Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Михаил Лабковский: По-добре качествен лентяй, отколкото безполезен работохолик!

Известният психолог обяснява защо няма нужда от безполезни работохолици, а от хора, които могат да работят отговорно и да почиват качествено

Михаил Лабковский
Непрекъснато ни повтарят колко е хубаво да се движим. от детството ни втълпяват, че трудът ще ни направи щастливи, а мързелът е за негодници, който ще свършат в затвора… Няма грешка в тези твърдения. Има предозиране!

Работим, работим, работим, а като дойде време за почивка, не можем да си починем! Стоим вцепенени на плажа в очакване на поредния работен ангажимент. Толкова сме се преработили, че не можем да „изключим“. Добре ли ни е така? Разбира се, че не! Ако не се променим, не ни остава нищо друго, освен да прекараме времето до следващата отпуска „на педал“, за да си въобразим отново че почиваме.

Днес известният психолог Михаил Лабковский ще ни каже защо трябва да бъдем мързеливи по някога.

Как да бъдем лентяи с чиста съвест, макар и за малко?

Има хора, които непрекъснато са в движение. Дори и по време на почивка те ще си намерят някакво занимание. „Времето не трябва да се пропилява!“ е техния девиз. Но, има ли полза от тази вечна „заетост“?

„Няма хора, които да са напълно щастливи и да имат полза от своята хиперактивност. Просто тези хора са в състояние винаги да си измислят някаква заетост, и считат това за голямо предимство. В допълнение – тези хора не само не си дават почивка, но ангажират със своята хипер активност всички наоколо. И най-вече децата си – просто защото те са слаби и е лесно да се манипулират.“, казва Михаил Лабковский.

Колко често може да чуете тези хора да казват: Всичко ли е направено? А уроците научихте ли? Нямате ли нещо полезно за вършене?

Само и само да избегнат продължаващата словесна атака, децата ще направят всичко необходимо. И ако случайно хлапето реши да си почине, му се намира ново занимание. За да не се превърне в лентяй, когато порасне!

Глупаво е да се мисли, че по този начин детето се възпитава в труд

Всеки човек, без значение на колко години е и с какво се занимава, ще обикне труда, ако този труд му осигурява достатъчно средства, за да си почине добре. Когато сме доволни от онова, което сме свършили, когато не изпитваме угризения, че сме претупали работата си, тогава и почивката е сладка, казва психологът.

Извод: работете качествено и отговорно, макар и не много дълго време, за да си починете спокойно и заслужено.

Михаил Лабковский казва, че хората предпочитат да са заети с нещо постоянно, макар и да няма полза от тази заетост, просто защото така са възпитани от родителите си.

ПРИЗИВЪТ ЗА ПОСТОЯННА ЗАЕТОСТ ПОРАЖДА ТРЕВОГА! И това е сериозен проблем!

„Хората се суетят без видима необходимост, само и само да заглушат алармата. Те си мислят, че ако спрат, ако решат да си починат, нещо ще се случи, ще дойде денят на Страшния съд.“

Разбира се, нищо подобно не се случва! Лесно е да се сетите, че такова състояние често води до депресия и други здравословни проблеми.

„Хора, позволете си да помързелувате от време на време. Не е срамно и никой няма да ви обвини, че не сте си написали домашното, или не сте си подредили стаята. Та вие сте възрастни, за Бога! Не бъдете старомодни! Спомнете си поговорката за работата и гърбицата!

ХВАЛЕТЕ СЕБЕ СИ НЕ ТОЛКОВА ЗА ДОБРИЯ ТРУД, А ЗА КАЧЕСТВЕНАТА И ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИВКА!

Дайте на детето си поне час-два, в които да не прави нищо. За нормалното развитие на мозъка подрастващите имат нужда от време, през което да не правят нищо. Научете го да живее с удоволствие, за да може и да работи с кеф, както и да почива с густо!

Извод: възпитавайте свободни, но и отговорни първо към себе си и след това към другите, хора. Победител не е онзи, който се притеснява през цялото време и не спира да мрънка, а този, който е спокоен, уверен и способен да се концентрира в точното време. Важно е да се живее в хармония със себе си и да слушате тялото си.

Източник: labkovskiy.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *