Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Глаукома – спасете зрението си с тези подбрани добавки, билки и рецепти

Глаукома – заболяването често се нарича „тих крадец на зрението”

Глаукома – когато зрението се губи неусетно!

Глаукома е заболяване, което бавно и неусетно отнема зрението. Няма изразена симптоматика, не предизвиква болка, не се отчита до момента, в който зрението е тотално нарушено. Пораженията, които болестта нанася, засягат оптичния нерв и водят до трайна загуба на зрението в различна степен.

В началото темпът на болестта е бавен и човек се приспособява към промените в зрението си. За дълго зрителните функции остават запазени, а дефекти са разпознаваеми само в периферното зрение. В момента, в който се осъзнае, че зрението е влошено, оказва се, загинали са голям брой нервни клетки. Именно това прави глаукомата толкова коварна и опасна болест.

Видовете глаукома

Познати са няколко вида глаукома, като за основни се посочват откритоъгълната и закритоъгълната. Развитието им се свързва с повишено вътреочно налягане. Ако заболяването се появи като следствие от друга болест, причинила повишение на налягането в окото и увреда на оптичния нерв, то глаукомата се определя като вторична.

Откритоъгълна глаукома

Тази разновидност на болестта се диагностицира най-често при пациенти над 50-годишна възраст. Без да има ясно изразена симптоматика, налягането в окото плавно се повишава. Това води до постепенна загуба на зрение, която често остава незабелязана за дълго време. В много случаи очният нерв е безвъзвратно увреден.

Откритоъгълната глаукома се характеризира с появата на „слепи петна” в зрителното поле. Въпросните петна поразяват първоначално периферното зрение, като след даден момент се разпространяват в цялото зрително поле. Това води до трайна загуба на зрение – след като загинат нервните клетки, няма способ, чрез който могат да бъдат регенерирани.

Откритоъгълната глаукома се определя като хронично заболяване с първичен характер. Смята се, че може да се предава по наследство. На този етап медицината не е открила метод за лечението й. Единственото, което се прилага, са терапии за нейното забавяне.

Закритоъгълна глаукома
Гледка при закритоъгълна глаукома!

За жалост, наследствеността при тази форма на глаукома е още по-разпространена, най-вече при азиатските народи.

Закритоъгълната глаукома се характеризира с това, че ирисът е присвит и не успява да се отвори широко, което е резултат от редица особености. Когато вътреочното налягане се повиши, самият ирис възпрепятства оттичането на течността от предната камера на окото. Сред честите симптоми на тази форма на болестта са главоболие, гадене, замъглено виждане, болка в очите. Тези неразположения обаче не във всички случаи се свързват с болестта, затова и тя остава неразпозната за дълъг период от време.

В повечето случаи закритоъгълната глаукома се лекува напълно чрез хирургична интервенция, по време на която се премахва малка част от вътрешния ръб на ириса. По този начин се освобождават каналчетата, чрез които се отича течността. Успокоителното е, че при повечето пациенти операцията е успешна и зрението се възстановява в цялост, но все пак от значение са редовните прегледи при специалист.

Остра глаукома

Отличителна черта на тази разновидност на заболяването е внезапното повишение на вътреочното налягане. Възможно е това да се случи само за няколко часа и да доведе до гадене, позиви за повръщане и остра болка.

При острата глаукома самото око се зачервява, роговицата отича, а зрението се замъглява. От изключително значение е неотложната лекарска намеса, защото това състояние може да доведе до трайни поражения върху зрението, да се развие хронична глаукома или катаракта.

Много от пациентите отбелязват, че атаката ги застига при влизане в тъмно помещение – зеницата се разширява, в резултат на което лещата и ириса се приближават и допират. Същата реакция – разширяване на зеницата – се наблюдава и при силна емоция, уплаха, при приема на някои лекарства.

В повечето случаи острата глаукома се овладява чрез комбинирането на подходящи очни капки, чрез които зеницата се свива, и лекарствени продукти, които контролират продукцията на очна течност. Когато вътреочното налягане се нормализира, отпада и необходимостта от хирургична намеса.

Глаукома при нормално налягане в окото

Когато основният фактор за появата на глаукома не е повишено вътреочно налягане, то най-често причината е увреда на оптичния нерв. Смята се, че недостатъчното кръвооросяване е основната предпоставка за увредата и за загиването на клетките в очния нерв.

Ограничените знания за това какви са причините за глаукома при нормално вътреочно налягане са причина заболяването да се третира чрез терапии и медикаменти за понижаване на налягането.

Глаукома при децата

Детската глаукома е в резултат на вродена аномалия в разположението на ириса. Аномалията възпрепятства филтрирането на камерната течност, което води до затруднено оттичане и повишаване на налягането в окото. Вродената форма на заболяването често е предпоставка за влошено или липсващо зрение, като проблемът се задълбочава няколко месеца след раждането.

Ако се предприеме своевременна операция, то в повечето случаи състоянието на зрението се подобрява задоволително.

Вторична глаукома

Появява се в резултат на травма на окото, на тумор, при напреднали стадии на някои заболявания, сред които диабет или катарката. Приемът на някои медикаменти също може да предизвика влошаване на зрението.

Лечение при глаукома

Тези, които са се сблъскали с болестта глаукома, знаят, че поразеното от болестта зрение не може да се възстанови. Важно е обаче да се подходи правилно, за да се забави или спре болестта.

Ето кои са най-често прилаганите методи:
Локално медикаментозно лечение
Капките са най-честото лечение при глаукома!

Под местно или локално лечение се разбира употребата на:

  • простагландини – капки за очи (Траватан, Ксалатан и други), които се поставят директно в очите;
  • бета-адереноблокерите (Тимолол, Бетоптик и други), за използването на които е съществено значение да се отчете състоянието на бронхите и сърцето;
  • капки, които контролират производството на вътреочна течност (Азопт, Трусопт и други). Нанасят се по 1 капка във всяко око по 2 пъти на ден;
  • миотици (например Пилокарпин), приложими при закритоъгълна глаукома и други.

По правило терапията започва с предписването на определен вид капки. Ако не се забелязва ефект, се изписва друг продукт. Схемата и лечението се прилагат под стриктен контрол от страна на офталмолог.

Невропротектори

Използват се най-вече поради обстоятелството, че болестта поразява нервната тъкан. Комбинират се с витамини от група В, още витамин А и С.

Физиотерапия

В случаите, когато е приложимо, се използват електростимулации, насочени към зрителния нерв, още магнитотерапия или лазерна терапия.

Хирургична намеса

В случаите, когато останалите методи не са помогнали, се пристъпва към оперативно лечение. То е абсолютно наложително при някои форми на глаукома.

Има ли алтернативно лечение при глаукома

Въпреки че преобладаващата част от специалистите в областта на зрението защитават тезата, че не бива да се предприемат самостоятелни терапии при глаукома, то мнозина прибягват към алтернативни методи за лечение. Става дума за билки, продукти,рецепти и добавки, чрез които болестта се контролира и забавя.

В редовете по-долу ще се спрем на най-често прилаганите немедикаментозни терапии, като започнем от най-разпространите хранителни добавки.

Хранителни добавки за превенция при глаукома
ЛУТЕИН Супер и ЛУТЕИН Супер плюс

ЛУТЕИН Супер и ЛУТЕИН Супер плюс съдържат два основни компонента за очното здраве – лутеин и зеаксантин. Веществата представляват зрителни пигменти, които защитават съдове от увреждане и подпомагат тяхното възстановяване.

В комбинация с това, ЛУТЕИН Супер и ЛУТЕИН Супер плюс съдържат още колаген, бета-каротен, селен, цинк и витамини, които подобряват зрителната острота и премахват умора при продължителна работа с компютър. Именно поради това въпросните хранителни добавки са незаменими, ако искате да предпазите зрението си от катаракта, дегенерация на макулата или глаукома.

Черна боровинка Equilibra

С доказани ползи за здравето на очите е черната боровинка. Приемана под формата на добавка, в подходяща форма е например предлаганата от Equilibra, тя спомага за възстановяване след заболявания на очите, при проблеми със зрението, при продължителен престой пред компютър, както и при редица болести на очите. Черната боровинка е подходящо средство за превенция и при риск от наследствена глаукома.

Годжи бери

Под формата на хранителна добавка годжи бери може да се намери в различни форми и от различни производители. Sanct Bernhard, Dr. Nature са само част от търговските марки. Която и да изберете, ще помогнете на очите си, защото в малките плодове се съдържа изобилие от полезни вещества. Знае се, че в тях се съдържа витамин С в по-големи дози, отколкото в цитрусите. В същото време са източник на така важните за очите зрителни пигменти лутеин и зеаксантин, както и бета-каротени. Не можем да пропуснем да отбележим мощното му антиоскидантно действие, което премахва оксидативния стрес и освобождава налягането, в това число и вътреочното налягане.

Каротин

Тъй като, както вече стана дума, наследствеността е водещ фактор при най-разпространените видове глаукома, добре е да се предприемат превантивни мерки. Подобен подход е приемът на бета-каротен. Под формата на Каротин, например, ще се ограничат проблемите, свързани с напредването на възрастта. По отношение на здравето на очите, продуктът помага при стрес, умора, напрежение, които са сред факторите за повишаване на вътреочното налягане.

Масло от черен дроб на треска

Малко по-нестандартна добавка за здравето на очите е маслото от черен дроб на рибата треска. В него се съдържат две важни ненаситени мастни киселини – DHA и ЕРА. Именно DHA, или докозахексаенова киселина, има решаваща роля за здравето на очите – облекчава умората, подобрява зрението и предпазва от развитието на очни заболявания.

Това са само малка част от хранителните добавки, които се препоръчват за добро очно здраве. Спряхме се на изброените, защото всяка една от тях съдържа различно активно вещество. Идеята ни е да ви дадем по-голям брой предложения за това как чрез приема на добавки можете да подобрите или да запазите зрението си, ако в конкретния случай глаукомата вече е започнала да се развива.

Билки, подходящи при глаукома

Преди да ви представим най-препоръчваните лековити растения при заболявания на очите, в частност при глаукома, обръщаме внимание на това, че те са приложими в ранни стадии на заболяването. Когато зрението все още не е засегнато в голяма степен и е достатъчно просто да се ограничи разпространението на болестта.

Билкови рецепти при глаукома:
Рецепта 1
Ранилист се използва при глаукома и други заболявания на очите!

Смесват се по 100 г от билките ранилист и бял имел. Към тях се добавят 75 г ефедра. 1 с.л. от билковата смес се залива с 1 ч.ч. гореща вода, като добре е билковата отвара да се остави за през нощта в термос или друг съд, поддържащ топлината. На сутринта се прецежда и се изпива на 4 пъти през деня;

Рецепта 2

В случаи на силна атака на глаукома се препоръчва смесването на 75 г цветен горицвет и 100 г ранилист. От билковата смес се взема 1 с.л., която се поставя в термос и се залива с 1 ч.ч. гореща вода. На сутринта се прецежда и се изпива на 4 равни приема в рамките на ден поне ½ час преди хранене;

Рецепта 3

½ ч.ч. пресни листа от коприва се смесват с 1 с.л. цвят от момина сълза. След като се почистят и нарежат на ситно, билките се заливат с 1 с.л. преварена вода. Билковата смес се оставя за през нощта, а на сутринта към нея се добавя 1 ч.л. сода бикарбонат. След като съставките се разбъркат добре, получената каша се нанася върху очите. Задържа се за кратко и се отмива;

Рецепта, споделена в популярен форум за здраве!

Рецепта 4

В подходящ съд се смесват по 1 с.л. от билките маточина, дяволска уста (стъбла), елда (цвят), гол сладник (корени), както и по 1 с.л. джинджифил и канела на прах. От сместа се взема 1 с.л., която се залива с чаша гореща вода и се оставя да престои за час. След като изстине, се прецежда и се изпива ½ от нея. На ден е добре да се приема по доза и половина, приготвена по описания по-горе начин;

Рецепта 5

При глаукома народната медицина препоръчва и прясно изцеден сок от билката жлъчка млечка. В билковия сок се потапя подходящо парче плат, което се поставя върху очите. Компресът престоява не по-дълго от 10 минути, а след премахването му очите се измиват внимателно. Трябва да се има предвид, че рецептата не бива да се изпълнява по-време на пристъп, както и да се внимава, защото за млечката се знае, че е отровна.

Рецепта 6

200 г мумио се разтваря в чаша с вода. Изпива се еднократно. На ден се приготвят по 2 такива дози. Първата се приема преди обяд, а втората – преди сън вечер. Нужни са поне 20 дни редовен прием, за да има оздравителен ефект.

Рецепта 7

1 с.л. водна леща, предварително почистена и нарязана на ситно, се залива с водна чаша водка. Оставя се за 4 дни да кисне. След това се прецежда. От получената настойка се приемат по 20 до 3 пъти на ден. Смята се, че дори прясна водната леща помага при глаукома. Достатъчно е да се смесят равни части от нея с мед и от така получената смес да се приема по 1 ч.л. по 2 пъти през деня;

Рецепта 8

В подходящ съд се смесват по 35 г риган и бял имел и 30 г репей. От сместа се вземат 3 с.л., които се поставят в термос и се заливат с 500 мл вряла вода. Запарката престоява 2 часа, след което се прецежда и се пресипва в стъклена бутилка. Съхранява се в хладилник, като на ден от нея се приема по 3 пъти по 1/3 ч.ч. Препоръчително е да се приема след храна;

Рецепта 9

Към 2 части глог (плодове) се добавят по 1 част от билките полски хвощ, бял имел, бял равнец и зимзелен. От така получената билкова смес се взема 1 с.л., която се залива с 200 мл вряла вода. На водна баня отварата се вари за 15 минути, след което се отдръпва от огъня. Прецежда се след 30 минути и се изпива на няколко приема през деня.

Рецепта 10

10 г семена от анасон се смесват със същото количество семена от копър, кимион и кориандър. Така получената билкова смес се залива с ½ литър вряла вода и се оставя под капак за 2 часа. След като се прецеди, от смества се приемат по 100 мл по 3 пъти на ден.

Мед и преварена вода при глаукома, пише ни наша читателка!

Дочка Тончева споделя с нас още една народна рецепта, която според думите й помага при перде и глаукома: „Казвам се Дочка Симеонова Тончева от гр. Драгоман. Живея с глаукома вече много години. Понякога като че ли болестта отстъпва, защото зрението ми се подобрява. Понякога всичко ми е замъглено. В такива моменти си приготвям лек, който знам от едно време. Смесвам 60 г мед, но гледам да е домашен и пресен, със 150 мл преварена вода. Оставям я първо да изстине малко и тогава смесвам. Съхранявам в буркан с винт. Всяка вечер, като съм готова да си лягам, си капвам по 2 – 3 капки във всяко око и лягам. Само след няколко дни зрението ми се връща в по-добрата позиция. Знам, че същото лечение може да се прилага и при перде и други заболявания на очите!”, пише още Дочка.

Рецептите на Петър Димков и Мария Трибен

Според една от най-популярните рецепти на лечителя Петър Димков при глаукома се приготвя следната смес – ½ кг мед се смесва с 20 г канела. Всеки ден от така приготвената смес се приемат по 3 ч.л. – по 1 ч.л. 30 минути преди всяко от основните хранения за деня.

Мария Требен също дава своето предложение за това кое е полезно при глаукома. Тя препоръчва следното лечение – да се смесят равни части от билките хвощ, невен, коприва и великденче. 1 с.л. от билките се залива с 300 мл вода и се кипва за няколко минути. Оставя се да изстине, след което се прецежда и изпива на веднъж. В същото време, всеки ден се приемат по няколко лъжички шведска горчивка преди храна.

Ако и вие сте опитали и прочели за подходяща рецепта за поддържане на зрението при глаукома, ще се радваме да я споделите с нас!

Източници:

https://www.aao.org/eye-health/diseases/glaucoma-treatment

http://www.glaucoma.org/treatment

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *