Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВИТОПРИЛ / VITOPRIL

Съдържа лизиноприл, калциев хидроген фосфат дихидрат, магнезиев стеарат, царевично нишесте, манитол, силициев хидроксид, колоиден , прежелатинизирано царевично нишесте

Предназначение

витоприлВИТОПРИЛ е лекарствен продукт от типа АСЕ-инхибитори или инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Приемът на този медикамент предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, от което следва понижаване на артериалното налягане и оптимизиране на кръвообращението. По този начин сърцето по-успешно снабдява с кислород всички тъкани в организма.

Медикаментът е подходящ за потребители с хипертония и сърдечна недостатъчност, както и за пациенти след прекаран инфаркт, с отслабени бъбречни функции като последица от диабетна прогресия или хипертония.

Как се приема

Приемът на ВИТОПРИЛ трябва да бъде назначен от лекар. Дозата за деня се определя индивидуално и зависи от здравословния проблем и от състоянието на пациента.

При хипертония терапията започва с 10 мг дневно и може да се коригира под лекарски контрол. Поддържащата доза е 20 мг; приемът е веднъж на ден.

При сърдечна недостатъчност се препоръчва поддържаща доза от 5 до 35 мг веднъж дневно.

След преживян инфаркт се приемат по 5 мг веднъж дневно през първия и втори ден на лечението, след което приемът продължава с дневна доза от 10 мг веднъж на ден.

Дневната доза при усложнения от диабет е 10 до 20 мг веднъж дневно.

Таблетките ВИТОПРИЛ могат да се вземат преди или след хранене, веднъж на ден, по едно и също време. Поглъщат се цели, с чаша вода. При неволно предозиране трябва да се потърси лекарска помощ. Ако пропуснете да вземете дневната си доза – направете го при първа възможност или изчакайте времето за следващия прием.

Спирането на приема може да става само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Сред страничните ефекти при лечение с ВИТОПРИЛ са различни отклонения в показателите на кръвната картина. Съобщавано е и за главоболие и световъртеж, рязко спадане на кръвното налягане, влошено качество на съня, вкусови смущения, тахикардия, прединфарктни състояния и инфаркт на миокарда.

При някои пациенти се наблюдават смущения на дихателните функции, кашлица и задух, както и коремни болки, гадене и разстройство. Има информация за панкреатит, сухота в устата, хепатит, чернодробна недостатъчност. Възможни са тежки промени в състоянието на кожата, обриви и токсична епидермална некролиза, копривна треска, псориазис. Не са изключени алергични реакции с кожни и дихателни смущения, отоци, както и косопад, импотентност,  бъбречни смущения, промени във водно-солевия баланс.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВИТОПРИЛ не се прилага при алергия към съставки на лекарствения продукт.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Рискови пациенти, за които приложението на ВИТОПРИЛ се преценява индивидуално, са текива с бъбречни и чернодробни заболявания, хипотония, някои сърдечни аномалии и заболявания, заболявания на кръвоносните съдове, при състояния с диария и повръщане, при пациенти на безсолна диета или на добавки с калий.

Противопоказан при деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с други медикаменти трябва да бъде съобразен с риска от взаимно повлияване, при което се променя терапевтичният ефект или настъпва интензивна проява на нежеланите странични ефекти. Това се отнася за съчетаване с диуретици, антипсихотици и литий, таблетки с калий, лекарства против диабет, продукти за стимулация на нервната система, имунопресори, средства против нарушения на сърдечния ритъм, против подагра и др.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *