Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КАЛИПРА / CALIPRA

Съдържа аторвастатин, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, калциев карбонат, коповидон VA 64, кросповидон тип В, кроскармелоза натрий, натриев лаурилсулфат, безводен силициев диоксид – колоиден, талк, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

КАЛИПРА е продукт от типа статини – регулатори на мастната обмяна. Препоръчва се при повишени стойности на холестерол и триглицериди в кръвта; това е състояние, определяно като рисково за състоянието на сърдечно-съдовата система, с повишена опасност за инфаркт или инсулт. Намаляването на липидните стойности предпазва от подобни събития; продуктът може да се взема профилактично – за намаляване на споменатия риск, или при пациенти, прекарали инсулт/инфаркт като мярка срещу рецидив. Приемът на КАЛИПРА не освобождава пациента от необходимостта да спазва диета и да поема подходящи физически натоварвания.

Как се приема

Приемът на КАЛИПРА се назначава от специалист, който определя дневната доза и продължителността на приема в зависимост от здравословния проблем на пациента и задачите на терапевтични план. Медикаментът се предлага под формата на таблетки от 10, 20, 40 и 80 мг, избира се най-подходящата за конкретен случай.

Продуктът е предназначен за възрастни и деца над 10 години. За всички пациенти стартовата доза е 10 мг веднъж дневно. В хода на терапията дозата може да се увеличава индивидуално на всеки 4 седмици, до достигането на пределната от 80 мг на ден. Таблетките се приемат по едно и също време на деня, с вода, без да се дъвчат или стриват. Приемът няма връзка с храненията. Ако пациентът пропусне да вземе лекарството си по график, може да го направи при първа възможност, стига да не наближава времето на следващия прием – тогава се изчаква то да настъпи и се приема обичайната доза; не се допуска удвояване на дозата за компенсация на пропуснатото. При неволно превишаване на дозата се прави консултация с медицинско лице, дори да не са проявени необичайни симптоми.

Приемът на медикамента трябва да се прекрати само по лекарско указание.

Възможни нежелани ефекти

Макар и сравнително рядко, терапията с КАЛИПРА може да провокира тежка алергична реакция с оток на езика, гърлото и лицето, затруднено преглъщане и говор, трудности с дишането, обриви. В някои случаи пациентът развива висока температура, а обривът се усложнява до лющене на кожата, болезнени мехури, поява на червеникави петна и мехури по дланите и стъпалата и пр.

Наблюдавани са случаи на мускулна слабост и мускулен разпад, който понякога е необратим и не са изключени трайни увреждания.

Много редки са инцидентите с появата на подкожни кръвоизливи и затруднено функциониране на черния дроб. Според информацията най-често пациенти се оплакват от главоболие, гадене, болки в ставите и мускулите, запек или диария, болки в гърлото и кървене от носа, загуба на тегло или обратна тенденция, промени в стойностите на кръвната захар, влошено качество на съня, кошмари, панкреатит и пр. има информация също за депресивни състояния и сексуални смущения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КАЛИПРА не се прилага при алергия към активната съставка или към някой от помощните компоненти.

Продуктът не се използва за деца под 10-годишна възраст.

Противопоказан по време на бременност и кърмене.

Не се използва за лечение на пациенти с тежки чернодробни проблеми.

Рискова група, за която е необходима индивидуална преценка за безопасността на приема, са пациентите с понижена функция на щитовидната жлеза, бъбречни проблеми, заболявания на мускулите, преживели инсулт, лекувани с фузидова киселина, с тежка дихателна недостатъчност и на възраст над 70 години.

Взаимодействие с други медикаменти

КАЛИПРА може да се приема паралелно с други лекарства само след анализ на възможните взаимодействия, които биха променили терапевтичните ефекти или биха усилили проявите на нежелани странични ефекти. Това се отнася за продукти като някои антибиотици и противогъбични, други лекарства за липиден контрол, лекарства за стенокардия и регулатори на сърдечния ритъм, лекарства за ХИВ-позитивни, за лечение на хепатит С, продукти на билкова основа с жълт кантарион.

При лечение с КАЛИПРА се ограничава консумацията на алкохол и грейпфрут.

__

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *