Бяло течение – причини, симптоми и успешно лечение

Бяло течение. Лечение на бяло течение: Билки. Лечение със смрадлика. Хомеопатия. Лекарства. Симптоми. Причини: Гъбична инфекция. Бяло течение при бременност.

Всичко важно при бяло течение!

Бяло течение – понятие от разговорния език, с което най-често се нарича течение от влагалището извън менструация и кръвотечение. Често течението предизвиква неприятно усещане за нечистота, овлажнява външните полови органи и причинява зацапвания по бельото.

Много жени имат бяло течение, като голям процент от тях смятат, че това е нормално състояние на организма. На практика, в случая не се говори за заболяване, а за индикация, че в организма на жената има проблем, който изисква необходимото внимание.

Лечение на бяло течение

Не е изненадващо, че лечението на бяло течение трябва да стартира след преглед при специалист, а не по усмотрение на жената. Прекалено много са причините, които могат да провокират състоянието, за да се смята, че идентичен подход може да се прилага с успех при различни ситуации. Само след анализ на проба от влагалището, може да се подходи към терапия.

Основни правила, които е добре да се спазват по време на лечението, без значение от неговия вид, са следните:

 • преустановяват се половите контакти със започването на терапията;
 • спазват се препоръките на лекаря, като при необходимост се лекуват едновременно и двамата партньори;
 • ограничава се риска от извън полово инфектиране – бельото се глади, тоалетните принадлежности се дезинфекцират редовно, редовно се почистват вани, тоалетни чинии други;
 • след края на лечението се прави контролно изследване, за да се установи дали причината за бялото течение е неутрализирана. При необходимост се провежда нова терапия.

Лечение на бяло течение с билки

Конкретните съвети за лечение на бяло течение ще започнем с няколко изпитани домашни рецепти. Отново напомняме – имайте предвид консултацията със специалист!

Поради спецификата на проблема „бяло течение” към разрешаването му може да се подходи чрез метода за лечение – външно и вътрешно.

Ще ви предложим няколко рецепти и в двата варианта.

За външно приложение:
 • смесват се 20 капки есенция от цариче с 30 г розова вода. С така приготвената смес се обтрива внимателно влагалището суутрин и вечер;
 • правят се вагинални промивки с ябълков оцет. Предварително оцетът се разрежда – към 1 литър хладка вода се добавят 5 с.л. оцет;
 • вземат се 1-2 скилидки чесън. Почистват се и се счукват, след което се увиват в марля. Целта е да се оформи тампон, който се поставя във влагалището. След като премине първоначалният дискомфорт, тампонът не създава неразположение. При обилно и упорито бяло течение се препоръчва поставянето на тампон няколко поредни вечери и с него да се прекарва нощта;
 • приготвя се настойка от невен, като 200 г листа се накисват в ½ литър студенопресован зехтин. Настойката престоява 7 дни на слънчево място при редовно разклащане. След като е готова, 2 с.л. от нея се добавят към ½ литър хладка вода и се прави промивка на влагалището. Процедурата се повтаря по 2-3 пъти в седмицата;
 • смесват се в равни части билките лайка, мащерка, босилек и смрадлика. 2 с.л. от билковата смес се добавя към ½ литър вряща вода. Варят се 5 минути и киснат още 30 минути. След като се прецеди и охлади, отварата се използва за вагинални промивки. Използва се всяка вечер до отшумяване на неразположението, като препоръчително е по време на лечението да се избягват сексуалните контакт;
 • средно голямо и добре узряло манго се издълбава. Вътрешността му се намачква до получаването на паста, която се нанася върху външните и вътрешните срамни устни. Оставя се да подейства, след което се отмива;
 • 2-3 с.л. семена от сминдух се добавят към 1 литър вода и се слагат на котлона. Когато сместа заври, огънят се намалява, а съдът се оставя за 30 минути. След филтриране с получената отвара се прави топла промивка.
Лечение  на бяло течение със смрадлика

Сред най-популярните, дискутирани и препоръчвани рецепти за влагалищни промивки при бяло течение е тази, в която се използва смрадлика. Има вариации на процедурата, по която се осъществява лечението на бяло течение със смрадлика, но най-често се среща следният съвет:

Приготвя се отвара от смрадлика, като 2-3 супени лъжици от билката се варят няколко минути в съд с гореща вода. След като течността се охлади, се прехвърля в леген. В удобна поза и максимално най-близо до парата жената трябва да прекара около 10 минути над легена. Така приготвената отвара след внимателно прецеждане се използва и за промивка на влагалището.

Ето какво четем в популярен форум за жената:

За вътрешен прием:
 • препоръчва се ежедневно да се изпиват по 2-3 чаши вода, в която са разтворени 1 с.л. мед и 1 с.л. ябълков оцет. Смята се, че тази комбинация пречиства организма и е безотказен лек срещу бяло течение с разнороден произход;
 • към чаша гореща вода се добавя 1 ч.л. от билката цариче. Оставя се да кисне около половин час, след което се прецежда и изпива. За успешно справяне с бялото течение е необходимо рецептата да се изпълнява ежедневно;
 • шепа бял ориз се сварява в 500 мл вода. След като оризът омекне, се прецежда. Получената течност се изпива топла, като се овкусява с малко захар. Спазването на рецептата само за седмица ще облекчи бялото течение;
 • приготвя се отвара от бял равнец, като 2 с.л. от билката се киснат в 150 мл гореща вода за 30 минути. Изпива се след филтрация, като на ден се препоръчва да е изпиват по 3-4 чаши;
 • в подходящ съд се смесват по 50 г от билките мечо грозде, бял имел, червено подъбиче, лайка, мащерка и коприва. 2 с.л. от билковата смес се добавят към 500 мл гореща вода и се варят за 3 минути. След като кисне за 30 минути, отварата се прецежда и се изпива на 3 равни части поне 15 минути преди хранене;
 • смесват се 1 с.л. мед, 2 с.л. лимонов сок и 1 счукана скилидка чесън в съд с вместимост около 250 мл. Допълва се с вряла вода и сместа се изпива на глътки. Приготвя се поне 10 последователни дни;
 • 1 с.л. семена от кориандър се киснат в чаша с вода за през нощта. На сутринта се прецеждат и течността се изпива.

Лечение на бяло течение с хомеопатия

За да има ефект хомеопатичното лечение на бяло течение, то трябва задължително да е съобразено със състоянието на жената. Трябва да е приложена правилна комбинация, препоръчана от опитен хомеопат.

И все пак, ето кои са някои от най-често предписаните хомеопатични медикаменти при разглежданото състояние:

Креозотум – препаратът е приложим при вагинално течение с характерна неприятна миризма, което има жълтеникав цвят и причинява раздразнение. При подобно течение половите контакти са изключително болезнени, а маточната шийка кърви;

Меркуриус солубилис – използва се при дразнещо течение с жълто-зелен цвят;

Хидрастит – при течение, при което се отделят гъсти секрети с жълт цвят и голям вискозитет;

Пулсатила – препаратът е приложим при течение с жълто-зелен цвят, гъсто и обилно, което обаче не предизвиква дразнене;

Арсеникум албум – при оскъдно течение, което обаче е силно дразнещо, провокира парене и сърбеж и се свързва с остра миризма на разложено. Подобни течения провокират дълбока болка в корема, която се повлиява добре от затопляне.

Лекарства при бяло течение

Споменахме вече, че преди да се предприеме лечение на бяло течение, препоръчително е да се извърши преглед при специалист. След като се установи причината за неразположението, се назначава и медикаментозна терапия за неутрализиране на проблема.

Без да изземваме функциите лекаря, в редовете по-долу ще посочим някои от лекарствата, които най-често се предписват при вагинално течение. Преобладаващата част от изброените от над медикаменти са за локално приложение заради спецификата на разглеждания от нас здравословен проблем. Предлагаме обаче и алтернативен прием, вижте по-долу:

Миковаг плюс овули
Миковаг плюс са овули за вагинално приложение!

Миковаг плюс са овули за вагинално приложение, които облекчават сърбежа и паренето и възстановяват нормалната за вагината киселинност. Предназначени са за лечение на вагинална микоза и произтичащите от това симптоми. Съдържат полусинтетични глицериди, освен това витамин Е, млечна киселина, борна киселина и други.

На ден се поставя по 1 овула, най-добре преди сън, ако няма други препоръки от страна на лекуващия специалист.

Интимо Хелп

Интимно Хелп се препоръчва за възстановяване и поддържане на нормалното pH на влагалището, като по този начин възпрепятства размножаването на патогените, отговорни за развитието на гъбични инфекции или бактериална вагиноза. Активната съставка инулин подпомага растежа на естествената бактериална среда, а останалите съставки поддържат влажността на лигавицата, облекчават сърбежа, паренето и бялото течение.

На ден се поставя по 1 вагинална таблетка за период от 7 до 10 дни.

Силвержин

Силвержин се използва за лечение – основно или съпътстващо – при бактериални, гъбични, вирусни инфекции. Предлага се под формата на вагинални капсули с бързо разтваряне, които действат и при херпеси, брадавици и лезии, получили се при раждане.

На ден се поставя по 1 вагинална капсула за период от 7 дни. Препоръчително е да се използва непосредствено преди лягане и да се постави дълбоко във влагалището.

Флоражин вагинални овули

Флоражин са вагинални овули, които имат успокояващо и противодразнещо действие, препоръчват се за нормализиране на естествената киселинност на влагалището и за насърчаване на растежа на полезната вагинална флора. Съдържат лактобацили, стабилизирани в 6 вида растителен извлек.

Полижинакс

Полижинакс са вагинални капсули с противоинфекциозно действие. Препоръчват се при лечение на инфекции с разнороден характер, като облекчават симптомите на сърбеж, парене, както и наличието на бяло течение.

Клотримазол

Клотримазол под формата на вагинални таблетки се прилага за лечение на гъбични инфекции, като активното вещество в тях е с широк спектър на действие – действа антимикотично и антимикробно.

На ден се поставя по 1 таблетка – сутрин и вечер за период от 3 дни. Възможно е и поставянето на 1 таблетка вечер за 7 дни. Самите таблетки се поставят дълбоко във влагалището и не се използват по време на менструация.

Триклобактер

Триклобактер е медицински продукт, който е достъпен под различни форми. Триклобактер сол се използва за хигиенно почистване и дезинфекция на кожата. Действа бактерицидно при грам положителни бактерии и фунгицидно.

Прилага се под формата на воден разтвор, като температурата на водата не трябва да е по-висока от 40 градуса. За интимен тоалет се използват 2 с.л. в 250 мл вода.

Низорал

Низорал също е марка, под която се обединяват голям брой продукти с антимикотично действие. Таблетките Низорал съдържат кетоконазол и наред с други състояние, се използват и при упорити вагинални инфекции с характерно бяло течение.

Съпътстващо лечение

Важна част от лечението на бялото течение е не само да се излекуват причините, предизвикали появата му, но да се направи необходимото да не се стигне до повторната му поява. Тук от значение е са няколко основни съвета. От една страна, трябва да се направи необходимото, за да избегне повторен контакт с източника на заразата. От друга, трябва да се укрепи организма в цялост. Само по този начин ще се гарантира, че естествените защитни сили, в това число и на влагалището, ще успеят да се справят и да блокират растежа и размножаването на патогенни микроорганизми.

Конкретно за поддържането на влагалищната среда ще ви предложим няколко продукта:

Нони комплекс за жени
бяло течение
Нони комплекс действа общоукрепващо върху женската полова система!

От край време, чудният плод нони се използва като мощен естествен антиоксидант. Той подобрява клетъчното хранене и имунната защита, като в същото време допринася за оптимизиране на енергийния баланс на женския организъм. Комбинацията от полезни съставки в Нони комплекс за жени има мощно противовъзпалително, обезболяващо и антибактериално действие, действа тонизиращо и подмладяващо.

Именно поради това приемът на Нони комплекс за жени се препоръчва при жени, при които бялото течение се появява често и при които има отслабена защита на половата система като цяло.

Царски билки за жената

Другият продукт, който ще разгледаме, са Царски билки за жената. Става дума за билкова комбинация, която се препоръчва при типично женски неразположения, при хормонален дисбаланс, както и при възпалителни процеси в женската полова система.

Приемът на хранителната добавка допринася за регулиране на хормоналните смущения, действа антистресово и общоукрепващо.

Бяло течение – симптоми

По принцип влагалището има естествено овлажняване, което осигурява биологична защита срещу болестотворните организми. Консистенцията и количеството на съдържимото са такива, че в нормално състояние то не изтича от влагалището, няма ги неприятните усещания за мокрота на външните полови органи и за зацапване на бельото.

В случай, че тези смущения се появят, то вече се говори за бяло течение. При повечето жени произходът на бялото течение е от влагалището, рядко е от матката, а при още по-малък процент от представителките на нежния пол – от маточните тръби, шийката на матката или външните полови органи.

Вече стана дума кои са основните симптоми на бяло течение. Ето кои и са и останалите оплаквания:

 • замърсяване по бельото;
 • овлажняване на външните полови органи;
 • усещане за нечистота;
 • усещане за пълнота и топлота във влагалището;
 • характерна миризма, която може да варира от сладникав мирис до зловоние;
 • сърбеж в областта на входа на влагалището и външните полови органи;
 • парене и болка при полов контакт;
 • оток на срамните устни.

В зависимост от вида, самото течение може да не е бяло, а да е с жълтеникав оттенък, жълто-зеленикав, мръснокафяв. Понякога има слузеста консистенция, може да е гноевидно, пенесто, да наподобява извара, да е с или без миризма.

Ако не се предприемат своевременни мерки, влагалищното течение може да се окаже предпоставка за развитието на възпаление на външните полови органи или на областта около ануса. Може да провокира нетърпим сърбеж, парене, зачервяване или повърхностно разраняване на кожата. Не са редки случаите, в които пренебрегването му е причина за появата на оток или брадавицовидни образувания.

Важно! При мъжете

Пациентки, при които бялото течение се дължи на трихономас вагиналис или на кандида албиканс, могат да заразят партньора си след сношение. При мъжете симптомите са възпаление на члена, изразяващо се в зачервяване, оток и разраняване на главата на члена, налеп по главата в бял или гноевиден цвят, усещане за болка и парене по време на уриниране. Ако не се предприеме лечение, възможно е да се стигне до възпаление на пикочния канал, на пикочния мехур или простатната жлеза.

Причини за бяло течение

Причините за появата на бяло течение са голям брой. Най-общо могат да се разпределят в 2 основни категории:

Причини, които предразполагат появата

В тази група влизат индиректните предпоставки, в които се корени появата на неприятното състояние. Ето кои са най-честите:

 • влошена хормонална активност на яйчниците – наблюдава се във възрастта преди пубертета, при патологична яйчникова недостатъчност, по време на бременност, след раждане и аборт, както и при менопауза;
 • дисбаланс в средата на влагалището – в подобни случаи засегнати са нормалните химични и биологични стойности на средата. Киселинността е нарушена, с което са отслабени естествените защитни механизми на влагалището. Това може да се дължи на неподходящи промивки, на употребата на контрацептиви и други;
 • прием на медикаменти – продължителният прием на някои медикаменти, в това число антибиотици, сулфонамиди и други, води до загиване на характерните за влагалището микроорганизми, които имат предпазваща функция. Това благоприятства размножаването на патогени. В подобни случаи често се среща кандида албиканс.
Причини, които провокират появата

Тук ще изброим непосредствените фактори, водещо до появата на бяло течение:

 • бяло течение
  Причините за течение са разнородни!

  бактериална инфекция – различни бактериални инфекции, в това число и гонококи, причиняващи трипер, могат да са източник на течение от влагалището;

 • гъбична инфекция – най-често срещаната причина е именно гъбична инфекция. Сред основните причинители са трихономас вагиналис и кандида албиканс, които са изключително упорити и трудно се лекуват;
 • механична причина – възможно е чуждо тяло, поставено във влагалището или попаднало случайно, да предизвика течение. Като пример могат да се посочат тампони, влагалищни песари или предмети, използвани при онанизъм;
 • дразнения – някои влагалищни промивки или други средства за хигиена или лечение също могат да провокират бяло течение;
 • нарушени влагалищни стени – с напредването на възрастта, при лъчелечение, при някои заболявания е възможно да се наруши трофиката на влагалищните стени, което да предизвика оплакването;
 • психогенни фактори – разглежда се и психогенен фактор за развитие на бяло течение при жени, които не са сексуално активни, или при такива, които са хипер активни.

Трябва да се има предвид, че бялото течение може да е свързано с интимния живот на жената, когато провокиращата го инфекция е придобита по полов път. Занижена полова хигиена на партньора, нелекувана инфекция или носителство на инфекциозни белези са сред основните причини за появата на бяло течение след сношение.

И все пак се смята, че в повечето случаи причината за неразположението не е свързана с половия живот. Прекалено много фактори от ежедневието също могат да са причина за бяло течение – неудобно бельо, неподходяща материя на дрехи, недостатъчна интимна хигиена, разкъсвания след раждане, използването на чужди тоалетни принадлежности, на басейни, обществени тоалетни и други.

Гъбична инфекция

Най-често срещаната причина за наличието на бяло течение е вагиналната (влагалищна) гъбична инфекция. Нарича се още вулвовагинална монилиаза, кандидоза или кандимикоза. Причинява възпаление във влагалището, а оттам провокира и наличието на бяло течение.

Самата инфекция се дължи на прекомерно размножаване във влагалището на патогенни микроорганизми, които спадат към групата на несъвършените гъби. Това са дрождобоподни гъби, които по правило са налични във влагалището, но не причиняват оплаквания. Неприятни симптоми са налице единствено в случаите, когато размножаването им е прекалено бързо. Според редица медицински заключения приблизително ¾ от всички жени има бяло течение, предизвикано от кандидоза, поне веднъж през живота си. При 40-45% от дамите състоянието се повтаря по-голям брой пъти.

Бяло течение при бременност

бяло течение
През бременността често се появява бяло течение!

Характерно оплакване по време на бременността е наличието на бяло течение. Въпреки че въпросната секреция е налице при почти всички репродуктивни периоди на жената, тя се усилва по време на износването. Причината се крие в това, че по време на бременността т.нар. цервикална слуз се формира при устието на шийката на матката. По този начин тя предпазва матката и плода от инфекции. Особено през първия триместър течението става по-обилно, променя консистенцията и цвета си.

Като цяло увеличението на бялото течение през бременността се дължи на по-високите стойности на хормона естроген и на повишения приток на кръв към вагината.

Със засилване на секрецията обаче е възможно да настъпят и редица усложнения – да се появят гъбички или да се развие възпаление на пикочо-половата система. Промяна в цвета на бялото течение към жълто-зелено или кафяво, появата на остра миризма, парене, сърбеж са сред индикациите за наличието на проблем. В подобна ситуация е задължителен преглед при специалист и провеждането на адекватна терапия.

Ако по време на бременността бялото течение е толкова обилно, че причинява дискомфорт, могат да се използват ежедневни превръзки, като препоръчително е те да са памучни.

Източници:

https://www.healthline.com/health/vaginal-yeast-infection

https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/vaginal-yeast-infections

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бяло течение – причини, симптоми и успешно лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *