Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как и кой продукт с коензим Q10 да изберем?

Коензим Q10 е естествена съставка на човешкия организъм

Коензим Q10
Коензим Q10 е съставна част на всеки организъм!

Коензим Q10, който се среща още като Co Q10, витамин Q10 или убихинон, е съставна част на почти всеки организъм. Веществото се синтезира в черния дроб на бозайниците, както и при по-голяма част от гръбначните животни. Открива се и при растенията, макар и в незначителни количество.

По своята същност коензим Q10 e мастноразтворим витамин. Под формата на водоразтворими мицели той се резборбира в тънките черва заедно с мазнините от храната и останалите мастноразтворими витамини.

Трябва да се има предвид, че ако концентрацията на Q10 в кръвта на човека се понижи с 25%, това е предпоставка за редица заболявания. Спад с над 50% пък би има летален изход.

Важно е да се знае също, че след 20-годишна възраст нивата на Co Q10 в организма започват да намаляват. Над 50-годишна възраст синтезът е силно ограничен, като точните стойности зависят от конкретното състояние на индивида. Това понижение води до драстичен спад в имунната система. Организмът губи резистентността си към много заболявания, в това число инфекциозни и неинфекциозни.

За жалост, няма хранителен режим, който е в състояние да достави необходимите нива на коензим Q10 на тялото. С цел набавяне на убихинон се препоръчва консумация на храни с животински произход – червено месо, черен дроб, риба. Но дори в тези „богати” храни стойностите са прекалено ниски. Трябва да се консумират непосилни количества храна, за да се задоволят потребностите на организма от Q10. Именно това поражда необходимостта на прием на хранителни добавки, съдържащи коензим Q10.

 

Как се установява дефицит на коензим Q10?

 

Смята се, че добър специалист бързо би разпознал белезите на недостиг на витамин Q10 в организма.

За да се насочим обаче към преглед, трябва всеки един от нас да е наясно кои са онези симптоми, които могат да ни доведат до мисълта, че „нещо” липсва на тялото ни. В тази част от от текста ще се спрем именно на признаците на дефицит на коензим Q10 в организма. Ето ги и тях:

Психическо и физическо изтощение
Коензим Q10
Умората може да е белег за липса на Q10.

Малцина са тези, които подозират, че „нямат сили”, защото организмът им изпитва дефицит на Q10. Факт е обаче, че ако се събуждате уморени, ако се изморявате само след няколко минути умерено ходене или ако нямате сили да изпълнявате рутинните си задачи, това може да е първият признак.

Към тези оплаквания трябва да се добавят и влошената концентрация, проблемите с паметта, липсата на ентусиазъм, раздразнителността, депресивните мисли. Всичко това говори за изчерпан резерв на убихинон в тялото.

Хроничната болка

Главоболие, мигрена, ставни и мускулни болки са сред честите оплаквания на хората, които изпитват недостиг на коензим Q10.

Наред с това, повишен при тях е рискът от фибромиалгия. Това е хронично състояние, което се свързва с широка по обхват болка и неконтролируема чувствителност при най-малкия допир.

Понижени имунни сили

Пониженият имунен отговор също може да е белег за ниски нива на коензим Q10. Дефицитът прави хората предразположени към настинки, вирусни заболявания и инфекции. Цялостната липса на енергия води до недостатъчно производство на антитела и естествени защитници, каквито са Т-клетките и макрофагите.

Предразположеност към сърдечни заболявания и наднормено тегло

Често стойности под нормата на коензим Q10 са причина за възпаление и предразполагат към повишаване на кръвното налягане и лошия холестерол. Увеличен е и рискът от заболявания на сърцето, в това число и от сърдечна недостатъчност.

Според редица изследвания при хората, които страдат от затлъстяване, нивата на Co Q10 са с над 50% по-ниски. Именно поради това учените поставят дефицитът на ензима сред факторите, които провокират наднормено тегло и които затрудняват отслабването.

Заболявания на нервната система

Някои невродегенеративни заболявания, които се свързват с напредването на възрастта, каквито са например болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън, амитрофична склероза, също се свързват с намаляване на нивата на коензим Q10.

 

Хранителни добавки с коензим Q10

 

Хранителните добавки с Q10 са голям брой!

Пероралния прием на добавки с коензим Q10 е познат на човечеството от десетилетия. В развитите страни подобни препарати се приемат с цел превенция, лечение и профилактика на редица здравословни смущения. Приоритетно веществото се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане, при спад на имунната система, с цел по-бързо заздравяване на язвени лезии, за предпазване на лигавицата на стомаха и други. При алергии, астматични прояви и заболявания на дихателната система хранителните добавки с Co Q10 също намират приложение. Същото важи и за редица ментални отклонения, при диабет, затлъстяване, кандидоза, пародонтоза, както и с цел забавяне процесите на стареене.

На този етап е потвърдено, че приемът на подобни препарати допринася за освобождаване на организма от вредния оксидативен стрес.

Редица скорошни изследвания пък са насочени към евентуалните ефекти, които приемът на Q10 би имал при лечението на рак и при облекчаване на симптомите при онкоболните.

Ако решите да приемате коензим Q10 под формата на хранителна добавка, трябва да имате предвид, че за да се проявят ползите, е необходимо време. По принцип е необходим период от около 3 седмици редовен прием, за да се установи подобрение във физическото и психическо състояние. Ако ефектът е забележим много по-бързо, то по всяка вероятност става дума за пациент с драстичен дефицит.

Смята се, че след 50-годишна възраст всеки индивид би следвало да приема между 10 и 30 мг дневно за дълъг период от време с цел поддържане на имунната система, предпазване от болести и забавяне на процесите на стареене.

 

Кога е и кога не е подходяща добавка с коензим Q10?

 

Търговската мрежа буквално „прелива” от хранителни добавки и съпътстващи препарати, които обещават да възстановят баланса на коензим Q10 в организма. Често се оказва трудна задача да се избере конкретен продукт. Затова ще ви дадем няколко основни насоки при избора и приложението на продукти със съдържание на полезния мастноразтворим витамин.

Като за начало, ще посочим, че добавки с коензим Q10 се използват от спортуващи активно. Предназначението им е да понижи и ограничи болката и слабостта в мускулите.

Същото е в сила и при приема на статинови препарати, които имат свойството да понижават нивата на Co Q10. Въпросните фармакологични продукти се използват за намаляване на холестерола чрез забавяне на производството му.

Друго основно приложение на статините е превенция на сърдечно-съдови заболявания, но отново се стига до понижаване на естествените стойности на убихинона.

Някои медицински издания посочват, че въпреки изобилието от полезни страни, които добавките с Q10 имат, те трябва да се приемат под лекарски контрол. Причината е, че взаимодействието на веществото с някои лекарствени препарати. Най-вече с медикаменти, които се предписват за контролиране на кръвната захар и кръвното налягане.

При някои от лицата, които са на терапия с коензим Q10, се наблюдава понижаване на кръвното налягане. Това се дължи на съдоразширяващото действие на ензима. Трябва да се има предвид, че първите белези на нежелания ефект стават забележими около 7-8 седмици след началото на приема. Именно поради това приемът трябва да е наблюдаван и съобразен със здравословното състояние.

В същото време, несъвместимостта на Q10 с лекарствата, приемани от диабетици, добиват израз в много по-кратки срокове. Убихинона води до плавно понижение на кръвната захар и може да предизвика хипогликемия. Състоянието се разпознава по това, че човек става нервен, превъзбуден без причина, поти се повече и усеща топли вълни. Появява се треперене, физическа слабост, сърцебиене и в някои случаи затруднение в говора.

Важно! За тези, които са решили да приемат коензим Q10 под формата на добавка, е важно да знаят, че веществото взаимодейства остро с разредители на кръвта. Именно поради това не бива да се приема заедно с варфарин, аспирин и подобни.

 

Хранителни добавки с коензим Q10 – изборът е голям

 

Ако сте решили, че ще подобрите здравословното си състояние чрез препарати с Co Q10, то по всяка вероятност сте прочели кога и как да приемате. Търговската мрежа буквално прелива от подобни продукти, като приемът в голяма степен зависи от конкретния продукт и от препоръките на производителя.

В редовете по-долу ще се спрем върху някои от най-популярните хранителни добавки, съдържащи коензим Q10. Ще посочим в кои ситуации помага, как действа и как препоръчително се приема.

Коензим Q10 плюс на Sanct Bernhard – против стареене

Хранителната добавка със съдържание на коензим Q10 на швейцарската компания Sanct Bernhard забавя стареенето и възстановява енергийния баланс в тялото. Препоръчва се за укрепване на сърдечно-съдовата система и за подобряване на общото здравословно състояние на пациенти в прединфарктно състояние или на такива, прекарали инфаркт. При безсъние, избухливост, невроза коензим Q10 регулира психическото състояние и спомага за по-добрата биохимия при стрес, психическо и физическо претоварване.

Действието на препарата на Sanct Bernhard е насочено към противодействие на свободните радикали в организма. Активизира енергията и подобрява функционирането на всички основни органи.

Основна е ролята на ензимите – биокатализатори, които регулират химичните реакции и жизнените процеси в клетките.

На ден се приема по 1 капсула с вода, препоръчително сутрин.

Коензим Q10 на Doctor Nature – за младост и енергия

Още един продукт, който често се споменава, е Коензим Q10 на производителя Doctor Nature. Препаратът се промотира като средство за възстановяване при отслабена имунна система, при енергиен дефицит, при психическо и физическо изтощение. Укрепва организма при грип и настинка. Има подмладяващ ефект и подпомага клетъчното хранене.

По 1 капсула сутрин с вода е препоръчителният прием на препарата.

Коензим Q10 на Revital – при възпалителни процеси

Продуктът на Revital – Коензим Q10 капсули – е хранителна добавка при намален имунитет и против възпалителни процеси. Едновременно с това помага при всички останали състояния, при които веществото има доказани ефекти. Сърдечни смущения, хронична умра, стрес, липса на енергия се преодоляват с редовен прием на добавката.

Комбинацията между убихинон, селен и витамин Е действа с успех срещу вредното въздействие на свободните радикали, подсилва и зарежда организма с енергия.

Коензим Q10 в комбинация

Освен самостоятелно, коензим Q10 често се среща и под формата на хранителни добавки с комбинирано действие. В зависимост от здравословното състояние, полезното вещество може да се открие в различни комбинации. Ще се спрем на няколко приема, а вие ще можете да подберете спрямо потребностите на тялото ви.

Апихерба + Q10

В продукта Апихерба + Q10 пчелни продукти и полезни вещества се комбинират с ефекта от Co Q10. В състава на Апихерба се включват ехинацея, кръвен здравец, още пчелен мед, пчелен прашец, прополис и пектин. Препаратът се използва при простудни и вирусни заболявания, за укрепване на имунната система и за подобряване на съпротивителните сили на организма. Действа срещу вредното въздействие на свободните радикали и срещу токсичните съединения, водещи до образуването на тумори.

Коензим Q10 може да се приема и с други продукти. Пример е приемът на Кардиохелп Макс и коензим Q10.

 

Коензим Q10 в козметиката

 

По всяка вероятност преобладаващата част от хората са чували за приложението на Co Q10 най-вече в козметиката. Това не е случайно. Веществото има свойството да блокира агресивните вещества от околната среда, които водят до отделянето на свободни радикали и провокират процесите на стареене на кожата. Антиоксидантните качества на коензим Q10, в комбинация с активизиращото му действие по отношение на клетката, спомага за поддържане на здрав и свеж вид на кожата. Той предпазва клетките от тежки увреждания в резултат на свободните радикали в нея, като в същото време подобрява енергийния баланс.

Обстоятелството, че е мастноразтворим витамин, гарантира пълното проникване в кожата. По този начин коензим Q10 успешно стимулира естествените й функции и повишава възможностите й за самообновяване.

Като основни ползи от приложението на веществото в козметиката се сочат следните:

  • допринася за жизнеността на кожата;
  • активизира естествените й защитни функции;
  • предотвратява преждевременно стареене;
  • допринася за правилното протичане на процесите на самообновяване на кожата;
  • видимо намалява броя и размера на бръчките;
  • предотвратява образуването на нови бръчки;
  • допринася за здравината, еластичността и равния тен на кожата.

Според специалистите редовната употреба на козметични продукти, съдържащи убихинон, е в състояние да ограничи преждевременното остаряване на кожата. Колкото по-рано започне използването на подобни препарати, толкова по-малък е рискът. Затова и се препоръчва след 30-годишна възраст да се подбере и нанася продукт с коензим Q10.

 

Козметични продукти с коензим Q10

 

Изобилието от козметични продукти, съдържащи коензим Q10, е още по-голямо. Веществото е налично в състава на кремове, лосиони, ампули и други. Многообразието може да задоволи потребностите на всеки, който иска да подобри състоянието на кожата си и да премахне белезите на старостта.

Срещу бръчки с Q10

Пример за продукт, съдържащ полезния ензим, е Дневен концентрат срещу дълбоки бръчки с екстракт от роза с Q10. Достъпен под формата на ампули, препаратът заглажда бръчките и намалява риска от образуването на нови.

Формулата е специално разработена и съдържа още натурални масла, екстракт от роза и витаминен комплекс, който енергизира кожа и възвръща еластичността й.

Продуктът се нанася, като се отчупи върхът на ампулата и съдържанието се нанесе внимателно върху лицето и шията. След отваряне ампулата може да се съхранява до 5 дни в хладилник.

Друг вариант за приложението на веществото в козметиката против бръчки е Луксозен лифт ефект форте с арганово масло, фитостволови клетки и Q10.

Кремът е с формула за дълбоко подхранване и възстановяване на сухата кожата. Кремът възвръща младостта на клетките и ги насърчава да задържат вода. Подобрява естествената регулация на кожата и възстановява външния й вид.

Редовната употреба на продукта намалява бръчките, които често наричаме „пачи крака”, както и набраздяванията по челото. Кожата постепенно възвръща своята жизненост и преодолява белезите на старостта.

Ако в текста по-горе сме ви убедили в необходимостта да набавите на организма си коензим Q10, то изборът на продукт е ваш. Помогнете на тялото си да се пребори с белезите на старостта и му дайте сили с подходяща хранителна добавка.

Източници:

https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/

https://www.webmd.boots.com/vitamins-and-minerals/coenzyme-q10-coq10

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *