Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Когато детето се плаши от прегледите при лекаря… Ето как да му помогнете!

Детето ми не иска да го докосват. Това проблем ли е?

Целувки, нежности, телесен контакт… това определено не е по вкуса на детето. Сериозен проблем ли е или не?

Не очаквайте от такова дете да се хвърли на врата на вашия гост или да се сгуши в обятията на възрастния. Не си мислете обаче, че детето ви не изпитва никакви емоции – напротив: то е хиперчувствително, затова приема телесния контакт с друг човек като агресивен жест. То не приема за опасни само контактите с връстници – ако и с тях има притеснение, то трябва да се консултирате със специалист, за да разберете какво го тревожи. А иначе и сами можете да му помогнете да открие успокояващото въздействие на ласките, без обаче да го насилвате.

1. Плаши се от прегледите

Защо детето да няма право да се бои от лекаря? Неговата детска гледна точка си има своята логика. Вие го водите при човек, когото не познава и който го съблича голо на кушетка, да кажем за да му бие инжекция. Нормално е детето да се страхува от нашественическия жест на доктора и от болката, която той може да му причини, например със слушалките, докато преглежда гърдите му.

детето
Уважавайте страха на детето

Ако детето вече е било хоспитализирано в детска клиника, може би още не може да забрави неприятните си изживявания и вероятно това е причината да отхвърля лекаря. Или просто го мъчи страхът от евентуална болка. Децата, както и възрастните, страдат от синдрома на бялата престилка.

Как да му помогнете? Уважавайте страха на детето. Не му казвайте, че манипулацията няма да му причини болка, защото това най-вероятно няма да е истина. Просто му обяснете защо е необходимо да се остави в ръцете на лекаря. Може да му кажете: „Мен също ме е страх от инжекции, но понякога нямаме друг избор, ако искаме да бъдем здрави.“

Може да му припомните и позитивния ефект от предишно посещение при лекаря: „Помниш ли, когато имаше висока температура, докторът ти изписа лекарства, които ти помогнаха.“

2. Мрази ласките

Това е класика при бебетата, които се плашат от непознати, особено около 8-месечна възраст, когато не приемат други прегръдки, освен на мама, в най-добрия случай – и на татко.

На две-тригодишна възраст зад отказа от ласки се крие тревогата на детето да не бъде „разкъсано“ от родителите си. Тогава малкото приема нашите демонстрации на любов като заплаха, като агресия. То не понася тялото му да бъде докосвано от друг човек, за него този жест е посегателство над личната му територия. Като ни отблъсква, малчуганът се опитва да съществува самостоятелно.

На пет-седемгодишна възраст го спохожда Едиповият комплекс и тогава си казва, че тези ласки са забранени, защото е виждало мама и татко какво правят в спалнята или на канапето.

Към осемгодишна възраст и чак до пубертета някои деца приемат физическия контакт като слабост. За тях проявите на нежност са за малките деца, дори за бебетата, каквито те отдавна не са. А и в този период много се боят да бъдат зависими от възрастните. Макар че всъщност те все още са.

Как да му помогнете? Ако е бебе, дръжте го притиснато към себе си и постепенно се приближавайте заедно към непознати за него хора. После, след като известно време го подържите така, го оставете в обятията на другия човек, като стоите близо…

Ако детето е по-голямо, не го принуждавайте на контакт, говорете му, преди да го докоснат външни хора. Ако то се хвърли спонтанно в обятията ви, не, му правете забележка.

3. Не позволява да го къпете, иска да се оправя само

Разбира се, не ви отблъсква грубо, но се опитва да се справи само. Нормално, чувства се достатъчно голямо, за да успее да се изкъпе и без ваша помощ. Поне така си мисли то. Затова и отблъсква ръката ви. Така детето дава израз на желанието си за самостоятелност. „Моето тяло си е мое и аз трябва да си го къпя“, така си мисли то. Но това е по-скоро добър знак. Макар вас това да ви дразни и да ви се иска по-бързо да приключите къпането.

Как да му помогнете? Останете до него и му позволете да се къпе само. Кажете му: „Искам да се изкъпеш добре, за да бъде кожата ти чиста, без опасни микроби, за да не боледуваш. Разбира се, можеш да го направиш съвсем сам/а, но аз ще гледам дали го правиш правилно.“

Оставете детето да се забавлява с водата. Не бързайте да го изкарвате от банята. Измислете разни игри за под душа, така телесният контакт няма да бъде толкова драматичен за детето.

Източници:Жуpнaл,zajenata.bg,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *