ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Варикоза – прочетете всичко за болестта и 20 изпитани народни рецепти

20 изпитани народни рецепти при варикоза подбрахме специално за вас

Заболяването варикоза се среща при голяма част от възрастното население.

Заболяването варикоза, което е познато като разширени вени на долните крайници, се превръща в социален феномен на ХХI век. Резултати от съвременни изследвания показват, че от хронична венозна недостатъчност страда около и над 30 % от възрастното население в Европа. При 2 % от тях се наблюдава тежка форма на венозна недостатъчност, която води до появата на труднозарастващи или незарастващи венозни рани.

Какво представлява болестта варикоза?

Самото заболяване варикоза представлява състояние на разширение, увиване и елонгиране на вените. На практика болестта може да порази всички зони на венозната система. В редки случаи варикозитета се проявява в долната езофагиална област, аноректелната област и дори сперматиковата връв. Най-често обаче поразени са долните крайници и по-специално частта от голямата повърхностна вена, разположена под коляното.

Това обстоятелство се обяснява в най-голяма степен с изправения стоеж и придвижването в изправено положение на човека. При тази позиция на тялото кръвта, която се намира в краката, трябва да се върне обратно до сърцето, преодолявайки земното притегляне.

Клапите във венозната система имат регулираща функция, като не позволяват връщането на кръвта към ходилата.

При хора, страдащи от варикоза, тези клапи са със затруднено функциониране – те не се затварят добре и венозната кръв се застоява за по-дълго в долните крайници. Последствията от това са усещане за тежест, парене, болка, схващания през нощта или появата на отоци в подбредиците. Именно отоците, които се образуват под кожата, нарушават здравето и водят до появата на синини и рани, които често не могат да зараснат.

Като основен фактор за развитието на болестта се посочва наследствеността, но от значения са и редица други особености. Смята се, че жените са разположени в по-голяма степен към развитието на варикоза заради специфичните хормонални изменения през периода на пубертета, при бременност или при навлизане в климактериум.

За рискови фактори се посочват още наднорменото тегло, заседналият начин на живот, травми на крайниците, както и някои заболявания като флемотромбоза.

Ранната диагностика е от съществено значение

Медицината през последните години обръща сериозно внимание на болестта и прави напредък във възможностите за диагностициране и лечение. Именно ранното поставяне на правилната диагноза позволява и прилагането на адекватно и успешно лечение. Трябва да се има предвид, че често лечението при отделните групи пациенти е различно.

И още нещо – новите технологии позволяват не само да се лекуват причините за болестта, но и да се отстранят в голяма степен външните проявления на варикоза, а именно повърхностните разширени вени.

Как се развива варикоза?

Варикоза в напреднал стадий причинява незарастващи рани.

Зачестяването на случаите на пациенти, страдащи от разширени вени, налага необходимостта от разграничаване на отделните случаи на базата състояние. През 1994 г. е въведена класификация, която включва 4 компонента:

  • С – клиничен;
  • Е – етиологичен;
  • А – анатомичен;
  • Р – патофизиологичен.

При по-леките случаи или в т.нар. начални класове болните се оплакват от субективни неразположения – тежест в крайниците, поява на леки отоци, най-често около глезените, единични и то неголеми разширени вени. Ако се потърси лекарска помощ, то е най-вече заради съображения, свързани с външния вид на краката.

Преобладаващата част от оплакванията преминават бързо и се появяват най-вече при продължително натоварване в края на деня. Отшумяват при лека почивка в хоризонтално положение.

С напредване на болестта се увеличават и симптомите. Появява се болка и парене в областта на разширените вени, които на свой ред леко се втвърдяват. Често се случват мускулни крампи през нощта, а отоците изчезват само след продължителна почивка в хоризонтално положение.

Поразените от болестта кръвоносни съдове се различават много лесно и дори изпъкват над кожата. Удължават се, нагъват се и образуват характерните за болестта варикозни възли. Самата кожа около тях е постоянно топла заради венозния застой.

При най-тежките случаи на варикоза или т.нар. последни класове болката, тежестта и дискомфорта в долните крайници са постоянно явление. За пациентите е невъзможно да стоят дълго време прави, което възпрепятства както работоспособността им, така и изпълнението на ежедневните задължения.

Кожата на краката става груба, пигментира се, появяват се сърбежи и атрофични изменения.

За краен етап на измененията по кожата, предизвикани от варикоза, се смята появата на варикозни рани, болезнени и често незарастващи.

Кое е подходящото лечение при варикоза?

Ако дадем еднозначен отговор на този въпрос, това би означавало, че подхождаме към темата несериозно. Причината се крие в обстоятелството, че както при много други заболявания, така и тук правилно е онова лечение, което е съобразено с конкретното здравословно състояние на пациента.

И все пак това, което може да се твърди със сигурност, е, че разширените вени трябва да се лекуват, защото те не са единствено козметичен проблем.

Терапевтичните възможности за лечение при варикоза могат да се разделят на няколко основни вида. От една страна, използват се консервативни методи за лечение, каквито са компресивните чорапи и средствата за корекция на разширените вени. От друга, прилагат се интервенции като хирургично лечение или такова с лазер. Използването на алтернативни методи като добавки, билки и народни рецепти също влиза в тази класификация, защото доколкото варикозата се свързва с пациенти в напреднала възраст, то те са склонни в голяма степен да използват домашни методи за лечение.

Алтернативно лечение на разширени вени

Както става ясно от заглавието, основната насока на настоящия материал е да разгледа кои са подходящите натурални елементи и народни рецепти, които могат да се използват за лечение на варикоза. Преди да ви препоръчаме конкретни методи за лечение у дома, за кратко ще разгледаме и част от така наречените консервативни терапевтични методи. Става дума за чорапи, добавки и мазила, които укрепват кръвоносната система и по-точно не позволяват деформацията на вените. Ще предложим по пример от всяка група продукти, а ако вие решите, че методът е подходящ за вас, можете да разучите темата.

Biomagnetic power
Наномагнитните чорапи са революционен лечебен продукт!

Един от най-популярните продукти в групата на т.нар. алтернативните методи е Biomagnetic power – наномагнитни чорапи, които се препоръчват при диабет, студени крака и разширени вени. Действието им се основава на плюсовете на нанотехнологиите. Те подпомагат микроциркулацията на кръвта в краката, като по този начин намаляват дискомфорта и болката и подобряват външния вид на кожата. С по-доброто кръвоснабдяване се подобрява и притокът на кислород и хранителни вещeства, от което в немалка степен зависи здравето на целия организъм.

Освен че подобряват кръвообращението, при хора, страдащи от варикоза, наномагнитните чорапи Biomagnetic power се препоръчват още заради облекчаването на сърбежа, ограничаване на отоците и подобряване на външния вид на кожата.

Венотон – S

Друг вариант да третирате повърхностните разширени вени е чрез употребата на мазила. Венотон – S е разработен именно с такава цел – препоръчва се при подхранване, омекотяване и тонизиране на кожата. Продуктът е съставен от изцяло натурални съставки – маслени извлеци от популярни лечебни растения, които облекчават голяма част от неразположенията, свързани с болестта.

Венотон
Венотон – това е единственият продукт за разширени вени, който решава проблема до 10 дни

AktiVen

Освен външно, можете да ограничите пораженията от варикоза и чрез приема на специално разработени хранителни добавки. Като лидер в това отношение от мнозина се посочва AktiVen на компанията Sanct Bernhard.

Ето какво пише Йорданка Бориславова:

Народни рецепти при варикоза

Освен чрез нанотехнологии, мазила и хранителни добавки, при разширени вени можете да си помогнете и чрез приложението на изпитани народни рецепти. Направихме подбор на най-често прилаганите методи за лечение на варикоза у дома, които ще споделим с вас по-долу.

Прочетете 20 изпитани народни рецепти за лечение на разширени вени:
Кестен

Кестенът е сред лековитите растения, които се радват на най-голяма популярност при лечението на варикоза. Предлагаме ви 3 изпитани рецепти, ако решите да лекувате състоянието с натурални продукти:

Първа рецепта

В подходящ съд или в хаванче се счукват 5 големи зрели кестена до получаването на гъста смес. Количеството й трябва да е приблизително равно на 5 супени лъжици. Масата се прехвърля в шише или голям буркан и се залива с 1 литър водка. Оставя се на тъмно място за 7 дни, след което се прецежда. От така получения спиртен извлек се приемат до 35 капки по 3 пъти на ден преди основните хранения за деня.

Доказано е, че полезните вещества в кестените подобряват тонуса и еластичността на кръвоносните съдове и възпрепятстват образуването на венозни възли. В същото време, спомагат за избледняването на вече съществуващите.

Така приготвената настойка от кестени може да се прилага и външно. Веднъж на ден, най-добре вечер, поразените зони от кожата се разтриват внимателно с домашния лек. За по-добър ефект преди процедурата може да се вземе контрастен душ.

Втора рецепта

В зависимост от сезона, през който се приготвя, втората рецепта се изпълнява или със зрели кестени, или с цветове. Ако се използват цветове, 1 с.л. от тях се наситнява. Ако е плод, необходим е 1 брой, счукан предварително. Кестеновата суровина се залива с 1 с.л. масло, предварително леко загрято и се оставя на тъмно за 12 дни. След като времето отмине, лекът се поставя на котлона и се вари на водна баня за половин час.

Излива се в празна кутийка от крем и се съхранява най-добре в хладилник. С полученото мазило редовно се третират зоните от тялото, поразени от варикоза.

Трета рецепта

За приготвянето на последната рецепта с кестени при варикоза са необходими 4 – 5 големи добре узрели кестена. Предварително се почистват, като се отстранява кафявата обвивка. Мелят се в машинка за месо и се прехвърлят в подходящ съд. Заливат се с ½ литър растително масло. Съдът се оставя на тъмно за 2 седмици, като ежедневно се разклаща.

След като 2-те седмици отминат, лековитата смес се поставя на водна баня на бавен огън. Необходимото време е 3 часа, като системно се разбърква. След като се свали от огъня и изстине, се съхранява в плътно затворен съд в хладилник. Лекът е траен и може да се използва с години за обтриване на поразените от варикоза кръвоносни съдове.

Ябълков оцет
Ябълковият оцет помага и при разширени вени!

Ябълковият оцет е ефикасно лечебно средство при много здравословни проблеми. При разширени вени се прилага следното лечение с киселия продукт.  Сутрин и вечер засегнатите от варикоза зони от кожата се мажат с памучен тампон, обилно напоен с ябълков оцет. Важно е мазането да е интензивно, но не и да се натиска прекалено. Сутрин е добре да се консумира и ½ ч.ч. хладка вода, в която са разтворени 2 с.л. ябълков оцет.

Резултатите от лечението стават видими след около месец редовно спазване на рецептата.

Ябълков оцет и бъз

Лечителят Асен Бакалов препоръчва при разширени вени лечебните свойства на ябълковия оцет да се комбинират с тези на плодчетата черен бъз.

За целта е добре да си приготвите домашно изсушени плодове. От тях е необходимо да приемате по 10 броя всеки ден преди храна. Едновременно с това се изпива и чаена чаша топла вода, към която е добавена 1 с.л. ябълков оцет и по желание 1 с.л. домашен мед.

Както при рецептата по-горе, така и при тази е необходим период на прием от поне месец, за да спомогне лековитата комбинация за здравето на кръвоносните съдове.

Зелен домат

Популярна в руската народна медицина е следната рецепта за лечение на варикоза. Вземат се няколко зелени домата, които се нарязват на кръгове с дебелина около 0.5 см. С помощта на бинт или друга еластична материята зеленчукът се прикрепя към кожата в онези зони, в които вените са най-изпъкнали. Превръзките се оставят да действат до момента, в който се усети изтръпване. Необходимото време е различни при различните пациенти.

За да има ефект, процедурата се повтаря 5 последователни дни. Насърчителното е, че още след 1 – 2 процедури става видимо подобрението в състоянието на краката. Смята се, че за период от 14 дни след първото поставяне на зелените домати върху разширените вени възлите ще избледнеят, а болката, паренето и отоците ще изчезнат.

Важно е обаче да имате предвид, че тази рецепта може да не е подходяща за всеки. В интернет пространството има и коментари за пациенти, при които зелените домати са предизвикали парене и болка. Ако и при вас се прояви каквато и да е форма на дискомфорт, свалете незабавно превръзката и измийте третираната зона със студена вода.

Мед
С мед има голям брой рецепти за лечение.

При варикоза медът е лек, употребяван от години. Най-разпространена е следната рецепта. Парче памучен или ленен плат се намазва с пчелен мед. Компресът се прикрепя към болното място. Отгоре се поставя хартия и се пристяга леко с бинт. На всеки 3 часа компресът се подновява, като важно е той да се поддържа през цялото време на курса – поне 2 дни. През нощта не се подновява, а чак сутрин.

Първите признаци за подобряване на здравето на кръвоносните съдове на краката ще са видими само след дни.

Мед и орехови листа

За облекчаване на симптомите на варикоза лековитият мед може да се комбинира и с листа от орех. Ето каква рецепта ни споделя Манол Спасов:

„Пиша от името на жена си Детелина Аврамова Спасова. Пиша рецепта при разширени вени на краката:

Краката се мажат с пресен пчелен мед до колената. Отгоре върху меда се лепят листа от орех. Трябва да са пресни и зелени. Слага се бинт, който не се стяга много, сал колко да не паднат листата. Така се преспива за една нощ. На сутринта краката се измиват с хладка вода.

За седмица всяка вечер се повтаря намазването. Така вените омекват и се прибират.

Ако има още вени, една седмица се пропуска и после пак лечението се повтаря за седмица.”, пише ни Манол.

Зелеви листа

За облекчаване на болката, паренето, подуването и отоците, причинени от варикоза, успешно се прилагат и зелеви листа. Необходими са ви горните листа от прясна зелка, които леко се намачкват. С тях плътно се обвиват поразените участъци от кожата, като се прикрепят с помощта на бинт или друг еластичен плат. Най-добре е с тях да се прекара нощта, но ако нямате тази възможност, дръжте зелевите листа поне няколко часа върху краката си.

Хума

При разширени вени може да си помогнете, използвайки лечебна хума. Важно е да се спазят обаче няколко условия – хумата, която се използва, трябва да е предварително обеззаразена, печена на слънце до сухо състояние. При приготвянето на лек с хума се използват дървени, порцеланови или глинени съдове, но никога метални. За разреждането й пък се използва единствено преварена вода.

За облекчаване на неразположенията при варикоза е необходимо да се разтвори малко количество хума до получаването на гъста смес. Разстила се от нея върху памучен плат, който се прикрепя към поразените зони от кожата. Оставя се да действа 3 часа, след което време превръзката се отстранява. Самото място се измива с прясно приготвена отвара от смрадлика.

Хума и кромид лук

За подобряване на кръвообращението в долните крайници можете да си приготвите и компрес от хума и кромид лук. За целта са ви необходими 2 с.л. от лечебната глина, както още е известна хумата, сокът от 1 глава кромид лук и сокът от ½ лимон.

В подходящ съд се изсипват хумата и сокът от лук. Бърка се до получаването на хомогенна смес. С нея се намазва болната вена или вени. Покрива се с подходящ плат и се оставя да действа за през нощта. На сутринта кожата превръзката се сваля и кожата се навлажнява с лимоновия сок. С леки масажни движения в посока от ходилото към бедрото се масажира крака за кратко, след което сместа се отмива.

Черница

С листа от черница също се приготвя лек при разширени вени. Необходимото количество е една шепа, които се заливат с 1 литър гореща вода. Връщат се на огъна за 10 – 15 минути, след което течността се прецежда. От нея се консумира по 3 пъти на ден преди хранене.

Прясно мляко и лимон

Прясното мляко от край време се използва за подобряване на здравето и външния вид на кожата. Именно поради това намира и приложение при лечението на разширени вени, където се комбинира успешно с лимон.

Необходимото количество е 1 литър мляко, което се кипва. В него се изстисква сокът от 1 лимон, като целта е млякото да се пресече. Докато е още топло, се прецежда и получената гъста част се използва за компрес. Болното място се налага и млякото се държи, докато изстине напълно.

За облекчаване на симптомите и лечение процедурата се повтаря 2 пъти на ден – сутрин и вечер.

Мляко и сапун
При разширени вени помага и мляко и сапун!

Друга рецепта с мляко срещу разширени вени се приготвя, като 1 ч.ч. сурово овче мляко се смеси с бебешки сапун, предварително настърган на ситно ренде. Сместа се бърка, докато стане напълно гладка, и с нея се мажат краката по 3 пъти на ден. Важно е движенията да бъдат в посока нагоре, за да се стимулира циркулацията на кръвта.

В същото време за период от 10 дни от получената лековита смес се поставя върху марля, която марля се прикрепва към краката. С компреса се прекарва няколко часа.

Самата рецепта се прилага за период от 40, защото макар че е ефективна, действието й не е скоростно. След като това време отмине, добре е през няколко дни да се прави масаж отново с мляко и сапун с профилактична цел.

Пелин

Взема се шепа пресни листа от пелин, които предварително се счукват и се добавят към кофичка кисело мляко. След като се разбърка, сместа се разстила върху марля или памучно парче плат и се налага върху болните вени. Отгоре се поставя найлон и краката се вдигат на високо. С компреса се престоява поне 30 минути, като рецептата се изпълнява веднъж сутрин и веднъж вечер за 4 поредни дни. Прави се почивка от седмица, след което курсът на лечение се повтаря още веднъж.

Зехтин и восък

Ефективно е лечението на разширени вени и с домашна смес, приготвена от зехтин и пчелен восък. В равни количества двете съставки се разбъркват, като восъкът предварително се настъргва. С получената лековита каша се мажат болните вени. Отгоре се поставя хартия и вълнен плат или шал. С компреса се прекарва нощта. След почивка от 3 дни рецептата се повтаря. Курсът на лечение се повтаря в тази последователност до отшумяване на неразположенията, предизвикани от болестта, и до избледняване на венозните възли.

Репей и жълта ружа

Домашен мехлем срещу разширени вени и варикозни рани се приготвя и от пресни листа от лековитите растения репей и жълта ружа. В равни части листа от двете билки се режат на ситно, смачкват се и полученият сок се прецежда през фина цедка. Добавя се към равно количество мазнина и се разбъркват до пълното хомогенизиране. С така получения мехлем се разтриват кожата, поразена от болестта.

Жълт кантарион

Подходящи при разширени вени са и разтривки с маслен извлек от жълт кантарион. Приготвя се като 50 г от лековитото растение, предварително почистено и нарязано, се залива със 100 мл студенопресован зехтин. Оставя се на слънце за 14 дни, като през това време ежедневно се разклаща.

Правят се масажи с получената смес по 2 пъти на ден.

Бял равнец

При варикоза белият равнец се препоръчва заради свойството му да регулира кръвообращението – едновременно разширява стеснилите се съдове и свива тези, които са се разширили прекалено. Рецептата, която най-често се препоръчва, е за отвара, приготвена от 1 с.л. билка и чаша гореща вода. На ден се приемат по 3 с.л. от така приготвената лековита напитка – по 1 преди всяко от основните хранения за деня. Трябва да се има предвид, че за да станат видими първите резултати от лечението, рецептата трябва да се изпълнява ежедневно за период от поне 2 месеца.

Каланхое
Каланхое е и лек при разширени вени!

Последната рецепта, която намира място в нашия лековит списък, е за спиртен извлек, приготвен от растението каланхое. За целта са необходими толкова листа от растението, колкото да се запълни ½ бутилка от 500 мл. Предварително се измиват и нарязват и се заливат със 70-градусов спирт до запълване на бутилката. Съдът се оставя на тъмно място за седмица, като ежедневно се разклаща.

С така приготвения извлек след прецеждане се мажат краката от ходилото до коляното , като внимателно се масажират в посока нагоре.

За да е ефикасно това лечение, то трябва да се прилага поне 4 месеца.

Ако и вие имате рецепта за лечение на разширени вени, която смятате, че е добре да включим, моля, споделете я с нас!

Източници:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-varicose-veins

http://www.naturallivingideas.com/16-home-remedies-varicose-veins-really-work/

 

VeinSense Beautiful Legs Formula – за красиви крака без разширени вени
VeinSense Beautiful Legs Formula – за красиви крака без разширени вени

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *