НЕВОТЕНС ПЛЮС / NEVOTENS PLUS

Съдържа небиволол, хидрохлоротиазид, лактоза монохидрат, полисорбат 80, хипромелоза, царевично нишесте, микрокристална целулоза, силициев диоксид, магнезиев стеарат, лимонена киселина монохидрат, бял опадрай® 03А580004, оцветители

Предназначение

невотенс плюсНЕВОТЕНС ПЛЮС е комбиниран продукт за дългосрочно лечение на повишено артериално налягане. Приемът му позволява да се упражнява контрол върху кръвното чрез активните съставки небиволол и хидрохлоротиазид. Ролята на първата е да разширява кръвоносните съдове, при които кръвното налягане спада; освен това благодарение на небиволола намалява рискът от неж12.5 мгелани промени в сърдечния ритъм. Компонентът хидрохлоротиазид действа диуретично; благодарение на него отделителната система освобождава организма от излишните течности, при което се постига трайно намаляване на кръвното налягане.

Комбинираните продукти от този тип обикновено се препоръчват на пациенти, които вече са били лекувани с медикаменти, съдържащи само едната активна съставка и лечението не е постигнало очаквания успех. Друга причина са избора на комбинацията НЕВОТЕНС ПЛЮС е да се избегне прием на два отделни медикамента, които вече са препоръчани на даден пациент.

Как се употребява

НЕВОТЕНС ПЛЮС трябва да бъде препоръчан от лекар в дози, съответстващи на здравословния проблем и състоянието на пациента. Обикновено се препоръчва прием на една стандартна таблетка от 5/12.5 мг ; таблетката се поглъща с вода по едно и също време на деня, без връзка с храненията.

При неволно предозиране са възможни пристъпи на сърдечна недостатъчност, забавен пулс, задух, гадене, сънливост, влошено качество на съня, мускулни спазми, прималяване. Ако е пропуснат приема в обичайното време – при леко закъснение таблетката се взема, а ако то е по-сериозно се изчаква следващия прием. Не бива да се приема двойна доза с цел компенсиране.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилактичен шок. При прояви от типа на обриви, сърбеж и зачервяване, отоци на лицето и гърлото, дихателни затруднения, усещане за затопляне, трудно преглъщане и говор – да се търси незабавно спешна медицинска помощ.

Сред често съобщаваните странични ефекти на НЕВОТЕНС ПЛЮС са главоболие, диария или запек, гадене, умора, отоци. Има информация и за кошмари и депресивни състояния, забавен сърдечен ритъм, импотентност, зрителни проблеми. При някои пациенти са възможни припадъци. Нерядко се наблюдава влошаване на състоянието при проявени кожни заболявания като псориазис. Описани са също случаи на жълтеница, промени в кръвните показатели, конвулсии, мускулна слабост, апатия, влошени функции на бъбреците.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към съставките или към други лекарства, производни на сулфонамидите.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с отклонения в сърдечния ритъм или забавен ритъм, сърдечна недостатъчност, хипотония, с влошено кръвоснабдяване на крайниците, бъбречна недостатъчност, нелекуван тумор на надбъбречната жлеза, астма, чернодробни заболявания, при симптоми на подагра, нарушен водно-солеви баланс и др.

Рискова група, при която лечението на пациента се предхожда от оценка на риска, са болните от псориазис, лупус еритематозус, хипертиреоидизъм, диабет.

Лечението с този медикамент може да е причина за положителен резултат при допингов тест.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е точна преценка за безопасното съвместяване на този медикамент и други, с които може да влезе във взаимодействие. Резултатът може да е повишена токсичност, подчертана проява на страничните ефекти, отслабване или усилване действието на приеманите лекарства.

Предупреждението се отнася за случаите, когато пациентът е приемал наскоро или трябва да приема продукти като други лекарства за контрол на кръвното, успокоителни, антидепресанти, лекарствени продукти за анестезия, лекарства против астма, запушен нос, глаукома. Опасно е комбинирането с литий, антибиотици, диуретици, продукти против стомашни киселини, стероиди и нестероидни противовъзпалителни, противоракови, при диабет, противоракови. В някои случаи съвместяването е възможно, ако двата продукта се вземат през определен интервал от време.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 30 таблетки по 5/12.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *