Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доктор Мариета Сирманова: Вече има нов иновативен метод за ранна диагностика на рака на маточната шийка

Доктор Мариета Сирманова е специалист по акушерство, гинекология и репрудоктивна медицина. Работи в областта на съвременната ултазвукова диагностика. Магистър по лечебни растения

Мариета Сирманова

Доктор Мариета Сирманова е сред първите специалисти у нас, които прилагат флуресцентна спектъроскопия – метод, който предлага дълбоки и ранни преракови изменения в тъканите на маточната шийка. Нейна специалност е и колпоскопия и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка. Доктор Мариета Сирманова работи в Нео Клиник в София. Час за преглед може да запишете на телефон: +359877 597 877 и 0 700 10 744.

Какво представлява иновативният метод флуресцентна спектъроскопия?

Принцип на флуоресценцията

Основният принцип е да се облъчат тъканни проби със CW лазер и да се открие естествената флуоресценция от флуорофори, като протеини, аминокиселини и ко-ензими, присъстващи в тъканите, in vitro и in vivo.

Флуоресцентните спектри предоставят важна информация за биохимичните и морфологични аспекти на тъканта.

Доктор Мариета Сирманова

 

Всяка промяна в концентрациите, квантовата ефективност или свързващите места се отразява в техните флуоресцентни свойства, което води до контраст във флуоресценцията между нормалните и раковите тъканни места.

Методът е основан на раздел от физиката, наричан биофотоника. Биофотониката изучава взаимодействието на тъканите със светлината. Разликата от стандартната цитонамазка и флуресцентната спектъроскопия е огромна. Първият метод е повърхностен, докато флуресцентната спектъроскопия минава през целия епителен слой. И тук става въпрос за 50-60 слоя клетки. Флуресцентната спектъроскопия с апарат LuViva сканира на ниво базална или основна мембрана.

Доказано е, че всички видове рак предхождат от т.н. предрак, независимо от това дали е маточна шийка или е друг орган от човешкото тяло. Раковите клетки произлизат от тази базална, основна мембрана – най-младите клетки.

При цитонамазка, взимайки само повърхностния слой, могат да бъдат пропуснати неща, който се случват там, където четчицата за цитонамазка не може да достигне.

Флуресцентната спектъроскопия дава много по-точна и пълна картина за състоянието на клетките на маточната шийка

Провеждането на цитонамазка не изключва правенето на колпоскопия. Особеното при флуресцентната спектъроскопия са бързите резултати. Те са готови още преди пациентката да напусне кабинета и се получават под формата на компактдиск. Чувствителността на метода е над 90 процента.

При нисък риск от рак на маточната шийка не са необходими допълнителни изследвания.

При умерен риск от рак на маточната шийка се прави стандартно проследяване на състоянието в рамките на веднъж годишно.

Когато рискът е висок задължително се изисква взимането на биопсия – прицелна биопсия с колпоскопско изследване. Защо? Защото както всички видове рак, поставянето на диагозата рак е само и единствено хистологично. Резултатите от биопсията обикновено са готови след около 10 работни дни.

Всички жени ли могат да се възползват от този нов метод за диагностициране на рак на маточната шийка? Имат ли пациентките право на избор – дали да предпочетат цитонамазка или флуресцентна спектъроскопия?

Флуресцентната спектъроскопия има няколко противопоказания. Първо – не се прилага при кървене. Не се прилага и при жени в овулация.

Ранната диагностика на рака на маточната шийка е важна, защото само за година в България умират 340 жени от рак на маточната шийка. Профилактиката и превенцията са все още в сферата на пожеланията. Ако това заболяване бъде „хванато“ навреме, то може да бъде излекувано.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Доктор Мариета Сирманова: Вече има нов иновативен метод за ранна диагностика на рака на маточната шийка

  1. Mami каза:

    Лансира се сама д-р Мариета Сирманова ,мъчи се да се изявява в медиите, за да си донесе някоя степен.Няма ли стилисти за тези кифли?Дънки, блузки , елечета, а ла пейзан.Крака- яки , къси трупчета,лице и бузи-пълнолуние.И си говори народни медицински приказки с аудиторията.Съмнение е колко е успешна практиката й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *