ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При запек – изпитани медикаменти, добавки и народни рецепти

Мнозина се срамуват да потърсят лекарско мнение за лечение на запек! Затова – четете тук!

лек при запек
Рецепти, препарати и храни за лечение на запек прочетете по-долу!

Запек или иначе казано констипация е състояние, което едва ли е подминало някой от нас. Броят на хората, които ежедневно търсят пътища за облекчение, неимоверно се увеличава. Причините са много, но при повечето пациенти проблемното изхождане се дължи на липса на движение, неправилни хранителни навици или друг съпътстващ здравословен проблем.

Запек – какво представлява и какво го провокира?

За да успеем да дадем ясни насоки за преодоляване на невъзможното изхождане, първо ще се спрем конкретно върху самото състояние. Изтъкнат руски медик дава едно от популярните определения. Според заключението му, запекът може най-точно да се определи като промяна в работата на дебелото черво, която води до задържане или затруднено предвижване в самото черво. Той допълва, че червото трябва да се изпразва по веднъж ежедневно, а всяко задържане следва да се разглежда като отклонение от нормата.

При преобладаващата част от пациентите констипацията се свързва с нарушения в отделителната функция на червата. Най-често причината за появата на състоянието е една от следните или комбинация между тях:

  • неправилен избор на храна;
  • промяна в дневния режим;
  • недостатъчно движение или липса на такова;
  • състояние на психически или физически стрес;
  • поставяне на отделителната система в състояние на изкуствено задържане и последващо привикване;
  • прилежащ здравословен проблем.

Лекар и по точно гастроентеролог е този, който е в състояние да определи каква точно е причината за нередовното изхождане. От терапията, която той ще назначи, зависи възстановяване на цялостния баланс в организма и правилното лечение.

Запек – необходимо е лечение!

Освен цялостното неразположение, което констипацията предизвиква, тя трябва да се избегне възможно най-бързо заради още една опасност. Става дума за риска от дисбактериоза, предизвикана от влошеното състояние на чревната микрофлора.

При преобладаваща част от пациентите запекът и дисбактериозата са взаимно свързани. Лечението на единия здравословен проблем е невъзможно без да се преодолее другият.

Няма как да пропуснем да отбележим, че за редовното изпразване на дебелото черво от съществено значение е и правилното функциониране на ферментната система. Тя е в пряка връзка с качествената преработка на приетата храна и нейното последващо отделяне от организма.

Традиционен подход за лечение на запек – слабителни средства

лечение на запек
При запек е необходимо сериозно внимание!

Едва ли ще се учудите, че първата точка в нашия списък с предложения при упорит запек са слабителните средства. Причината е ясна. В повечето случаи те са достатъчно условие, за да настъпи облекчение, като в същото време чрез тях се преодолява необходимостта да се споделя за проблема с медицинско лице. Почти всички медикаменти със слабителен ефект са достъпни свободно в аптечната мрежа, като изборът на продукт зависи от собствените предпочитания.

Това, на което ще обърнем внимание, преди да ви припомним някои от най-популярните препарати със слабителен ефект, е следното. При употребата на подобни медикаменти трябва да се има предвид, че някои от тях могат да провокират загуба на чувствителност на рецепторите, разположени в долния край на дебелото често, или да нарушат структурата на слузестата му обвивка. Честата им употреба може да доведе до привикване, а това крие редица рискове за здравето.

Най-общо слабителните могат да се разграничат в 3 основни групи:

*препарати, които увеличават обема на дебелото черво;

*препарати, които спомагат за размекването и разтварянето на масата, задържала се в дебелото черво;

*препарати, които въздействат върху рецепторите на дебелото черво.

Ако вникнем в детайли в начина, по който действат препарати, ето кои са и какво е важно да се знае за всяка от основните групи продукти:

  • слабителни, увеличаващи обема – този род лаксативи са препарати, които повишават количеството на отпадъците чрез задържане на вода. В същото време, хидратират стените на червата и спомагат за естественото движение на стомашно-чревните мускули. Действието си дължат на изобилието от фибри – разтворими и неразтворими.
рецепти за лечение на запек
Ето кои са основните групи слабителни средства!

Смята се, че този род слабителни средства са с най-леко действие и се препоръчват като първа крачка за справяне със запека. Най-добър резултат подобни продукти дават, ако се комбинират с пробиотици.

  • осмотични препарати – действието на слабителните от тази група е насочено към повишаване на количеството на водата в червата. По този начин се постига омекотяване на изпражненията и по-лесното им извеждане от организма.

Действието им е подобно на препаратите от предходната разгледана група, но е доста по-силно изразено. Затова се препоръчва да се комбинират с приема на големи количества вода и течности.

  • стимуланти – стимуланти или пургативи са продукти, които действат върху чревната мускулатура. Те съдържат елементи, оказващи ефект върху дебелото черво. По този начин стимулират дефекацията.

Действието на пургативите е насочено и към чревните стени – насърчават производството на минерали и течности и ограничават способността им да усвояват натрий и хлор.

Като негативен ефект от приема на подобни продукти се посочва обстоятелството, че в рамките на следващите 8 часа е възможно да се прояви действието на препарата, затова приемът е препоръчително да е преди сън.

Сред популярните традиционни медикаменти, използвани при запек, са следните:

Дуфалак
Дуфалак е сред популярните продукти при запек!

Сред най-популярните лаксативи у нас се нарежда сиропът Дуфалак. Действието му прави изпражненията по-меки, като по този начин улеснява преминаването им през дебелото черво.

Сиропът Дуфалак дължи ефекта си на вещество лактоза. Дозата се определя индивидуално, като важно е да се спазва график на прием на препарата – в приблизително едно и също време всеки ден. Течността може да се приема неразредена или разтворена с вода.

При употреба на продукта при малки деца трябва изрично да се спазват лекарските предписания.

Дулколакс пико

Дулколакс пико се прилага при констипация и при сродни състояния, при които е необходимо да се улесни процеса на изпразване на дебелото черво. Продуктът съдържа натриев пикосулфат. Подходящ е за деца над 2-годишна възраст, съобразен с годините и телесното тегло.

Дулколакс пико се приема вечер преди сън, за да доведе до дефекация на сутринта. Важно е продуктът да не се приема ежедневно, за да не предизвика зависимост.

Бизакодил

Бизакодил е слабителен лекарствен продукт с очистителен ефект, който е достъпен под формата на супозитории. Действието му е насочено към подобряване на перисталтиката на дебелото черво, като пряко въздейства върху нервните окончания, разположени на лигавицата.

Важно е продуктът да се прилага краткотрайно, като при деца под 10-годишна само след изрично лекарско назначение.

Бизалакс

Още един продукт със слабителен ефект на основната на веществото бизакодил е Бизалакс.

Бизалакс действа върху лигавицата на дебелото черво, като се хидролизира от чревните ферменти и стимулира чревната перисталтика.

Бизалакс може да се приема и от деца над 4-годишна възраст, но приемът в никакъв случай не бива да надвишава 8-10 последователни дни.

Течен парафин

В случай на хроничен запек се използва и течен парафин. Това е слабително средство с леко действие, което има ефект в краткосрочен план. При здрави възрастни пациенти дозата е 1-2 с.л., които най-добре да се приемат преди сън. Важно условие е да се поглъщат от седнало или изправено положение. Препоръчва се приемът да е с поне 2 часа отстояние от храна или лекарствени продукти, за да не попречи на резорбацията им. Ефект може да се очаква до няколко часа.

Не следва да се приема за дълъг период от време, защото може да доведе до увреда на нормалната чревна перисталтика.

Фрутилакс
Фрутилакс може да се прилага при малки деца и бременни жени!

Докато продуктите, които изброихме по-горе, трябва да се приемат от бременни и кърмещи жени, както и от малки деца само след лекарско предписание и под наблюдение, то Фрутилакс е подходящ и за тези групи. Сиропът се препоръчва при запек, също и за преодоляване на неразположенията, с които предизвикваната дефекация се свързва.

Освен разгледаните дотук лаксативи, при запек могат да се прилагат още:

  • слабителни чайове – сред популярните на пазара билкови комбинации са Сена, Фитолек, Инхуа и други. Става дума за смес от лековити растения, за които се знае, че подобряват чревната перисталтика и улесняват изхождането;
  • слабителни бонбони и шоколади – интересен вариант са подсладените продукти с разхлабващ ефект. Пример са Бонбони млечен карамел, които се препоръчват за по-добра перисталтика и функциониране на червата;
  • микроклизми – сред популярните марки е МелиЛакс. Продуктът се използва за лечение на запек, като действието му е насочено към освобождаване на червата и намаляване на дразненето, възпалението и дискомфорта, които са провокирани от нередовното изхождане.

Хранителни добавки срещу запек

Продуктите, които разгледахме дотук, могат да се смятат за първа помощ в случай на запек. Причината се крие в това, че всички те се прилагат в случай на вече настъпил проблем с изхождането.

Групата от препарати, на които сега ще обърнем внимание, имат малко по-различно действие. Става дума за хранителни добавки, редовният прием на които спомага за регулиране на чревната перисталтика и не позволява настъпването на констипация.

Докато слабителните средства е препоръчително да се приемат за кратко, само в случай на остра нужда, то хранителните добавки изискват продължителен прием за постигане на желания ефект.

БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

БОДИЛАКС е комплексно средство, което помага на организма в борбата със запека, тъй като съдържа следните растителни компоненти: кори oт зърнастец, корени от ревен, листа от касия, плодове от резене, ленено семе, казанлъшка роза, плодове от анасон. Те помагат за облекчаване на дефекацията, както и за нормализиране на чревната микрофлора.

Активни съставки в БОДИЛАКС спомагат за засилване на контракциите на мускулите на дебелото черво, блокирайки реабсорбцията на вода от изпражненията. Лененото семе. Инулинът има сорбиращ ефект и абсорбира различни токсини. Като хранителна среда (пребиотик) за бифидобактерии и лактобацили (представители на нормалната чревна микрофлора), той насърчава растежа на полезната микрофлора и укрепва локалния имунитет. Локалният имунитет включва три компонента – кожа, лигавици и полезната чревна флора. Редовната употреба на БОДИЛАКС ще направи кожата по-чиста, свежа и тонизирана. Освен това ще се нормализират изпражненията и чревната подвижност, а също така ще се възстанови способността за секреция и абсорбция. Под въздействието на чревната флора полезните естествени съставки на БОДИЛАКС се разграждат в дебелото черво до нискомолекулни органични киселини, които повишават осмотичното налягане. Това спомага за увеличаване на изпражненията, омекотяването им и улесняване акта на дефекация.

Много се знае за селективния ефект на плодовете от резене върху чревната микрофлора, по-специално върху бифидобактериите и лактобацилите. В този случай се открива намаляване на нивото на рН на дебелото черво поради намаляване интензивността на възпроизвеждане на гнилостни бактерии, отговорни за синтеза на ензими, които имат проканцерогенен ефект.

БОДИЛАКС може да се използва при остър и хроничен запек, хроничен ентероколит, долихосигма, хемороиди и анални фисури. Насърчава стабилното възстановяване на чревната подвижност, има спазмолитично, противовъзпалително, аналгетично действие. В едно с това ще може да се реши и проблема с наднормените килограми.

Ежедневният прием на БОДИЛАКС осигурява редовно облекчаване натоварването върху червата

Действие на биокомплекса:
· насърчава мекото и удобно движение на червата;
· насърчава отстраняването на метаболитните продукти от тялото;
· насърчава растежа на полезната чревна микрофлора;
· помага за възстановяване на ритмичното функциониране на стомашно-чревния тракт;
· не дразни чревната лигавица и не предизвиква пристрастяване;
· може да се използва по време на бременност и кърмене;
· може да се използва при диабет.

Включените в комплекса естествени съставки като зърнастец, корени от ревен, листа от касия и ленено семе привличат вода в чревния лумен, превръщат се в гел и омекотяват изпражненията. Казанлъшката роза нежно стимулира чревните стени и активира перисталтиката. Резултатът е безболезнено и удобно освобождаване на червата. Разхлабително средство за отслабване БОДИЛАКС не съдържа сена, изкуствени добавки и ГМО.

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Ето кои са някои от най-често използваните продукти за нормално функциониране на отделителната система:

Зърнастец

Освен в състава на БОДИЛАКС , билката зърнастец се използва и самостоятелно под формата на хранителна добавка за преодоляване на състояния, свързани със затруднено изхождане. Прилага се за поддържане на нормалната функция на храносмилателната система и червата.

Гастритикс

Хранителна добавка, която се препоръчва при различни нарушения на храносмилателната система, е Гастритикс. Освен при запек, добавката се препоръчва при подут корем, диария, метеоризъм.

Редовният прием на Гастритикс нормализира работата на стомашно-чревния тракт, действа успокояващо и създава усещането за комфорт. Улеснява изхождането и неутрализира неразположенията, предизвикани от констипацията.

В Гастритикс се съдържат екстракти от корен от див ям, семена от копър, бяла ружа, кора от червен бряст, цвят от лайка и джинджифил.

Елакса

Под формата на капсули или сироп, Елакса е продукт, съдържащ натурални съставки – кора от зърнастец, алое и артишок, на които дължи слабителния си ефект. Препоръчва се при проблеми с храносмилането и перисталтиката на червата, но най-вече при запек. Съдържа пробиотик, който допълнително укрепва здравето на храносмилателната система.

В зависимост от избраната форма, Елакса може да се прилага при проблеми с изхождането при деца и възрастни.

 

Царски билки
лек за запек
Царски билки е идеален продукт за здрава храносмилателна система!

Друг изцяло натурален продукт, приложим при храносмилателни смущения, е Царски билки за храносмилателната система. По оригиналната рецепта на български магистър-фармацевт добавката съдържа пчелен мед в комбинация с екстракти от златен корен, лайка, живовляк, сладник, гинко-билоба.

Редовният прием – по 1 ч.л. сутрин и 1 ч.л. вечер, разтворени във вода или друга течност – спомага за цялостно нормализиране на функциите на храносмилателната система, помага при различни заболявания и лекува запек.

Храносмилателни ензими с витамин С

Успешна комбинация за преодоляване на състояние на запек са Храносмилателните ензими с витамин С. Приемът им улеснява разграждането на белтъчините в храната и помага при подуване, газове, нередовен стомах.

Ябълкови фибри

Една от основните причини за затрудненията с изхождането е липсата на фибри в храната. Именно поради това специалистите често посочват необходимостта от допълнителен прием на фибри под формата на хранителна добавка. Ако изберете продукта Ябълкови фибри таблетки за дъвчене, то ще си осигурите баланс между разтворими и неразтворими фибри. По този начин ще се нормализира работата на червата и ще се увеличи обемът на изпражненията. След омекването много по-лесно настъпва изхвърляне от организма.

Естествени продукти при запек

След като преминахме през най-популярните слабителни продукти и хранителни добавки при запек, ред идва и на естествените продукти със слабително действие. Могат да се голям брой натурални слабителни, като ние се спряхме върху някои от най-ефикасните. Ето какво подбрахме за вас:

Ябълки и зехтин

От сорт несладка ябълка се изстисква ½ ч.ч. ябълков сок. Добавя се към същото количество студенопресован зехтин. Сместа се изпива преди сън, като ефектът от приема се очаква на следващата сутрин.

Мед и череши

В тенджера се кипва 1 ч.ч. вода и към нея се добавят 6 зрели череши. Сместа се отдръпва от огъня и се оставя да престои за през нощта под капак. На сутринта се прецежда и към нея се добавя 1 с.л. мед. Изпива се на малки глътки. Самите череши се изяждат в рамките на деня.

Ленено семе и грозде
лечение на запек
Лененото семе е естествен продукт против запек!

Необходим ви е грозд със средни размери. След като го смачкате, трябва да получите гладка каша, приблизително около чаша. Към нея се добавя 1 с.л. ленено семе на прах. Полученото натурално слабително средство се консумира на веднъж, най-добре сутрин.

Тъй като се смята, че ефектът му е силен, рецептата не бива да се изпълнява по-често от веднъж през седмицата.

Рициново масло

Сред натуралните продукти при запек има и такива, които се прилагат външно. Пример в това отношение е рициновото масло. Използва се по следния начин. Малко количество от него се затопля леко и в него се потапя кърпа или парче марля. Докато е още топъл, платът се поставя върху гърба или около лумбалната област. Отгоре се поставя найлон и одеяло, за да се задържи топлината за възможно най-дълго време. Процедурата се повтаря ежедневно до пълното възстановяване на функциите на храносмилателната система.

Важно! Рициновото масло не бива да се консумира!

Билки, помагащи при запек

Няма как да пропуснем да отчетем и действието на лековитите растения при проблеми с храносмилането и по-точно при затруднено изхождане. Ето кои са сред най-често използваните билки със слабителен ефект:

Майчин лист
народни лекове при запек
Майчин лист или сена е най-популярната билка за лечение на запек!

Майчин лист или сена е очистително с мощно действие, което е основна съставка на голяма част от препаратите, използвани при запек. Действието й се изразява в стимулиране на чревната перисталтика. Приемът на сена води до дразнене на лигавицата на дебелото черво, като по този начин причинява контракции на мускулите му. Ефектът е налице около 10 часа след консумацията на подходящата доза.

Най-често се прилага под формата на отвара, приготвена от 1 с.л. листа и плодове от сена. Билката се кипва в 200 мл вода. След като се охлади леко, се прецежда и изпива на малки глътки. Ефектът е гарантиран.

Зърнастец

Зърнастец е сред билките, които също се препоръчват при констипация. Тя има мощно изразено слабително, детоксикиращо и жлъчегонно действие.

Освен в комбинация с други съставки със слабително действие, при запек може да се използва и самостоятелно. За целта се използват сушени кори от растението, като се приготвя отвара в съотношение 1:10. Необходимото количество готова напитка за деня е около 300 мл, тъй като нея се приема по 3 пъти на ден по 100 мл.

Важно е да се избягва както предозирането на билката, така и приемът и за прекалено дълъг период от време. Всяка от тези грешки може да доведе до обезводняване, диария или мускулна слабост.

Сладник

Пих сладък корен (б.р. друго име на сладник) в период, в който храносмилателната ми система беше тотално забила. След като дълго спазвах изтощителни диети, дори буквално си гладувах, храносмилането ми отказа. За щастие се осъзнах преди да стигна до анорексия, но тялото ми беше пред пълно изтощение. Хранех се с усилие, получавах страшни болки, а без разхлабващо не можех да посетя тоалетната.

Започнах с по-леки слабителни, но в един момент и те, и силните не ми действаха.

Няма да разказвам за всички мъки и унижения, през които преминах. Един от многото лекари, които посетих, ме насочи към билката сладък корен. Направи ми индивидуална схема на прием, която аз следвах точно. Не мога да кажа, че от раз започнах редовно да ходя до тоалетната, но постепенно функцията ми се възстанови. Сега съм почти същият човек от преди диетите!

Мнението взехме от популярен форум, в който се обсъжда действието на лековити растения. Споделила го е Емилия Н.

Корен от глухарче

Още една билка с доказан ефект при запек е глухарчето. С лечебна цел се използват корените му.

Приготвя се отвара от 2 ч.л. наситнен корен от глухарче, който се вари за 30 минути в 200 мл вода. Важно е отварата да ври на слаб огън. След като се охлади, се прецежда и се изпива еднократно преди сън.

Ефект се очаква на следващата сутрин.

Ако и вие сте преминали през изпитанието „запек”, ще се радваме да споделите някои от продуктите или рецептите, които са ви помогнали и са ви донесли облекчение.

Източници:

https://www.medicinenet.com/constipation/article.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/150322.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *