Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Убива черния дроб, унищожава мозъка: колко вредна е катогенната диета?

Високото съдържание на мазнини в диетата е по-скоро вредно, отколкото полезно

мазнини
Но, за да функционира добре човешкия организъм, мазнините трябва да присъстват в храната. Това не означава, че трябва да сте твърде ентусиазирани и последователни при спазването на диети с високо съдържание на мазнини. Колко опасни могат да бъдат мазните диети?

Доскоро всички ние бяхме уплашени от мазнините. Консумирахме храни без мазнини и вярвахме, че мазнините се натрупват. Днес диетологията гледа на мазнините по съвсем различен начин.

Специалистите признават, че без мазнини няма балансирана и здравословна диета, че мазнините са мазнини, и например рибеното масло трябва да се консумира редовно. Имаше дори и висококалорична (кетогенна) диета, която предписва да се ограничат въглехидратите в храната и да се наблегне предимно на мазни храни. Дали махалото се люлее в обратна посока? Що се отнася до този стил на хранене, дали тялото не страда от продължителното отхвърляне на въглехидратите? Какви са последиците от такава диета? Ето експертното мнение на Елена Кален, диетолог, експерт-психолог, автор на обучението „Красиви навици. Красиво тяло“.

Елена Кален

Подобно на повечето диети, кетогенната диета стана много популярна в самото начало на появата ѝ. Но, не мина време, и в медиите се появиха данни за негативни последици, и дори смърт, в резултат на следването на новата диета. Докато това се случи, хората четяха в интернет за „ефективността“ на кетогенната диета и ентусиазирано започваха да я следват. Освен това, в голяма част от статиите, посветени на кетогенната диета, се предоставяха предполагаеми научни данни. Например, всички сте чували, че за да работи добре, мозъка има нужда не толкова от въглехидрати, колкото от мазнини. Това е очевидна фантастика, и трябва да се знае, че сивата и бялата субстанция, от която е съставен мозъка, не изключва приема нито на мазнини, нито на въглехидрати.

За да бъдете уверени в данните, най-добре е да не се подвеждате от популярни или модни статии, а да разчитате на научни изследвания. Има предостатъчно информация в интернет. Има и едно доказано от времето твърдение, че няма отрова – има доза.

Каква е същността на кетогенната диета?

Кетогенната диета се основава на храни с високо съдържание на протеини и мазнини, с пълно или частично изключване на въглехидратите. Първата цел на тази диета е загуба на тегло. Наистина, протеиновото хранене е много енергийно интензивно, и следователно е ефективно от гледна точка загубата на тегло. Но не е подходящо за всеки, не винаги, не може да се практикува кетогенно хранене дълго време. Факт е, че мазните диети са успешно използвани в медицинското хранене при много заболявания, включително лечение на наднормено тегло. С малко предупреждение: за кратко време, с дозирано увеличение на количеството мазнини и, разбира се, само под наблюдението на лекар.

Противопоказания

При наличието на хронични заболявания, такава диета е просто забранена. Тя може да причини фатални обостряния. Най-често такива са метаболитен синдром, диабет, хипертония, атеросклероза, нарушения на кръвообращението, чернодробни, бъбречни и мозъчни заболявания с неврогенен характер. Дори и за здрав човек диетата с високо съдържание на мазнини е опасна. Тя гарантирано може да причини изброените по-горе заболявания.

Излишъкът от мазнини е вреден?

Вече стана дума за това. Всичко е добро, когато е в умерени количества. Излишната мазнина е вредна, включително и за мозъка, защото черният дроб не може да се справи с изобилието от входящи мазнини, образуват се твърде много кетони, които са токсични главно за мозъка.

Има така наречена кетоацидозна криза. Такава кетоацидозна криза напълно променя метаболизма, тялото натрупва недоокислени метаболитни продукти, които не позволяват пълното функциониране на всички системи и органи. Може да се каже, че има функционална недостатъчност при много органи, водеща до увреждане на мозъка и после до смъртоносен изход. Този стил на хранене е опасен и няма смисъл да го следвате изобщо.

Мозък, мазнини и метаболизъм

Мозъкът се състои не само от мазнини, а от множество клетки, включително неврони, дендриди, кръвни капиляри и други, които се нуждаят от протеини, мазнини и въглехидрати. Протеините са необходими за предаването на генетична информация, мазнините – за образуването на миелинови обвивки. За предаване на нервни импулси са нужни въглехидрати, витамини и цяла серия от биологично активни вещества, чиято структура включва именно въглехидратни компоненти, а не мазнини!

В допълнение, чревната микрофлора влияе върху работата на мозъка, която ще бъде здравословна само в присъствието на въглехидрати, тъй като храната може да се абсорбира напълно само при балансирана диета, в която присъстват протеини, мазнини и въглехидрати.

Можем да заключим, че на първо място трябва да гарантирате на организма балансирана диета от пресни качествени продукти, в които има протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. По малко от всичко, с включен поне един ден, в който се приемат само течности.

И добре запомнете цялата поредица от противопоказания, която има кетогенната диета, сред които са заболявания на черния дроб, сърцето, кръвоносните съдове и мозъка, включително. Помислете дали искате да ви се случи всичко това, само и само да сте слаби. Отслабвайте бавно и здравословно!

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *