Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Враснали косми – изпитани рецепти и продукти за премахване

Враснали косми – това е проблем, който създава редица естетични притеснения.

Какво знаем за врасналите косми?

Проблемът враснали косми е най-вече естетичен!

Враснали косми – без съмнение всеки, който се се е обезкосмявал по един или друг начин, се е сблъсквал с този неприятен феномен. В повечето случаи косъмът, който не е успял да пробие кожата, расте под нея, причинява гнойни подутини, а след това води до появата на белези и петна по кожата. Въпреки че самото състояние не се смята за сериозен дерматологичен проблем и рядко представлява заплаха за здравето, то е толкова неприятно и смущаващо, че човек е готов да опита всичко, което му препоръчат.

За основен симптом на врасналия косъм се посочва възпалението и появата на подутина. В центъра на подутината под най-горния слой на кожата се забелязва завит косъм. В зависимост от степента на възпаление може да се усеща сърбеж, болка или да се появи гной.

Често неразположението се бърка с друг кожен проблем – кератозис пиларис. При въпросния проблем засегната е кожата най-често в областта мишниците и бедрата, като се наблюдава забавено излющване на мъртвите дермални клетки и задържането им в космените фоликули. Това води до осезаемо загрубяване на кожата, в някои случаи – и на възпаления.

Враснали косми и фоликулит

Фоликулит е още едно кожно състояние, което често кореспондира с врасналите косми (наричани от мнозина псевдофоликулит). По своята същност фоликулитът представлява заболяване, при което се възпаляват космените фоликули. Причинител е бактериална или гъбична инфекция.

В началото се появяват зачервяване, подутина и възпаление в основата на косъма, каквито се наблюдават и при врастване на косъма под кожата. Ако състоянието достигне по-тежка форма, появяват се рани, които хващат твърда коричка, но не успяват да зараснат. Най-често поразените участъци от кожата при фоликулит са интимната зона, подмишниците, но заболяването може да обхване всяко едно окосмено място от тялото.

По-леките форми на фоликулит се третират успешно в домашно условия. Използват се кремове, мазила и хидратиращи продукти. Ако състоянието се задълбочи, то задължителна е консултация със специалист.

Какво предизвиква враснали косми?

Най-често използваните методи за обезкосмяване варират в зависимост от личните предпочитания, от зоната на тялото, която подлежи на третиране, от възможностите и разбиранията. И все пак бръсненето, епилаторите, депилиращите кремове и топлата кола маска си остават най-разпространените средства. При всеки един от тях в различна степен, но все пак възможна е появата на враснали косми.

До това се стига, когато след отстраняване косъмът не успява да пробие космената торбичка или самата кожа и промени посоката си на растеж. Той се навива или започва да расте успоредно под повърхностния слой на кожата.

Как да се предпазим от врастване на косъм?

Няма пенкилер за враснали косми! Но все пак има няколко основни правила, които е добре да се спазват, за да се ограничи до минимум рискът от обратен растеж на косъма.

  • Ексфолиране
Утайката от кафе е чудесно средство за ексфолиране!

На първо място се посочва редовното ексфолиране. Сигурно всеки един от нас е чел материали за това колко добре се отразява отстраняването на мъртвия слой клетки от повърхността на кожата. Положителният ефект е налице и при псевдофоликулит. За целта можете да използвате всеки един от продаваните в търговската мрежа продукти за ексфолиране или да си приготвите такъв в домашни условия. Най-често за домашен скраб за тяло се използва утайката от кафе, захар или сода бикарбонат.

Предлагаме ви още една малко по-различна рецепта за приготвянето на ексфолиант за тяло в домашни условия. Необходим ви е един плод по избор – ябълка, лимон, а защо не и киви. Пасирайте го и добавете към него 1 с.л. сол и същото количество мед. Разбъркайте. С така приготвената смес обтрийте цялото тяло, масажирайте, а след това изплакнете. Кожата ви ще засияе, а с това ще се намали и опасността от врастване на косми.

  • Хидратиране

Когато кожата е добре хидратирана, космите пробиват по-лесно. Именно поради това дерматолозите препоръчват редовно да се нанасят овлажняващи продукти. Както при ексофлиантите, така и при хидратиращите мазила разнообразието е огромно. Има подобни в почти всички аптеки, в козметични магазини, но можете да си приготвите и у дома в зависимост от собствените си предпочитания.

Албена Митева – Алби споделя с нас следната рецепта за маска за хидратиране на кожата, която според думите й е приложима при всеки тип кожа през всеки сезон: „Необходими са само три елементарни съставки – авокадо, мед и кисело мляко. Вкусното авокадо разделяме на половинки – едната изяждаме :-), а другата белим и мачкаме с виличка в купичка. Добавяме три лъжици мед и три лъжици кисело мляко. Ако искаме да има повече смес за мазане, използваме цяло авокадо и по-голямо количество от другите съставки. Бъркаме, докато получим гладка смес, и мажем. Най-добре е да се случва в банята, защото това е най-чистият вариант. Оставаме така за 15 минути. През това време можем да си сложим маска на косата или нещо друго приятно. Отмиваме с хладка вода. След подсушаване ще се удивите колко добре изглежда и се чувства кожата ви!”, допълва Алби.

  • Епилиране
Горещата кола маска е сред разпространените методи за епилиране!

Тук искаме да ви кажем нещо много важно. Няма единодушие за това кой начин за премахване на окосмяването е подходящ при предпоставки за врастване на косми. Но се знае, че когато косъмът се отскубва, то рискът е много по-голям, защото той става по-мек и трудно пробива повърхностния слой кожа. Използването на епилатор се смята за един от най-рисковите методи, а в другата противоположност е бръсненето. При бръснене косъмът остава над кожата, не му се налага да си проправя път, като в същото време става по-твърд и груб. Именно тези характеристики обаче отдалечават много жени от алтернативата да се бръснат.

Грешки при обезкосмяване

В зависимост от избрания метод за премахване на нежеланите косми, се допускат и различни грешки. Ето кои са някои от тях:

При бръснене

Ако използвате самобръсначката като средство за постигане на гладка кожа, то спазвайте следното:

  • предварително овлажнявайте зоната, която ще бръснете. Дори да прилагате т.нар. сухо бръснене (т.е. без вода), предварително намокрете мястото и подсушете. По този начин ще омекотите кожата и ще намалите риска от порязване;
  • препоръчително е да се използват самобръсначки с едно ножче, а не с 3 или 4. По този начин се намалява рискът от възпаление на кожата и от появата на враснали косми;
  • бръсненето задължително трябва да е по посоката на растежа на косъма, а не на „контра”.
При кола маска
  • основната грешка, която се допуска при използването на кола маска, е мокренето или миенето на третирания участък непосредствено след процедурата. Това е предпоставка за възпаление.
При използването на депилиращ крем
  • нанасянето на депилиращ крем в интимната зона не е препоръчително. Подобни продукти се използват за ръце, крака, но не и за деликатните зони.
При използването на епилатор

Смята се, че обезкосмяването с епилатор е основната предпоставка за появата на враснали косми. При този метод на обезкосмяване много от космите се късат и не се отстраняват в цялост. Когато започнат да израстват, те остават под кожата.

Като огромна грешка, свързана с обезкосмяването и по-точно с подкожните косми, се посочват опитите за премахването на последните с помощта на игла и пинсета. Много често, когато се появи подутина, в центъра на която се вижда косъм, поредната жертва на подкожната напаст взема подръчните средства и започва човъркане, ровене и скубане, съпроводено с болка. Но болката може да се окаже най-малкият проблем. След подобна манипулация често остават рани и белези, а по-опасното е, че може да се стигне до възпаление и сепсис. Затова горещо ви препоръчваме – не прилагайте това върху себе си!

Как да си помогнем при враснали косми

В редовете по-долу правим опит да обединим някои от най-популярните съвети за справяне с подкожните косми. Важно е да отбележим, че много от идеите ни не се обосновават на научни теории, а на ежедневни казуси – опитали сме се да компилираме най-често даваните препоръки между мъже и жени, които се опитват да имат гладка кожа без враснали косми.

Започваме с ексфолиране!

Ако имате враснали косми по ръцете или краката, задължително е редовното ексфолиране. Както вече стана дума по-горе, можете да използвате различни средства, но най-препоръчвана си остава утайката от кафе:

Друго подходящо средство, което може да се използва в комбинация с кафето е пила – фината пила за крака върши чудеса, споделя потребителка на форума на Бг Мама:

Не на последно място – пемзата. С нежни, но стабилни движения при мокра кожа се обтриват онези зони, в които се забелязват косми, растящи успоредно на кожата или навътре. Най-добре е процедурата да се направи, след като сте се насапунисали, за да не протриете или нараните кожата си.

След всяка една от тези интервенции е важно да се нанесе лосион или друг продукт, който да успокои кожата.

Напарване!

Друга домашна хитринка, която има успех при враснали косми, е напарването на кожата. В случая става дума не само за сауна или горещ басейн или душ. Понякога, ако случаят не е изключително тежък, работа върши и нанасянето на навлажнена топла кърпа върху проблемната зона от кожата. Кърпата се оставя, докато кожата се отпусне и порите се отворят. Това ще помогне на косъмчетата, които не са успели да пробият най-горния слой от кожата, да излязат.

Домашни рецепти!

Ако сте опитали по-голямата част от козметичните продукти, които обещават справяне с проблема враснал косъм, то предлагаме ви и няколко метода за приготвянето на лек в домашни условия.

Ето кои са най-популярните рецепти:
  • намажете подутината, предизвикана от враснал косъм, с ихтиол. Поставете марля и лепенка. Компресът трябва да престои поне няколко часа, за да започне ихтиолът „да изтегля” натрупалите се секрети и да помогне за освобождаването на косъма;
  • по същата схема нанесете върху възпаленото място пчелен восък. Отново с марля и лепенка компресът се прикрепва и се оставя за няколко часа. Може да се усети пулсиране;
  • доста популярна във форумите рецепта се оказва и доста лесна за приложение. Загрява се прясно мляко и се изсипва в дълбок съд. В него се потапя филия хляб, докато се напои обилно. Нанася се върху мястото или местата с подкожни косми и се задържа, докато изстине. След това процедурата се повтаря, като общо компресът трябва да престои 10 – 15 минути. По този начин порите ще се отпуснат и косъмът по-лесно „ще излезе”;
  • в равни пропорции се смесват аспирин и глицерин. След като съставките станат хомогенни, със сместа се намазват проблемните участъци от кожата. Втрива се внимателно и се оставя да подейства 1 – 2 часа. След отмиване кожата е много по-мека, а врасналите косми излизат значително по-бързо и лесно;
  • при проблемна кожа с множество подкожни косми, рани и раздразнени участъци можете да използвате и продукти против акне. По този начин ще се неутрализира възпалението и ще се подобри общото състояние на кожата.
  • интересна рецепта за справяне с враснали косми ни споделя нашата читателка Юлия Дотова. Като коментар под наша статия тя пише, че тази рецепта я знае още от баба си.
Ето какво споделя с нас Юлия:

„Здравейте, lekuva.net! Тъй като често публикувате рецепти за здраве и красота, реших да ви пиша с едно интересно предложение за лекуване на косми, които не успяват да пробият кожата. За много жени това е истински ад – да не можеш да сложиш къса пола през лятото, защото целите ти крака са в рани и гнойни пъпки заради косми, които растат в обратната посока.

При мен проблемът се появи за първи път, като бях в тийнейджърските години. Тогава мазилата бяха по-малко и по-трудно достъпни. Но баба ми ми даде чудесна рецепта – хем лесна, хем ефикасна, с която лесно се освобождават подкожни косми. Ако и на вас ви се случва да имате враснал косъм или косми, просто изпържете малко кромид лук в растителна мазнина. Докато е още хладък, сложете го върху появилата се зачервена пъпка. Дръжте така продължително време. Ако можете час, но може и 30 минути. Изплакнете след това мястото. Ще видите как само след 1 – 2 процедури косъмът сам ще избие, а зачервяването и гнойта ще изчезнат.“, пише ни Юлия.

Козметични и лекарствени продукти при враснали косми

Ако решите да опитате някоя от домашните рецепти по-горе, то със сигурност няма да си навредите или да влошите състоянието.

При някои дами и господа обаче се налага използването и на продукти – били те козметични, или лекарствени. След обстоен преглед на темата кои са продуктите, които най-често се предписват и използват при проблема „враснали косми”, направихме списъка по-долу. Той не претендира за изчерпателност и всеобхватност, но със сигурност ще е от помощ.

Капитикс

Капитикс е антибактериален крем, който възстановява епидермиса при възпалена и раздразнена кожа, овлажнява и омекотява. Съдържа няколко основни съставки с епитализиращ ефект, сред които хилауронова киселина, цинков оксид и витамин А. Нанася се по няколко пъти на ден чрез леко втриване в засегнатите участъци от кожата.

Норева Керапил Дермо

Норева Керапил Дермо представлява регулираща емулсия, предназначена за намаляване на грапавостта и за предотвратява образуването на подкожни косми. Може да се използва във всички зони, които редовно се обезкосмяват – крака, бикини зона, подмишници, както и брадата при мъжете.

Фолисан

Ролките за интимни части Фолисан са разработени с цел да се омекоти и възстанови кожата на интимната зона след епилация, като в същото време се ограничи растежа на подкожни косми. С помощта на ролката се нанася гел, съдържащ ацетилсалицилова киселина и алое вера. Тези две съставки заздравяват и омекотяват кожата.

Скинорен

Скинорен влиза в групата на лекарствените продукти, които се използват за лечение на акне. Както споменахме вече, при проблема враснали косми често се използват подобни препарати заради противовъзпалителния им ефект. Препаратът, също така, предпазва от загрубяване на кожата и появата на пигментация, които проблеми също често съпровождат неправилния растеж на космите.

Л. Дюмонт

Л. Дюмонт е олио, което е разработено специално да предотврати обръщането на косъма. Съдържащият се в него ексфолиращ комплекс предотвратява завиването на косъма, както и растежа навътре в кожата. В същото време успокоява и хидратира, прави кожата по-мека и еластична.

Вениш PFB

Вениш PFB ролон е серум, който се използва за отстраняване на враснали косми. Предназначен е както за мъжете, така и за жени. Може да се използва за лице и тяло. Нанася се по 2 пъти на ден – сутрин и вече, като не се отмива. Според производителите, първите резултати от употребата му ще са налице до 48 часа.

Ако се използва с цел превенция на враснали косми след бръснене, продуктът следва да се нанесе директно след процедурата и 10 часа по-късно. Ако се прилага при друг вид обезкосмяване, се прави подготовка, като 2 дни преди процедурата продуктът се нанася по веднъж на ден. Непосредствено преди обезкосмяването също се използва.

С това слагаме край на нашите предложения за справяне с врасналите косми. Ще добавим само, че като най-ефикасно средство за справяне с проблема се посочва лазерната епилация. Но това е тема на друг материал.

Ако вие също имате предложение, идея или изпитан метод за премахване на подкожни косми, пишете ни!

Източници:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/ingrown-hair-causes-symptoms-treatment

http://www.emedicinehealth.com/ingrown_hair/article_em.htm

венотон
ВЕНОТОН – при разширени вени и хемороиди

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *