосочни. От една страна, смята се, че Гентамицинът се използва като антимикробен продукт, който не би следвало да има отношение към хемороидите. От друга, някои медици защитават тезата за инфекциозния им произход и за лечебния ефект на разглеждания продукт.

Мехлем/крем при хемороиди

За локално лечение на хемороиди и по-точно за облекчаване на неотложните симптоми са налични и голям брой мазила. Става дума за унгвент, крем, мехлем и всичко останало, което се нанася на тънък филм върху засегнатата област и спомага за преодоляване на неразположенията. Специфичното при тях е, че са предназначени за лечение на външни хемороиди и че могат да имат различно действие – кръвоспиращо, болкоуспокояващо, противовъзпалително и прочие.

Хемороидосан
Хемороидосан е ефективен при хемороиди!

При разширени вени и хемороиди изпитано мазило е Хемороидосан на Матсан Дойч. Кремът е разработен по специална технология и помага за възстановяване на тонуса на кожата при хемороиди, разширени вени, хематоми. В състава му влизат изпитани натурални продукти – прополис, капсаицин, черен оман, комбинацията между които драстично повишава способността на кожата да се регенерира.

Достатъчно е само Хемороидосан да се нанася по няколко пъти на ден в поразените зони и да се втрива леко.

Тибетски балсам с мумийо

Тибетски балсам с муийо е продукт, който се прилага при разширени вени, хемороиди и тромбофлембити. Насърчава регенерацията на тъканите и има мощно тонизиращо действие върху вените. В състава на тибетския балсам влизат още освен мумийо, още прополис и ароматни масла, които действат противовъзпалително, намаляват болката и спомагат за по-добрата циркулация на кръвта.

тибетски билков балсам
Тибетски билков балсам с мумийо – лек за всяка болка!
Герофит

В състава на крема Герофит влиза натурален извлек от невен, който съдържа изобилие от полезни вещества. Всички те благоприятстват възстановителните процеси в кожата и меките тъкани както при хемороидална болест, така и при чупещи се капиляри, труднозарастващи рани, лоша венозна и капилярна циркулация.

В състава на Герофит се включват още етерични масла от лавандула, кипарис, смрадлика, мента и други, които укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват възпалението и облекчават сърбежа.

Препоръчва се употреба по 2-3 пъти на ден, като поне 1 час след нанасяне кремът не бива да се отмива.

Масту

Масту маз или унгвент е продукт, предназначен за лечение на хемороиди. Употребата му намалява симптомите на дразнене, сърбеж, парене и секреция, насърчава зарастването на кървящите участъци.

Използва се по 2-3 пъти на ден, като се нанася около и в ануса при предварително почистена зона. Не бива да се използва за период от повече от 30 дни.

Добавки при хемороиди

Темата за успешното справяне с проблемни хемороиди няма да бъде пълна, ако пропуснем да споменем ролята, която има хранителните добавки. Те се разполагат между натуралните методи за лечение и лекарствените препарати, като подбират силни страни и от двата подхода.

Ще се спрем на няколко добавки, за които се знае, че едновременно регулират храносмилането и възпрепятстват появата на хемороиди.

Натуралакс 3

Натуралакс 3 е естествен продукт със съдържание на алое ферикс, копър, джинджифил и мента, които регулира функционирането на стомашно-чревния тракт, прочиства червата, помага при лоша перисталтика и киселини. Всички тези полезни свойства на продукта го правят правилен избор при хемороиди, пряко свързани с влошени храносмилателни функции.

Бодилакс
Бодилакс елиминира запека, а оттам и хемороидите!

Бодилакс е хранителна добавка, която се използва основно за преодоляване на проблеми с изхождането. Но етеричините масла и влакините в състава й са с незаменим ефект при редица проблеми на храносмилателната система, в това число и при хемороиди.

Чрез редовното изхождане, което се постига чрез приема на Бодилакс, се намалява риска от разкъсване на наличните хемороиди и се премахват основните предпоставки за възпалението им.

Бромелаин

При подут стомах, запек и хемороиди помага Бромелаин. Продуктът се отличава с доказан ефект при злоупотреба с мазна храна, пържена храна, алкохол и останалите хранителни навици, които предразполагат появата на хемороиди.

Самото действие на добавката е насочено към насърчаване на действието на добрите бактерии в червата, които са от значение за дефекацията и детоксикацията на организма.

Операция при хемороиди

При хемороиди често се прилага операция!

В напреднал стадий на хемороидална болест се препоръчва операция. Сред често прилаганите методи е т.нар. метод на Лонго, при който се използва механичен съшивател. Засегнатата лигавица се изрязва, а с нея и възпалените хемороиди. Поставят се 2 реда скоби, ролята на които е да съединят краищата на лигавицата.

В някои случаи се прилага и склеротерапия. При нея се инжектират агенти (фенол, хинин-урея и други) в основата на самите хемороиди, като по този начин се прекъсва кръвоснабдяването към съответните възли. За жалост, ефектът от този метод често е временен.

Лазерно премахване на хемороиди

Сред иновативните методи за лечение на хемороиди място намира и лазерната терапия. Тя се прилага с дългосрочен успех, отличава се с бърз период на възстановяване и липса на съпътстващи оплаквания.

Като минуси на този метод за лечение се сочат обаче високата цена, както и невъзможността самите хемороиди да се премахнат в цялост. От там идва и опасността от рецидиви.

Хранене

Нееднократно стана дума, че от съществено значение за превенцията и лечението при хемороидална болест е храненето. Богатата на фибри храна, изобилието от плодове и зеленчуци е водещ компонент на благоприятстващо доброто здраве меню. Препоръчват се още кафяв ориз, пълнозърнести продукти и изобилие на течности. Всички тези съвети ще насърчат дефекацията, а оттам ще помогнат и да се избегне появата на хемороиди.

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове. Те се появява в областта на ануса и крайната част на дебелото черво – ректума. Самите разширени съдове представляват кавернозни тела, т.е. те са разположени на прехода между венозните съдове и артериалните съдове, които по правилно са налични в тази част от организма. В тях се задържа ясна артериална кръв с червен цвят. До характерните оплаквания и съответно до кървене се стига, когато въпросните съдове тромбозират или се възпалят.

Хемороидите се срещат и при двата пола, като се смята, че честотата на проявлението им зачестява с напредването на възрастта. Статистиката показва, че всеки втори човек над 50-годишна възраст лекува или се е лекувал от хемороиди.

По своята същност те биват вътрешни и външни.

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди се разполагат във вътрешността на ректума, непосредствено до началото на ануса. Заради специфичното си разположение за наличието им рядко се предполага до момента, в които не се възпалят или не започнат да кървят.

В някои случаи е възможно поради физиологията на зоната вътрешните хемороиди да се смъкнат и да се издадат извън ануса. Тогава се усещат като влажни подутини с по-розов цвят от заобикалящата ги тъкан. Често ситуацията се свързва с болка и неразположения, защото анусът е наистен с голям брой нерви. В повечето случаи хемороидите сами заемат първоначалната си позиция.

Външни хемороиди

Външните хемороиди са разположени по-ниско, подкожно около самия анус. Те пропадат извън ануса по-често, като в повечето случаи това се случва по време на дефекация. Веднъж изскочили, външните хемороиди тромбозират и предизвикват почти нетърпима болка. Те имат стряскащ лилав цвят и кървят с ясна червена кръв. Въпреки че състоянието не е сериозно от здравословна гледна точка, то предизвиква редица оплаквания, основното от които е болката.

При повечето пациенти тромбозните хемороиди преминават без да се налага специално третиране в рамките на няколко седмици.

Ако обаче болката е нетърпима или продължи прекалено дълго, препоръчително е да се посети лекар или да се приложи метод за самостоятелно третиране.

Основни симптоми

Ако става дума за вътрешни хемороиди, то те нямат ясно изразени признаци до момента, в който не пропаднат надолу или не започнат да кървят. В повечето случаи това се дължи на притискането по време на изхождане, особено при запек. Възможно е самите изпражнения да разкъсат хемороидите и да предизвикат кървене и болка.

При външни хемороиди основният признак е наличието на подутини около ануса. Голяма част от симптомите на разглеждания здравословен проблем се дължат на образувалите се кръвни съсиреци.

Без значение от това дали хемороидите са вътрешни, или външни, могат да се изведат няколко основни симптоми на състоянието:
  • болка – основният симптом на т.нар хеморидиална болест е болката. Тя се приписва в повечето случаи на външните хемороиди, но може да бъде провокирана и от разкъсани или изпаднали от ануса вътрешни хемороиди. Самата болка е остра, характерна, нетърпима и заради спецификата на мястото, като се усилва при запек или заклещване;
  • сърбеж и парене около ануса – непосредствено след болката това са най-разпознаваемите белези на състоянието. Паренето, сърбежът и дразненето като цяло се появяват най-често след дефекация и засягат околната тъкан;
  • дискомфорт при изхождане – затрудненото изхождане също е срещано оплакване при наличието на хемороиди. Дискомфортът не е при всяко посещение на тоалетната по голяма нужда, а се появява периодично. Неразположения най-често засягат долната лява част на червото;
  • кървене – кървене от ануса се наблюдава в края на дефекацията, като може да варира от няколко капки при забърсване до струйка кръв. Ако се е провокирано от разкъсване на хемороид, то дължи се на изтъняване на лигавицата и последващо разкъсване на стените на кавернозните тела. Трябва да се има предвид, че ако кървенето е обилно може да се стигне до кръвозагуба или желязодефицитна анемия;
  • секреция – възможна е появата на секреция от ануса, която да е причина и за възпаление на кожата в близост;
  • пролабиране на ануса – до пролабиране на ануса се стига след излизане на вътрешни хемороиди и последващото им нарастване. В началото за изпадането им е необходим натиск или напън, като те се връщат обратно без намеса. С напредване на състоянието остават навън и дори след прибиране отново изпадат. Самото пролабиране се свързва с чувство за тежест, наличието на слуз или инфектиране на кожата.

Причини

Не може с точност да се посочи една конкретна причина за появата на хемороиди. Различни комбинации от фактори могат да стоят в основата на състоянието, като предизвикат болестното разширяване на хемороидите, тяхното разкъсване или кървене.

Запекът се смята за основна причина за хемороиди!

Все пак като водещи причини за неприятното усещане могат да се изведат следните:

  • запек – затрудненото изхождане, усилията и повишеното венозно налягане при констипация водят до проблемно оттичане на кръвта от кръвоносните съдове и е предпоставка за тяхното разширяване;
  • диария – когато е налице период на чести диарии, също може да се стигне до появата на хемороиди;
  • липса на движение – заседналият начин на живот, свързан и с продължителното заседяване, също е предпоставка за трудното оттичане на венозната кръв, а оттам и за появата на хемороиди;
  • бременност – хормоналните изменения, намаляващата стабилност на стените кръвоносните съдове, разширяването на матката са само част от факторите, заради които бременността е рисков период за развитието на хемороиди и за изостряне на основните симптоми;
  • генетична обремененост – смята се, че еластичността на съединителната тъкан, от която са изградени вените, е генетично обусловена. От това в голяма степен зависи дали конкретният човек е предразположен към хемороиди, още към разширени вени и плоско стъпало;
  • хранителни навици – консумацията на мазна храна, пържени, пикантни и лютиви ястия дразни лигавицата на дебелото черво, а оттам и провокира появата на хемороиди.

    За вредни по отношение на този здравословен проблем се смятат още алкохолът, газираните напитки, както и тютюнопушенето

Трябва да се има предвид обаче, че при хора, които спазват основните принципи на хранене срещу хемороиди, такива също могат да се появят. Като причина за това се смята неправилната комбинация между храните;

  • възраст – с напредването на възрастта еластичността на тъканите намалява, което благоприятства появата на хемороиди
  • физическо натоварване – прекомерното физическо натоварване, както и вдигането на тежки предмети повишава налягането в корема, а това е предпоставка за венозен застой и за появата на хемороиди;
  • чернодробни проблеми – някои чернодробни заболявания с хроничен характер са причина за венозен застой в областта на ректума, а оттам и за появата на хемороиди.
венотон
ВЕНОТОН – при разширени вени и хемороиди

Източници:

https://www.onhealth.com/content/1/hemorrhoid_treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *