ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕЗЕО / TEZEO

Съдържа телмисартан, меглумин, сорбитол, натриев хцдроксид, повидон 25, магнезиев стеарат

Предназначение

тезеоТаблетките ТЕЗЕО са средство за нормализиране на повишеното кръвно налягане при есенциална хипертония. Механизмът на действие в случая засяга тонуса на свитите кръвоносни съдове, които се отпускат и това позволява да се подобри кръвообращението и да се неутрализира състоянието с хипертензия. Медикаментът се препоръчва на възрастни пациенти, включително такива с висок риск от инфаркт или инсулт. Подходящ е за пациенти, преживели мозъчен удар или с диабет в напреднал стадий.

Как се приема

Приемът на ТЕЗЕО се препоръчва от лекар, който определя дневната доза и продължителността на приема в зависимост от възрастта и състоянието на пациента. Приемът е веднъж дневно, за предпочитане по едно и също време – без връзка с храненията. Таблетките се поглъщат цели, с вода.

При високо артериално налягане дневната доза е най-често 40 мг; лекуващият обаче може да определи друга доза в рамките на 20 до 80 мг. Медикаментът може да се взема паралелно с диуретици. Ако е пропуснат прием, терапията продължава по схемата при първа възможност, без удвояване на дозата заради пропуска.

При пациенти, застрашени от съдов инцидент, стандартната доза е 80 мг, приемани веднъж в рамките на 24 часа. ако такъв пациент е с чернодробно заболяване, дневната доза се редуцира до 40 мг дневно.

При неволно предозиране и поява на необичайни симптоми потърсете незабавно медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти, които са приемали медикамента за предпазване от съдови инциденти, са се оплаквали от ниско кръвно налягане. В редки случаи е съобщавано за възпаления на органи от дихателната и отделителната система, промени в кръвната картина, депресивни състояния, припадъци, влошено качество на съня, стомашни болки, обриви, кашлица и задушаване, болки в гърба, спазми и мускулни болки, проблеми с бъбреците – до бъбречна недостатъчност, замайване и слабост, повишен креатинин.

Има данни също за алергични реакции с обриви, отоци и задушаване, промени в кръвната картина, ускорен пулс, симптоми на грип, ставни болки, повишени стойности на пикочната киселина в кръвта, както и на чернодробни ензими. Описани са също единични случаи на сраствания в белия дроб, т. н. интерстициална белодробна болест.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТЕЗЕО не се прилага при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Бременни и кърмачки не бива да използват този медикамент.

Противопоказан за потребители с тежки чернодробни и бъбречни увреждания, както и с диабет.

Рискови пациенти, за които се изисква индивидуална експертиза и преценка за възможното безопасно приложение, са тези с трансплантирани органи, със стеснения на кръвоносните съдове към бъбреците, със сърдечни заболявания, с нарушен водно-солеви баланс и повишени стойности на калия в организма.

Противопоказан за деца и подрастващи под 18 години.

При замайване и главоболие в резултат от приема на ТЕЗЕО, не се препоръчва шофиране по време на лечението.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва внимателно да прецени терапията на даден пациент, който приема и други лекарства за контрол върху кръвното налягане.

Ако лечението с ТЕЗЕО е крайно необходимо, а продуктът е несъвместим с други приемани от пациента лекарства, то употребата им следва да се ограничи за известно време. Такива са другите лекарства за контрол върху кръвното налягане, продукти с литий, калий-съдържащи продукти, диуретици, нестероидни противовъзпалителни, някои антибиотици и др.

__

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 30 таблетки по 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *