Не пренебрегвайте киселините! Защо имате този неприятен симптом и как да го лекувате?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Киселините са неудобство, пред което се изправя огромен брой хора. Според различни проучвания, в България те са около 60%, а симптомът възниква независимо от възрастта и пола

киселините
Киселините не се появяват просто ей така и не изчезват от самосебе си.

На пръв поглед може да изглежда, че това е просто малък проблем, който не заслужава голямо внимание. Но в действителност, киселините могат да служат като предвестник на много сериозни заболявания, като гастрит, стомашни язви и други. Ако този симптом се среща често и пречи на комфорта във вашия живот, не се лекувайте сами. Потърсете медицинска помощ. Изследвайте се. Но, преди всичко – минете на диета.

Често се случва и сравнително здрави хора да имат киселини. В този случай, това е краткосрочно и е причинено от преяждане, което, между другото, е от особено значение в навечерието на Коледните празници. Киселини се получават и след консумация на сладко, сладкиши, мазни и пикантни храни, млечни продукти, алкохол, напитки с кофеин, кисели плодове и сокове, домати, готови сосове и др.

Какво представлява киселините?

Нека разберем – какво представляват киселините? Ако знаем какво са, може би ще разберем и как да се справим с тях. Това е усещане за парене в хранопровода, което понякога може да се усети дори в гърлото. То се дължи на неправилното функциониране на мускулния пръстен – сфинктера. Храната от стомаха заедно с част от стомашния сок, който съдържа солна киселина, попада в хранопровода, който не е защитен от подобна атака. Това причинява неприятни усещания и дори болка.

Също така, киселини могат да причинят приема на различни лекарства. Това е много честа нежелана реакция. Например, този симптом може да бъде причинен от употребата на нестероидни противовъзпалителни средства, лекарства за сърдечно-съдовата система, хормонални и седативни лекарства и антидепресанти. В случай на възникване на подобни проблеми е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар и да промените лекарството.

Как да се лекувате?

Най-често, за да се отървете от неприятните симптоми, трябва да коригирате начина си на живот. Например, намалете консумацията на пържени, пикантни и кисели храни. Хранете се по-често и на малки порции и, разбира се – не преяждайте. Поне 5 часа преди да си легнете не яжте нищо. Правете упражнения. Ако е възможно, премахнете пушенето и алкохола.

Пийте чай. Чай от лайка, резене, анасон, мента.

Също така можете да се отървете от киселините с помощта на лекарства. Например, обърнете внимание на препарати, съдържащи рабепразол (Ацилесол, Рабиоксин ). Рабепразол е вещество, което намалява секрецията на жлезите на стомаха и намалява киселинността на стомашния сок.

Но, не бързайте с лекарствата! Дори и лекар няма да назначи веднага лечение, ако не е сигурен, че се взимат мерки по отношение на диетата.

Има мнение, че при киселини може да се приема разтвор на сода или прясно мляко.

И двете действат, но действието им е временно. Ефект след употребата на сода, без съмнение, има. Но след известно време тялото ще вземе ответни мерки – стомахът започва да произвежда солна киселина с нова агресия. В млякото има голямо количество протеини и калций, които на свой ред действат като стимуланти на киселинната секреция в стомаха. Така влизате в една спирала, от която може да излезете само ако промените начина на хранене.

По принцип има много начини да се отървете от киселините. Въоръжете се с търпение и се постарайте да сте дисциплинирани, за да се справите с киселините, които не се явяват само по празници. Основното е – да наблюдавате симптомите и в случай на опасност, не се страхувайте да отидете на лекар.

Източник: gastrolekar.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *