Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са сериозните поражения на здравето, които липсата на витамин В1 нанася?

Витамин В1 или тиамин е известен на човечеството от около сто години

витамин В1

Витамин В1 е жизненоважен витамин и неговият недостиг сериозно засяга работата на нервната система. Кого, колко, кога и защо е необходим този витамин? Кой е изложен на риск от дефицитите му?

Витамин В1 е основният „играч“ в мозъка и цялата нервна система. Той може да се нарече и „министър на енергетиката“, тъй като е част от няколко ензими, които играят ключова роля в енергийния обмен на клетъчно ниво. И когато не е в достатъчно количество, ензимите спират да работят и липсва енергия. Както показват проучванията, дефицитът на витамин В1 се развива достатъчно бързо и може да доведе до много негативни последици в тялото, а в тежки случаи дори и до смърт.

Болест на императорите

Състоянието, свързано с тежък дефицит на витамин В1, се нарича бери-бери или заболяване на китайски императори. Факт е, че аристократите в Китай, Япония и други страни от този регион някога са яли само бял очистен ориз, смятан за благороден. Но когато оризът се почиства, полезните вещества, включително витамин B1, се губят. Поради монотонната диета и липсата на други източници на тиамин, това води до сериозен дефицит.

Витамин В1 е водоразтворим. Той не се натрупва в тялото, но излишъкът се отделя в урината. Тази характеристика е типична за всички витамини от категория B. Затова те трябва да се консумират всеки ден, така че да няма дефицит. Важно е, че няма свръхдоза на витамин В, дори ако го консумирате многократно повече от препоръчителната дневна доза. Тялото ще вземе всичко, което е необходимо, а останалото ще се отдели през бъбреците.

На първо място, тиаминът е необходим за синтеза на ацетилхолин, един от най-важните невротрансмитери на нервната система, от който зависи проводимостта на сигналите към мозъка и нервите. Ето защо, когато липсва тиамин, засегнати са предимно нервната система и психиката. Появява се слабост, умора, паметта се влошава. При тежък дефицит, както при бери-бери, нервната проводимост се нарушава, има парализа на краката, хората не могат да ходят и е много вероятно да се стигне до смърт.

Алкохол и витамин В1

Последното голямо огнище на бери-бери е преди 65 години във Филипините. Сега това заболяване не е толкова често, така че не се случва дори в страни, където оризът все още е основна храна. Особен аналог на това заболяване обаче често се среща дори в силно развитите страни. То се нарича Синдром на Вернике-Корсаков – мозъчно нарушение, дължащо се на дефицит на тиамин. Алкохолните напитки, с които често и постоянно се злоупотребява, имат вина за това. Дефицитът на витамин В води до поражение на нервите, появява се треперене, краката не се подчиняват, а след това болният обикновено спира и да ходи. Факт е, че когато се консумира алкохол, нуждата от витамин В1 значително се увеличава.

Подобна ситуация се случва и при хората, които прекаляват със сладкото. Голямото количество въглехидрати в храната изисква повишено количество тиамин. Той е в обвивката на зърната, а когато ги няма – витамин В1 се губи. Ето защо е добре да се избира хляб само от пълнозърнесто брашно, и овесена каша – не с полирани зърна, а с такива, при които е запазена обвивката на зърната.

Симптомите на недостатъчност

Отначало няма специфични симптоми. Слабост, умора, недостиг на въздух и сърцебиене – всичко това се случва и при множество други заболявания. Как да определите какво причинява тези симптоми: липса на витамин или нещо друго? Първо, помислете дали има реални причини за такива проблеми. На второ място, анализирайте диетата си – има ли в нея достатъчно продукти с витамин В1? Ако няма други причини и съставът на продуктите не е идеален, най-вероятно става въпрос за липса на витамин В1.

Важно!

Необходимост от витамин В1 (mg)

За деца

до 12 месеца. – 0.3 до 0.5
1-3 години – 0.8
3-7 години – 0.9
7-11 години – 1.1
11-14 години – 1.3
14-18 години:
за момчетата – 1,5,
момичета – 1,3

За възрастни

Мъже и жени – 1.5
Бременни – 1,7
Кърмачки – 1,8

За да набавите тиамин по естествен начин, предпочитайте ето тези храни:

– сусамов тахан
– слънчогледови семки
– сушени билки и подправки
– крехки свински пържоли
– кедрови ядки
– макадамия
– шам фъстък
– кафяв ориз
– ленено семе
– аспержи.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *