БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Д-р Явор Малинов: Миниинвазивната хирургия при хистероскопия е нов и надежден метод в гинекологията

Миниинвазивната хирургия в гинекологията позволява да се направи операция на вътрематочната кухина без дилатация на цервикалния канал

Миниинвазивната хирургия
Д-р Явор Малинов

Миниинвазивната хирургия е сравнително нов, безболезнен метод за операция. Използва се най-широко в коремната хирургия. Но отскоро този щадящ безкръвен метод се прилага и в гинекологията.

Лапароскопските методи на операция спестяват време за възстановяване и много болка на пациента. Известни са и като „еднодневна хирургия“. Този широко разпространен термин набляга именно на късия срок на възстановяване. Най-честите безкръвни операции в гинекологията са миомен възел на матката, киста на яйчника и процедури при безплодие.

Най-новото в областта на миниинвазивната хирургия е операция на вътрематочната кухина без дилатация на цервикалния канал, или иначе казано – хистероскопия. Това е много добра новина за жените, на които им предстои тази толкова деликатна и в същото време изключително болезнена операция.

Стандартната операция при хистероскопия стресираще голям процент от пациентките, и заради дългия възстановителен период, съпроводен с много емоционална и физическа болка.

Д-р Явор Малинов беше в студиото на „Здравето отблизо“, за да обясни достъпно какво се крие зад непознатите и звучащи доста сериозно термини, като „операция на вътрематочната кухина без дилатация на цервикалния канал“.

За да се случи операцията, хирургът прониква с един тънък и деликатен инструмент през канала в шийката на матката, за да се влезе в матката и да се направи оглед. След огледа става ясно дали е необходимо да се извърши оперативна процедура, която да премахне някакво болестно състояние. такива състояния са полипи на ендометриума, разрастване на лигавицата и доброкачествени тумори. Всички тези болестни състояния имат отношение към проблемите на репродукцията и износването на бременността.

Благодарение на модерната оптика, която се използва в миниинвазивната хирургия стана възможен метода „офис хистероскопия“

Нововъведената манипулация позволява при стандартни условия да се направи операция. Или иначе казано – дори и кабинетът на гинеколога може лесно да се превърне в операционна. Оттам и термина „офис хистероскопия“. Това става възможно благодарение на фините инструменти, които се използват. Например – 2.7 мм. оптика, която позволява да се извършат всички тези процедури, без да се разширява по насилствен начин канала. По своята същност този метод много прилича на истинската хистероскопия, но с по-малък обем.

Въвеждането на оптиката в кухината на матката става без упойка. Прави се оглед на шийката и на маточната кухина. Системата разполага и с деликатен шафт за вкарване на микрохирургични инструменти: ножичка и щипка. По този начин може да се вземе биопсия или да се отстрани полип. така се правят и много малки корекции на кухината, като премахване на сраствания и други. Както вече стана ясно – упойка не е необходима, а пациентката си тръгва в момента, в който стане от гинекологичния стол.

Какво е предимството на това нововъведение? Не боли и няма престой в болницата. Самата манипулация трае съвсем малко повече, отколкото трае един преглед. За сметка на това офис хистероскопия е много по-надеждна откъм диагностика.

Единственият недостатък на този нов метод е, че ако се открият усложнения се прави хистероскопия с упойка и резектоскоп. При добра предварителна ултразвукова диагностика дублирането на двете операции може да бъде избегнато.

Повече информация за доктор Малинов и неговата Ин Витро клиника може да намерите ТУК.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *