Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Река от думи, море от чувства: диагноза биполярно разстройство

Диагностицирането на биполярно разстройство е дълъг процес от много изследвания и наблюдения от специалист

биполярно разстройство

Целта на тази статия не е да ви вмени излишни страхове и притеснения. Ще се опитаме накратко да представим част от симптомите на едно заболяване, за което почти не се говори в нашето общество. Голяма част от нас все още приемат посещението при психиатър за нещо срамно, а консултацията с психолог е едва ли не мисия невъзможна.

Факт е, че все повече хора днес страдат от психични разстройства. Животът стана такъв, че тестваме своята издръжливост всеки ден. Всеки ден стискаме зъби и си казваме: Можеш! Още малко! Направи го! И така седмица след седмица, месец след месец, година след година. Докато не рухнем – морално, емоционално и физически… А колко по-добре би било да направим една консултация с нужния специалист – навреме!

Без значение колко добре (или не чак толкова добре) са развити здравните грижи в нашата страна, темата за психичните заболявания е все още табу.

Може би за това отношение към психиатрите и психолозите са виновни разказите на нашите майки и баби, за времето когато психиатричните клиники са били не просто болници, но и затвори…

Но, времената се променят. Затова решихме днес да поговорим за биполярното разстройство – е афективно разстройство. някога е било наричано циклофрения. Най-общо – при биполярно разстройство се наблюдава честа смяна на настроенията. Депресията и меланхолията се редуват с пълната апатия и абсолютната еуфория. Биполярното разстройство е заболяване, което предпочита хората на изкуството, както и онези, които предпочитат да работят с ума си, вместо с ръцете.

Биполярно разстройство – симптоми

1. Приповдигнато настроение

Тук не става въпрос просто за състояние на радост и задоволство. По-скоро, това е едно нездравословно въодушевление.

2. Безсъние при ниска уморяемост

Постоянното изтощение и умора не позволява на много хора да заспят. Но, има и такива, които цял ден сменят каналите на телевизора, местят се от леглото на дивана, и не могат да заспят. Тези хора не само искат – те имат нужда да заспят и да си починат, за да станат на сутринта, и да свършат онова, което имат за вършене. Но, те просто не могат – нямат сили нито за сън, както и не са в състояние да направят каквото и да е.

3. Безкраен поток от мисли

Мислите се въртят в главата ви, като въртележка. И това не са продуктивни идеи, а просто изобилие от мисли…

4. Непрекъснато бърборене

Говорите много и не може да спрете по никакъв начин. Може да заговорите без проблем непознат човек на улицата, сервитьор или шофьор на такси. Постоянно е онова бърборене, което буквално окупира ушите на другите хора. В същото време осъзнавате, че няма абсолютно никаква полза от монолозите, които водите постоянно, но нищо не може да направите…

5. Желание за риск

Преди сте обмисляли едва ли не всяка нова крачка, нов последно време нещата се объркват. Свободно разговаряте с непознати, а случайният секс е нещо абсолютно естествено. Взимате прибързани решения, за които после съжалявате. А това са решения, които оказват влияние върху вашия живот, кариерата ви и взаимоотношенията с близките. Но, вие не се вълнувате особено – това е нещо интересно, и нека да видим какво ще се случи.

6. Повишено самочувствие

Самочувствието е хубаво нещо. Но, ако в последно време мислите за себе си по един весел и позитивен начин, и се надъхвате за глупости, добре е да се замислите.

7. Вродена предразположеност

Има семейства, в които има приемственост на психичните заболявания и предразположеност към тях. Неща като маниакално-депресивна болест, биполярно разстройство и други психични заболявания се предават както по майчина, така и по бащина линия. Обърнете внимание на историята на заболяванията в семейството ви.

null

Често се случва така, че нямаме нужда от непознати, или от психиатри, които да ни кажат, че нещо с нас не е наред. Понякога успяваме да „хванем“ малките промени, които се случват с нас. Но, често не можем… И промяната в нас я забелязват хора, с които се виждаме сравнително рядко. Затова – никога не се колебайте да поискате помощ, ако мислите, че имате нужда от нея.

Източник: psihos.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *