Конюнктивит – ефикасно лечение и всички останало, което трябва да знаете!

Конюнктивит – очна инфекция, протичаща със зачервяване на окото

Конюнктивит причинява зачервяване на очите!

Конюнктивит е сред най-честите инфекции, поразяващи очите. Характеризира се със зачервяване на окото, провокирано от възпаление или инфекция на прозрачната мембрана, покриваща бялата част на очната ябълка. Тази мембрана се нарича конюнктива и обхваща цялата предна част на окото без роговицата.

При нормално здраве конюнктивата е прозрачна и гладка. При възпаление малките кръвоносни съдове в нея се уголемяват, стават по-видими и водят до промяна в цвета на самата мембрана. Това, на свой ред, се изразява в зачервяване на самото око, затова и конюнктивитът често се нарича „розово око”.

Какво представлява конюнктивитът?

Характерното зачервяване на очите при конюнктивит се дължи на бактериална или вирусна инфекция, която може да обхване едното или и двете очи. В някои случаи алергична реакция също може да провокира състоянието.

Най-осезаемите симптомите са парене и болка в окото. Рядко се стига до промяна в зрението, ако навреме се посети очен лекар и се приложи адекватна схема на лечение.

Още едно обстоятелство налага спешно посещение на лекарски кабинет при първите съмнения за конюнктивит. В повечето си форми заболяването е изключително заразно. Много лесно то се предава от човек на човек, най-вече в случаите, когато се използват едни и същи кърпи за ръце, лице, средства за лична хигиена и други.

Като ранни признаци за „розово око”, които трябва да обострят вниманието ви, се посочват:

 • зачервяване на едното или на двете очи (червенината при конюнктивит става лесно различима);
 • сърбеж в очите;
 • усещане все едно имате песъчинки в очите;
 • образуване на гурели (при по-тежки форми на болестта образуването на гурели може да е толкова интензивно, че да затрудни отварянето на очите след сън);
 • сълзене в комбинация с един или няколко от симптомите по-горе.

Посещение при лекар – кога?

Ако имате някой от изброените по-горе симптоми или зачервяването на очите се обостри, най-добре е да посетите офталмолог. Може да не се касае за конюнктивит, а за друго очно заболяване или възпаление, което също е препоръчително да се диагностицира на време.

Смята се, че най-заразен е конюнктивитът през първите 2 седмици след появата на симптомите. Затова съветът е да се ограничат контактите и да се направи преглед при лекар възможно най-рано, за да се предпазят хората от обкръжението от заразяване. Бебетата и малките деца са изключително предразположени към заразяване, поради което трябва да се прояви допълнителна предпазливост.

Някои хора, които носят контактни лещи, бъркат първите признаци на инфекцията с реакция към употребата на лещите. Ако в период до 24 часа след свалянето им не настъпи облекчение и очите не се успокоят, то задължително е да се посети лекар.

Кои са видовете конюнктивит?

Като най-чести причинители на конюнктивит се посочват вируси, бактерии, алергени. Състоянието се провокира още от замърсяване на очите с химически препарати, както и при попадане на чужд обект.

В зависимост от това какво е провокирало зачервяването на окото се разглеждат няколко основни вида конюнктивит:

Бактериален конюнктивит
Секрецията при конюнктивит е индикация за заразност!

Ако бактерия е причинила зачервяване, то по всяка вероятност поразени са и двете очи. По клепачите се образува лепкав секрет с жълтеникав или жълтненикаво-зелен цвят. Сутрин при събуждане е възможно секретът толкова плътно да е покрил клепача, че да е затруднено отварянето на очите.

Състоянието се смята за изключително заразно както при директен, така при индиректен контакт. Използването на едни и същи кърпи, например, е предпоставка за разпространение на болестта.

Вирусен конюнктивит

При вирусния конюнктивит зачервяването на едното или двете очи е най-отчетливо. Характеризира се с интензивно сълзене и болка при премигване.

Тази форма на болестта също е заразна.

Алергичен конюнктивит

При голям брой пациенти алергичният конюнктивит често се бърка с вирусния. Разпознава се най-вече по това, че заедно със зачервяването на очите, се наблюдава още подуване на клепачите, кихане и течащ нос.

Развива се като реакция към досега с алерген, например полен.

Успокоителното при това състояние е, че то не е заразно.

Конюнктивит, причинен от замърсяване

Зачервяване на едното или двете очи може да е провокирано и от замърсяване с химически препарат или попадане на чужд обект. В някои случаи опитите за измиване или почистване са тези, които предизвикат раздразнението.

Често симптомите на този тип конюнктивит отшумяват в рамките на няколко дни, но ако това не се случи, задължителен е прегледът при специалист.

Превенция

Хигиената е първо правило за превенция!

Както при много други състояния, така и при конюнктивит не може да се говори за общоприложими правила за предпазване. Ще ви дадем обаче някои общи насоки за това как можете да намалите опасността от заразяване:

 • важно е да избягвате докосването на очите с ръце, най-вече ако не са измити предварително;
 • мийте ръцете си старателно и редовно;
 • използвайте собствени чисти кърпи, отделни за ръцете и за лицето;
 • редовно подменяйте калъфките на възглавницата си;
 • ограничете посещенията в басейни, особено при индикации за занижена хигиена;
 • не споделяйте козметични продукти;
 • при заразяване изпълнете точно лекарските предписания и не преустановявайте самоволно курса на лечение.

Лечение на конюнктивит

При правилна схема на лечение основните симптоми на разглежданото очно заболяване отшумяват за 3 до 7 дни. Ако пациентите са деца, то лечението може да продължи за по-дълго време, като трябва да се знае, че те са заразни за по-дълъг период.

Традиционно лечение

В зависимост от причинителите на зачервяването на очите се избира и правилният подход за лечение.

При бактериален конюнктивит се предписват антибиотични капки или мехлеми, които ще подпомогнат процеса на оздравяване. Според някои специалисти дори без употребата на препарати състоянието ще отшуми за период до 2 седмици.

Препоръчително е обаче да се проведе курс на лечение. Първото облекчение на симптомите може да се усети няколко дни след старта. Важно е лечението да продължи според предписанията, а не до изчезване на симптомите. В обратен случай може да настъпи реинфекция.

Ако имате вирусен конюнктивит, лекуващият ви лекар ще предпише подходящо антивирусно лекарство. И тук се смята, че симптомите ще отшумят и без намеса – след като премине и през двете очи, жизненият цикъл на вируса ще премине към естествения си завършек.

При алергичен конюнктивит лечението се състои в употреба на капки с противоалергично действие.

Добавки при конюнктивит

Преди да ви предложим изпитани рецепти за лечение на конюнктивит, ще се спрем на няколко хранителни добавки за здрави очи. Ползите от тях са в 2 посоки. От една страна, подпомагат процеса на възстановяване на очите при протичащо очно заболяване. От друга, подобряват зрението и укрепват самите очи.

Ще ви предложим 2 – 3, а ако те ви накарат да се замислите, пишете ни! Имам какво да добавим.

Черна боровинка
Черната боровинка е сред най-популярните добавки!

Приемана под формата на хранителна добавка, черната боровинка е може би най-благодатният продукт за очно здраве. Италианската марка Equilibra е сред най-продаваните на пазара, защото е с доказани ползи за очното здраве. Освен че предпазва от развитието на заболявания, отслабващи зрението, редовният прием на екстракт от черна  успокоява някои от симптомите, характерни за конюнктивит. Сълзете, парене, дразнене са се наблюдават много по-рядко, а зачервяването отшумява бързо.

Вирумин опти

Следващата хранителна добавка, която ще разгледаме, представлява комбинация от полезни вещества – люспи от елда, сушени плодове, както и моркови.

Продукт на полската компания P.W.M. GAMA, Вирумин опти се препоръчва при перманентно зачервени очи, при преумора, сълзене и дразнене, каквито често съпътстват конюнктивита.

Голям плюс на добавката е начинът й на прием – тя се консумира под формата на напитка с приятен вкус, като в зависимост от предпочитанията може да се пие топла или студена.

Лутеин

Лутеин Супер на Витаголд пък е на основата на така полезния за очите лутеин. В комбинация с натурални екстракти се създава мощно възстановяващо средство за уморени очи. Прилага се при сълзене, дразнене и сърбеж, като спомага за цялостното здраве на очите и острота на зрението.

Народни рецепти при конюнктивит

В тази част от материала ще разгледаме алтернативни методи за справяне със заразното очно заболяване. В употреба ще влязат подръчни продукти, които ще облекчат зачервяването и ще спомогнат за по-бързото излекуване.

Ето какво подбрахме за вас:

Пчелен мед

Голям брой от домашните рецепти за лечение на конюнктивит включват употребата на чист пчелен мед. Смята се, че пчелният продукт е в състояние да намали количеството на микроорганизмите, предизвикали възпалението на окото. Причината се крие в неговия състав, който действа антимикробно срещу голямо разнообразие от бактерии и гъбички.

Важно е да не опитвате да лекувате очното заболяване с какъвто и да било мед. Препоръчително е да използвате домашен мед от проверен източник. Въпреки че почти всички разновидности на пчелния продукт се отличават с антибактериални и противовъзпалително свойства, при възможност за лечение на конюнктивит нека се използва мед от манука. Той се отличава с изключително високи нива на съединението дихидроксиацетон, което с доказан антивирусен ефект.

Една от най-разпространените рецепти за приготвяне на лек срещу конюнктивит с помощта на мед е следната.

1 ч.л. суров мед се разтваря с чаша с хладка вода. Задължително е водата да не е топла, за да не унищожи полезните вещества в меда. След като пчелният продукт се разтвори напълно, с помощта на чист капкомер се капват по 1 – 2 капки във всяко око. Процедурата се повтаря на всеки няколко часа до настъпването на облекчение и утихване на зачервяването.

Мед и мляко

Емилия Манова ни е изпратила в електронно писмо своето предложение за употребата на мед при очни заболявания.

„Привет! Моето име е Емилия и живея в Китен, иначе съм от Балкана. От баба си, а тя от своята баба знае следната рецепта. При зачервяване на очите и при „гурелници” (под каквото име е известен конюнктивитът по нашия край) се изплозва чист пчелен мед и прясно мляко. Важно е и двете съставки да са пресни, защото се използват сурови. Затоплят се предварително (достатъчна е лъжица мляко и лъжица мед) и се смесват. След като се получи гладка смес, от нея се капват няколко капки в едното, но най-добре и в двете очи. По този начин съвсем скоро ще усетите облекчение. Добре е да продължите да капвате по няколко капки от домашния лек, дори след като симптомите изчезнат. По този начин ще укрепите очите и ще сте сигурни, че инфекцията няма да се повтори.”, пише ни Емилия.

Картоф
Народни рецепти помагат при конюнктивит!

Най-обикновен картоф също може да влезе в употреба при лечението на конюнктивит. За целта се измива един картоф със средна големина и оставя за малко в хладилника, за да се охлади. Нарязва се на кръгове, като на всяко око се поставя по един. По този начин очите ще се успокоят, а зачервяването ще намалее.

Зеле

При дразнене, парене и сърбеж в очите, каквито често предизвиква алергичния конюнктивит, може да приложите като лек и прясно изцеден сок от зеле. С помощта на памучен тампон, напоен в пресен сок от зеле, внимателно се почистват очите. При обилна секреция добре е да се използват няколко броя тампони, за да не се разпространи заразата.

Кърма

Още един популярен метод за лечение при конюнктивит е капването на няколко капки кърма във всяко болно око. Имуноглобулинът е онази съставка в майчиното мляко, която елиминира бактериите. По-точно антителата, които на практика съставят имуноглуболина, стопира растежа на болестотворните микроорганизми. В същото време възпрепятства прикрепването им към мукозната повърхност на клепачите, като по този начин спомага за унищожаването на вече разпространилите се бактерии.

Ако имате тази възможност, лекувайте конюнктивита чрез директно капване на кърма в очите по 3 пъти на ден. Само след 1 – 2 дни инфекцията ще отшуми.

Сребро

Още нашите предци са използвали среброто за лечение на очни инфекции и заболявания. Може да се каже, че колоидното сребро е бил най-разпространеният лек до въвеждането на антибиотичните капки.

Самото колоидно стъкло представлява сребърни частици, разтворени във вода. Именно тази изчистеност от съставки го превръща в изпитан лек без вредни страни – не предизвиква дразнене, както и алергични реакции. В търговската мрежа колоидното стъкло се продава и като сребърна вода. Достатъчно е капването на по 1 – 2 капки по няколко пъти на ден, за да отшумят симптомите на конюнктивита.

Физиологичен разтвор

Ако искате бързо да облекчите симптомите на конюнктивита без употребата на антибиотици, купете си от аптеката няколко дози за еднократна употреба физиологичен разтвор.

Същият ефект можете да получите и с домашно приготвен такъв. За целта смесете 1 ч.л. сол с 250 дестилирана вода (можете да използвате и преварена чешмяна вода). След като сместа се охлади напълно, с чист капкомер се изплакват очите по няколко пъти на ден.

Ако причината за възпалението на очите ви е алергична реакция, можете да използвате физиологичния разтвор и за облекчаване на сърбежа и секрецията от носа.

Ако не използвате готови дози, а си приготвяте разтвор у дома, важно е да знаете, че той се съхранява в хладилник. Препоръчително е ежедневно да се приготвя нов разтвор, за да не се зарази вече готовия с бактерии или други замърсители.

Пакетче чай

Ако ви трябва подръчно средство за бързо облекчение, то можете да използвате и готови пакетчета чай за компреси. За целта потопете 2 пакетчета в гореща вода и я оставете във водата. Нека се охлади до комфортни градуси, след което поставете по пакетче с чай върху всяко око. По този начин ще усетите бързо облекчение и успокоение.

За рецептата можете да използвате както чай от лайка, така и всеки друг билков чай.

Билки при конюнктивит

Ако предпочитате да третирате възпалението с билки, подбрали сме няколко рецепти, за които се твърди, че са ефективни.

Копър

За противовъзпалителното действие на копъра сме писали нееднократно. При конюнктивит ароматното растение помага, ако още при първите симптоми на зачервяване на очите приготвите пресен сок от копър. С него се напояват тампони, които се поставят върху очите за 10 минути. Добре е да се използват 2 отделни тампона, за да не се препредава заразата от едното на другото око.

Дафинов лист

Галина Руменова ни е изпратила следната рецепта за лечение на конюнктивит с дафинов лист:

„Когато децата ми бяха малки, много често се заразяваха с конюнктивит. Не знам как се получаваше и откъде го прихващаха, но имаше случаи от гурели да не могат да прогледнат сутрин. Та от онова време помня тази рецепта (сега вече и двамата са зрели мъже) – 4 дафинова листа се поставят в хаванче и се наситняват. Прехвърлят се в стъклен или порцеланов съд и се заливат с 200 мл гореща вода. Оставят се под капак за половин час, след което отварата се прецежда. През деня се правят 12 промивки на очите с получената лековита течност.

Ще допълня само, че не е хубаво да потапяте в течността каквото и да било. Най-добре е да отливате от нея, за да не попаднат бактерии в чистата отвара. Около 20 – 30 минути преди сън с останалата от деня лековита течност се напояват 2 парчета бинт и се поставя всяко върху едното око. При децата често конюнктивитът е и на двете очи, затова парчетата са две. Нека детето лежи така поне половин час.“
Черница

При конюнктивит, а и за цялостно укрепване на организма се препоръчва приема на чай от черница. Приготвя се по стандартна рецепта – ½ шепа черници се заливат с 500 мл вода. Кипва се и се вари за 5 минути на слаб огън, след което се прецежда. Можете да го подсладите с малко мед преди прием.

Змийско мляко

Настойка от билката змийско мляко е сред най-популярните рецепти за вътрешен прием по конюнктивит и други заболявания на очите. Приготвя се, като 1 с.л. от лековитото растение се добавя към 250 мл гореща вода и се вари на слаб огън за 4 – 5 минути. Оставя се за 20 минути под капак и се прецежда. При желание се подсладява с 1 ч.л. пчелен мед.

Алое вера

Сок от алое вера е сред изпитаните методи за лечение. Използва се за компреси, предварително разреден с вода в съотношение 1:10. И тук важи правилото за отделни компреси за двете очи.

Цвят от роза

Ароматните градински рози също се използват често като успокояващо симптомите на конюнктивит средство. За приготвянето на лек е необходима 1 с.л. цвят от роза. Залива се с 250 мл гореща вода и се оставя поне за 30 минути. След като времето отмине, се приготвят компреси, които се задържат на очите за по ½ час.

Билкова комбинация

Билкова комбинация за лечение на конюнктивит четем като коментар в популярен здравен онлайн журнал:

 

Шипка

При гноен конюнктивит се прилага лек с шипки, който чисто секретите и успокоява очите. Необходими са 2 с.л. плодове от шипки, които се поставят в тенджерка и заливат с чаша с вода. Слагат се на котлона и се оставят да заврат. След оттеглянето от огъня са необходимите няколко часа, за да пуснат плодчетата лечебните си елементи.

Когато времето измине, в получения лечебен разтвор се потапят и напояват добре 2 памучни тампона, които се поставят върху всяко око. Оставят се да действат за по 15 минути и се изхвърлят след употреба. Важно е да няма повторно потапяне във водата, защото по този начин инфекцията ще се предаде повторно.

Невен

При вирусен конюнктивит е подходяща настойка, приготвена от 3 с.л. невен и 1 ½ ч.ч. гореща вода. След като билката се залее, се оставя да престои за 2 часа и се прецежда. Ако разтворът е изстинал, затопля се съвсем леко и с него се промиват очите поне 3 пъти на ден. Процедурата се повтаря ежедневно до отшумяване на симптомите.

Няколко ежедневни съвета при конюнктивит

След като ви дадохме арсенал от идеи и рецепти как можете да излекувате конюнктивита, приключваме с няколко лесно приложими и бързи съвети.

 1. Компрес с вода облекчава симптомите – ако страдате от конюнктивит, можете да приложите компрес с чиста вода. За целта ви е необходима мека кърпа без мъх, която се потапя в хладка преварена вода и се поставя върху затворени клепачи. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден. Приложението й намалява зачервяването и успокоява симптомите. Важно е да имате предвид, че ако само едното ви око „боледува”, не трябва да докосват и здравото око с кърпата, за да не предадете заразата.
 2. Облекчете зачервяването с изкуствени сълзи – става дума за очни капки, познати като изкуствени сълзи, които облекчават очите. В тях се съдържат най-често антихистамини, които имат противоалергично действие, но е възможно да са на основата и на друг вид медикамент.
 3. Свалете лещите – ако в момента страдате от конюнктивит или сте предразположени по принцип, добре е да избягвате носенето на контактни лещи. Посъветвайте се с вашия офтмалмолог и при необходимост подменете контактните лещи с очила.

Източници:

http://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis

https://www.aao.org/eye-health/diseases/pink-eye-quick-home-remedies

Оценете статията
Оценка 4 от 2 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.