Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отлагане на първата бременност – отговаря специалистът по репродуктивна медицина д-р Лилия Димитрова

Днес все още няма бук на късното майчинство. Но той наближава, имайки предвид забързания начин на живот

бременност

Отлагане на първата бременност се отразява добре само на кариерното развитие на жената. To не е добро за нейното емоционално и физическо здраве. И все пак, ако обстоятелствата го налагат, докога една жена може да отложи момента, в който ще стане майка? На този въпрос отговаря специалистът по репродуктивна медицина д-р Лилия Димитрова. В предаването „Здравето отблизо“, което се излъчва по БЪлгарската Национална Телевизия тя говори за рисковете, както и за предела на отлагането.

Доктор Димитрова започна своето участие в предаването с уточнението, че няма правила в репрудоктивната медицина. Всеки случай е индивидуален и изисква специално отношение. Необходимо е лекарят по репрудоктивна медицина да е и психолог, защото проблемът „стерилитет“ е сериозен проблем, който двойките много трудно обсъждат и споделят.

Някои семейства правят повече от един опит за забременяване, чрез метода ин витро. Моментите на отчаяние са налице, но желанието за дете надделява. И то е което дава сили на двойката да се бори за своя рожба. Тази ситуация не е лесна и за лекарите по репродуктивна медицина. от тях се изисква не само да са добри специалисти, но и да са достатъчно откровени и честни със своите пациенти. Защото, както повечето хубави неща в живота, всяка нова бременност няма нужда само от шанс, но и много усилия и борба.

Днес, погледнато дори и в световен мащаб, не е проблем за една жена да роди доста след като е навършила 30 години. Къде, обаче се крият рисковете на късното майчинство?

Пикът на фертилност при жените е между 20 и 30 години. След тази възраст шансовете за забременяване бавно започват да спадат. След навършване на 40 години, бременността е случайност, отколкото нещо, което се случва регулярно, обясни доктор Димитрова.

Причините за намаляване на плодовитостта при жените са основно две – намаляване на яйчниковия резерв и влошаване качеството на яйцеклетките с възрастта.

Женските яйциклетки са на толкова години, на колкото години е и самата жена, за разлика от сперматогенезата при мъжете, която се възпроизвежда на всеки 90 дни.

Съществуват методи за оценка на яйчниковия резерв. Той може да бъде проверен чрез хормонални тестове и ултразвуков преглед. Чрез този преглед се преброяват малките налични, видими фоликули в яйчниците, които са огледален образ на реалния яйчников резерв. Затова доктор Димитрова подчерта, че добра оценка не може да се даде без извършване на тези две прости и безвредни медицински манипулации.

В тази връзка, отговорът на въпроса до кога може да се отлага една бременност не е конкретен. Отговорът зависи именно от резултатите, които стават ясни чрез изследванията, за които стана дума по-горе. И той е различен и индивидуален за всяка жена. При намален, или почти изпразнен яйчников резерв лекарите не са в състояние, дори и чрез хомонални стимулации, да го увеличат. Ето защо майчинството не бива да се отлада прекалено дълго, след като една жена е навършила 35 години.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *