ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АКСЕФ / AKSEF

Съдържа цефуроксим, прежелатинизирано нишесте, кросповидон, кроскарамелоза натрий, натриев лаурилсулфат, магнезиев стеарат, колоиден безводен силициев диоксид, хипромелоза, титанов диоксид, хидроксипропилцелулоза

Предназначение

аксефАКСЕФ е антибиотик от групата на цефалоспорините; приемът му унищожава бактериите, причинители на инфекции в гърлото, белите дробове, синусите и средното ухо. Активен е при възпаления на пикочните пътища, кожата и меките тъкани. Често е препоръчван при лечението на лаймска болест.

Как се приема

Както е при всеки антибиотик, АКСЕФ трябва да се използва по лекарска препоръка и в режим, препоръчан от лекуващия. Отчитат се точната диагноза, възрастта и общото здравословно състояние на пациента.

Дозата АКСЕФ за възрастни е по 250-500 мг два пъти дневно, след хранене, с вода. За деца се изчислява прием от 10 до 15 мг на килограм телесно тегло, два пъти дневно, като се отчита видът на инфекцията и нейната тежест. Дневната доза за деца не бива да надвишава 250 мг.

При пропуснат прием вземете медикамента веднага, щом установите пропуска. Ако остава малко време до следващия планов прием, изчакайте го и не удвоявайте дозата с цел компенсация. Ако надвишите обичайната доза са възможни неврологични смущения, включително гърч, затова потърсете своевременно медицинска помощ.

Приемът не бива да се прекратява преждевременно, дори да е настъпило осезаемо подобрение; препоръчаният от лекуващия курс на приема трябва да се изпълни докрай.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с АКСЕФ може да стане причина за тежки алергични реакции, изразени в различни по вид и степен на обхват и тежест кожни обриви, както и отоци на лицето и гърлото и проблеми с дишането и преглъщането. При първи симптоми на алергична реакция трябва да се търси медицинска помощ по спешност.

При някои пациенти могат да се развият симптоми като диария, повишена температура, гъбични инфекции, главоболие, мускулни болки, болки в стомаха, отклонения в показателите на кръвната картина, чернодробни отклонения – включително хепатит. Ако необичайните симптоми стават все по-изразени и очевидно не са преходни, наложителна е консултация с лекуващия за вземане на съответните защитни мерки.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АКСЕФ не се прилага при алергия към основния компонент цефуроксим, към други лекарства от групата на цефалоспорините или към някоя от допълнителните съставки.

Медикаментът е противопоказан за деца под тримесечна възраст.

Не използвайте антибиотика при бременност и кърмене без одобрение от лекар.

Не шофирайте, ако приемът на този медикамент ви причинява главоболие и замайване.

Медикаментът е противопоказан, ако прилагането му провокира псевдомембранозен колит.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е специално внимание при съчетаването на АКСЕФ с други медикаменти. Установени са влияния при паралелен прием с антиациди, пробенецид, антикоагуланти. При приема на орални контрацептиви трябва да се отчете това, че АКСЕФ отслабва действието им и намалява сигурността на предпазването от забременяване.

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 10 таблетки от 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *