Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Студени крайници – как с медикаменти, добавки и домашни рецепти можем да се стоплим?

Студени крайници – истинско изпитание за мнозина

Студени крайници и Синдром на Рейно

Студени крайници – състояние, познато като Синдром на Рейно!

Студени крайници е състояние, което най-често се обяснява със Синдрома на Рейно. При него крайните части на тялото, в повечето случаи пръстите на ръцете и краката, изтръпват, посиняват или се сковават под въздействието на стрес или при ниски температури.

Това е ефект от спазъм на артериите, чрез които крайниците се кръвоснабдяват. Резултатът е ограничено доставяне на кислород и хранителни вещества към поразените зони на тялото, което се изразява в промяна на цвета на кожата. Пръстите не само че се движат трудно, но и придобиват сиво-син цвят.

Щом отмине критичната ситуация, артериите се възвръщат към обичайното си състояние, а тъканта отново придобива характерния си цвят.

Какво предизвиква Синдрома на Рейно?

Въпреки че мнозина страдат от студени крайници, все още няма еднозначен отговор на въпроса какво предизвиква състоянието. Ако оплакването не е придружено с други неразположения, се говори за първичен Синдром на Рейно. Обяснението при него е, че кръвоносните съдове на ръцете и краката са предразположени към влиянието на ниските температури. Друга теория гласи, че силната положителна или отрицателна емоция също може да предизвика влошаване на кръвоснабдяването на засегнатите участъци от тялото.

По правило при жените по-често се появяват подобни оплаквания. Първите проявления на заболяването могат да се появят далеч преди 30-годишна възраст.

Според някои медици роля играе и наследствен фактор, защото има фамилии, в които мнозина се оплакват от студени ръце и крака.

Трябва да е отбележим, че е възможно Синдрома на Рейно да е провокиран от съпътстващо заболяване. При редица състояния, при които налице е увреда на кръвоносните съдове, на ставите, на мускулите и дори на кожата, може да се появи и т.нар. вторичен Синдром на Рейно. Основната му характеристика е, че той се разглежда като усложнение на подлежащото заболяване. При него, за разлика от първичната форма на болестта, засегнати могат да бъдат само един или само няколко пръста.

Как да разпознаем Синдрома на Рейно?

Побеляването на кожата говори за Синдром на Рейно!

В зависимост от това в каква степен поразени са кръвоносните съдове и съответно колко продължителни са спазмите, оплакванията могат да са различни. Като най-чести синдроми се посочват следните:

  • усещане за студени ръце и крака;
  • промяна в цвета на кожата на пръстите и на самите крайници;
  • загуба на чувствителност, усещане за скованост, изтръпване и дори болка.

Побеляването на кожата е първият сигнал за настъпващо проявление на Синдрома на Рейно. След това тенът преминава към синьо и  се създава усещане за схващане и изстудяване. Чувствителността в поразените зони също намалява. Едва след като премине епизодът и се възстанови кръвообращението, кожата възвръща нормалния си цвят. Рядко, но възможно е да се появи леко подуване на крайника в резултат на състоянието.

Възможни ли са усложнения при Синдром на Рейно?

Мнозина не обръщат особено внимание на този проблем. Ако краката им често са студени, просто обуват допълнителен чифт чорапи или застават по-близо до печката.

Макар и в редки случаи, това се оказва погрешен подход, защото възможни са усложнения като трайна увреда на кръвоснабдяването, язви, трофични нарушения в областта на поразените крак или ръка.

В изключително редки ситуации може да се достигне до ампутация на крайника, когато тежка форма на състоянието остане за дълго време без лечение.

Лечение при студени крайници

Като стана дума за лечение на състоянието, което мнозина разговорно наричат студени крайници, не бива да се пренебрегва.

В по-леки случаи достатъчно е крайниците да се предпазват от ниските температури. Ръкавици и топли чорапи са достатъчни, за да се избегне измръзването на ръцете и краката. Ако се ограничат и стресовите ситуации, то със сигурност ще намалея и епизодите, в които „не усещаме” крайниците си.

Ако обаче това се окаже недостатъчно, за да се контролират епизодите на схващания на крайниците в резултат на усещане за скованост и студ, то необходима е консултация със специалист и прилагане на подходяща терапия.

В случаи че се стигне до медикаментозна терапия, най-общо целите й могат да се определят като:

  • намаляване на броя на проявленията на Синдром на Рейно;
  • ограничаване на тежестта на епизодите;
  • предотвратяване на увреда на тъканите като резултат от нарушенията в кръвообращението.
Традиционното лечение е насочено към подобряване на кръвообращението!

Най-често подходът от страна на лекарите е да предпишат лекарства, чрез които кръвоносните съдове се разширяват и се подобрява притокът на кръв засегнатите крайници. С подобна цел преимуществено се използват следните медикаменти.

Медикаменти при студени крайници
  • инхибитори на калциевите канали – действието на тази група медикаменти е насочено към отпускане на стените на малките кръвоносни съдове. По този начин се подобрява снабдяването на крайниците с кислород и хранителни вещества и се намаляват случаите, в които се проявява Синдрома на Рейно. Към тези медикаменти се числят Нифедипин и Амлодипин, например;
  • вазодилататори – под формата на крем често се предписват и препарати от тази група. Типичен пример е Нитроглицерин, приложението на които отпуска стените на кръвоносните съдове. Продуктът се нанася директно върху поразените студени крайници и спомага за възвръщане на нормалните им цвят и температура;
  • алфа блокери – смята се, че при най-голям брой от пациентите действието на алфа блокерите е най-ефикасно. Действието им е насочено към потискане на хормона норепинефрин. Именно той провокира стесняване на кръвоносните съдове. Когато се приемат продукти от тази група, например Празозин или Доксазозин, се възпрепятстват нарушенията в кръвоснабдяването на ръцете и краката.

Кои добавки са подходящи при студени крайници?

Рибено масло

Няма как да пропуснем да отбележим ползите, които изобилстващото от ненаситени мастни киселини рибено масло има по отношение на кръвоснабдяването. Наред с всички останали здравословни ефекти, рибеното масло помага и при заболявания на кръвоносните съдове. Повлиява успешно затрудненото кръвоснобдяване на ръцете и краката, което е гаранция, че много скоро проблемът „студени крайници” ще остане в миналото.

Продуктът на швейцарската компания Sancht Bernahard е подходящ избор на рибено масло, ако целта е да се повлияят нарушения в оросяването на крайниците. Концентрацията на омега-3 мастни киселини и други полезни вещества е достатъчна, за да се преодолеят смущенията и да се възстанови нормалното кръвообращение на ръцете и краката.

Хемоактив
Хемоактив подобрява кръвооросяването и помага при студени крайници!

Хранителна добавка, която изцяло е насочена към проблемите на кръвотворния апарат, е Хемоактив. Става дума за българска разработка, която помага за правилното функциониране на кръвоносната система. По този начин успешно се повлияват редица оплаквания, свързани с кръвооросяването, в това число и усещането за студени крайници. Повишаване се цялостната имунна защита на организма, подобрява се качеството на кръвта – концентрацията на кръв и хранителни вещества става по-висока.

Хемоактив съдържа изцяло натурални екстракти – листа от лоза, къпина, облепиха, цвекло, както и така полезната гъба кладница. Комбинацията между витамини във високи дози, микроелементи и желязо превръща добавка в така търсения лек за хората, които зиме и лете са с измръзнали ръце и крака.

Гинко билоба

Сред продуктите, които често се препоръчват при проблемно кръвоснабдяване, са и тези, които съдържат гинко билоба. При проблеми като влошена концентрация, лоша памет и студени крайници гинко билоба е ефикасен лек с положителен ефект.

Търговската мрежа изобилства от продукти, съдържащи екстракти от лековитото растение. Приемът на преобладаващата част от тях засилва кръвообращението, като влияе в няколко основни посоки:

  • отпуска стените на кръвоносните съдове;
  • разрежда кръвта, като по този начин позволява проникването й в малките кръвоносни съдове;
  • изчиства застоялата кръв;
  • прави тонуса на вените и артериите по-добър.
Ентан

Хранителната добавка на Борола – Ентан – също е предназначена за подобряване на кръвооросяването, което именно е слабата точка при проблема студени крайници. Приемът й спомага за преодоляване на нарушенията в кръвообращението.

Биомагнетик пауър
С наномагнитните чорапи ще забравите за студените крака!

Щом разглеждаме темата „студени крайници”, няма как да пропуснем да споменем и един от хитовете на пазара – наномагнитните чорапи Биомагнетик пауър.

Чорапите са израз на революционните нанотехнологии. Чрез тях не само че се преодолява проблемът с вечно студени крака, нещо повече. Подобряват микроциркулацията на кръвта в краката, като по този начин спомагат за преодоляване на оплакванията, свързани с диабет и проблемна кожа.

Действието им се корени в 2 основни компонента – постоянни наномагнити и затоплящи инфрачервени лъчи. А ефектът от употребата им е повече от задоволителен. Ако редовно ги обувате, без значение от сезона, няма да се оплаквате от измръзнали и сковани ходила.

Народни рецепти при студени крайници

Въпреки че много по-често се оплакваме от измръзнали крака, ръцете също страдат от този проблем. С рецептите по-долу ще се опитаме да ви помогнем да се погрижите за болката, сковаността и дискомфорта. Ако първата приложена не даде желания ефект, продължете нататък. Няма как да не намерите алтернативно лечебно средство, което да е приложимо с успех именно във вашата ситуация.

Ето и нашите предложения:

Рецепта 1

В подходящ съд се смесват 20 мл високоградусова домашна сливова ракия със 100 мл чист спирт. С така получената алкохолна смес се масажират крайниците всяка вечер в продължение на 20 дни. Прави се почивка със същата продължителност, след което процедурата се повтаря. Смята се, че по този начин ще се подобри за постоянно циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове на ръцете и краката.

Рецепта 2
Мед и восък помагат при студени крайници!

Лято ли е, зима ли е, краката са ми все студени. Ходих на лекар дори за това оплакване, никой с нищо трайно не ми помогна. Пих лекарства, все скъпи, които имат ефект само докато ги приемам. Спра ли, пак същото.

Интересувала съм се и от бабини рецепти. Някои ми помагат, други не. Много съм изпробвала, защото нали ви казах, че от години имам този проблем.

Може би най-доволна съм от тази рецепта: смесвам парче восъчна пита с няколко супени лъжици мед. Например 1/3 парче с 3 лъжци. На водна баня ги разтопявам в купичка и напоявам парчета плат в сместа. Тези парчета слагам на ходилата и си обувам чорапите. Смя така, че ми е по-лесно. Ако повторя процедурата няколко поредни вечери, то месец някъде напред нямам оплаквания. Не е панацея, но за мен е добре, защото видях, че спасение няма!”, пише ни Юла Диканкова от Самоков.

Рецепта 3

Ако краката са ви проблемната част от тялото, то към леген с топла вода добавете ½ с.л. мащерка, ½ с.л. розмарин, 2 ч.л. джинджифил на прах (може да се замени с черен пипер) и 1 с.л. синап на прах.

Краката се потапят, докато водата е още топла. Държат се, докато изстине, след което се обуват топли чорапи.

Рецепта 4

За подобряване на кръвооросяването и преодоляване на оплакването за студени крайници се препоръчва следното. 1 с.л. бадемово масло се загрява леко на водна баня (може вместо него да се използва чист зехтин). Към мазнината се добавят 2 капки масло от розмарин и щипка черен пипер. Съставките се разбъркват и с тях усърдно се масажират дланите, ходилата, пръстите на ръцете и краката.

Рецепта 5

В редица медицински журнали се споменава, че Синдром на Рейно се облекчава успешно, като се приема чай, приготвен от женшен и годжи бери (около 25 г), варени на тих огън за 15 минути в 1 ½ л вода. Щом сместа леко се охлади, се прецежда и се изпива вместо вода в рамките на деня. Има загряващ и подобряващ кръвообращението ефект.

Рецепта 6

Рецепта с употребата на женшен при студени крайници четем и в популярен форум за здраве. Ето я и нея:

Рецепта 7

При студени крайници помага и следната рецепта. Приготвя се смес от 2 портокала и 2 зелени лимона (лайм). Заедно с корите плодовете се слагат в блендер, като добре е предварително да се почистят от семките. След като са готови, към тях се добавят 2 с.л. мед и сместа се оставя на стайна температура за денонощие.

Прибира се в хладилник, след като изминат 24 часа. От така приготвената лековита смес се консумира ежедневно за поне месец – по 2 с.л. преди всяко от трите основни хранения. За да има загряващ и подобряващ кръвообращението ефект, трябва да се приема по-дълъг период от време.

Рецепта 8

Тъй като оплакванията по-често са за това, че краката са вечно студени, ето още един съвет, приложим у дома. В малка вана или леген с гореща вода разтворете ½ ч.ч. английска сол. Изчакайте кристалите да се разтворят и потопете ходилата в още топлата вода. Задръжте ги за поне 15-20 минути.

За да се подобри трайно оросяването на краката, процедурата трябва се повтаря поне 2 пъти през седмицата.

Рецепта 9

Така полезният джинджифил намира приложение и при проблема студени крайници. За да влезе в употреба, необходимо е да си приготвите напитка от 1 с.л. от лековития корен, кипнат за 10 минути в 2 ч.ч. вода. След прецеждане тя се овкусява с малко мед и се изпива на няколко пъти през деня.

Рецепта 10

Последната рецепта, която ще ви предложим, е с употребата на лютив червен пипер. Основното вещество в него – веществото капсаицин – подобрява кръвообращението в цялото тяло. По този начин повече кислород и хранителни вещества достигат до крайниците заедно с кръвта.

За да постигнете този ефект, достатъчно е да поръсите по 1 с.л. лютив червен пипер във всеки един от чифт дебели чорапи. Обуйте тънки чорапи, отгоре сложете дебелите и очаквайте съвсем скоро краката ви да се стоплят, а с тях и цялото тяло.

Хомеопатични продукти при студени крайници

Хомеопатични продукти също се препоръчват при студени крайници!

Темата за лечението на Синдром на Рейно, или казано иначе – за ледените ръце и крака, ще приключим с хомеопатичните продукти, които помагат. Ето кои препарати подбрахме като подходящи, а вие можете да изберете из тях спрямо собствените си оплаквания или по препоръка на специалист:

Agaricus – при зачервяване по кожата и сърбеж; когато има боцкане и усещане за „ледени иглички”; при тремор и спазми;

Arnica – използва се при разнородни форми на патология на съдовете и при кръвоизливи;

Carbo vegetabilis – най-добре е при посиняване на крайниците; когато се усеща парене;

Hamalelis virginiana – препаратът се препоръчва при смущения във венозната система;

Secale cornutum – при изстиване, което се усеща във върховете на пръстите; при мравучкане или парене.

Може би най-популярен хомеопатичен продукт при Синдром на Рейно е Pulsatilla. Славата му се дължи на това, че над 80% от жените, които имат характерните оплаквания, се повлияват успешно при прием на препарата.

Надяваме се, че сред предложенията по-горе ще откриете лек, който на вас ще ви помогне да се избавите от неприятните студени крайници.

Източници:

https://www.medicinenet.com/raynauds_phenomenon/article.htm

http://www.merckmanuals.com/en-pr/professional/cardiovascular-disorders/peripheral-arterial-disorders/raynaud-syndrome

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *