Понижената захар е много опасна

Понижаването на глюкозата в кръвта под 2,8 ммол/л се смята за хипогликемия.

При всяка форма на хипогликемия е необходимо спешно да се нормали­зира или повиши захарта в кръвта. При първите нейни симптоми е нужно неза­бавно да приемете 20-30 г чиста захар или други бързо усвоими въглехидрати. Затова, когато един диабетик излиза от дома си, винаги трябва да има в джоба 3-4 бучки захар или малко пакетче сок. Но това те си го знаят, само не трябва да го забравят. Защо именно захар, а не хляб или шоколад? За разлика от другите въглехидратни продукти, захарта се усвоява най-бързо от всичко, затова моментално покачва нивото на захар в кръвта. Хлябът, шоколадът, кашите и картофите спадат към бавно усвоимите въглехидрати. Затова тяхното действие се проявява значително по-бавно. Леката хипогликемия не е опасна за живота, но с цел предотвратяване на по-лошото вие трябва да действате незабавно, защото по-нататъшното понижаване нивото на захар може да доведе до дезориентация и загуба на съзнание. Не забравяйте, че дори слабата хипогликемия е неблагопри­ятна за клетките на главния мозък.

ХАРАКТЕРНИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ХИПОГЛИКЕМИЯТА:

  • Остро чувство за глад-вълчи апетит, както се казва.
  • Изпотяване-предимно в областта на тила и горната част на торса.
  • Вътрешно треперене, както и трепе­рене на крайниците.
  • Бледа кожа.
  • Различни емоционални нарушения – раздразнителност, агресивност или еуфория.
  • Главоболие и чувство за изтръпване около устата.
  • Слабост и главозамайваш.
  • Разсеяност, дезориентация.
  • Влошаване на зрението, особено в сумрак.

ПО КАКЪВ НАЧИН ДА Я ИЗБЕГНЕТЕ

Внимателно контролирайте дозата на таблетките и инсулина. Хранете се пра­вилно.

Понижавайте дозата на инсулина или таблетките преди физическо натоварване.

Ако се подготвяте за празник, където възнамерявате да пийнете, не забравяйте през този ден да намалите дозата на противодиабетните таблетки или инсулина.

Желателно е сред гостите да има човек, който да знае, че вие страдате от диабет и ако ви стане лошо – да ви поднесе сладко питие, да ви вкара необходимия препарат за повишаване нивото на захар в кръвта. Ако диабетикът изгуби съзнание, в никакъв случай не трябва да му се дава нещо да смуче или да му се влива в устата каквото и да било. Извикайте „Бърза помощ“ и докато тя дойде, ако имате под ръка мед, можете да намажете венците му. А самият вие след този празник, на който сте си позволили да се отпуснете, трябва да минете на строга диета.

Носете със себе си не само бучки захар, но и сандвич или някакви бисквити, за да можете да се подкрепите, ако усетите приближаването на хипогликемията. Никога не се притеснявайте да се спрете и да по­хапнете. Дори и когато сте на гости, а още не са поднесли закуската, вие си направете каквото трябва, без да се стеснявате.

Ако хипогликемията е настъпила без причина, просто намалете дозата инсулин или таблетки и се обърнете към лекар. Така се постъпва и при нощна хипогликемия.

Ако сте болни, имате температура и нищо не ви се яде, не трябва да отменяте инсулина или таблетките, защото при треска потребността от инсулин се повишава.

Материалът е от в-к „Доктор” 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *